Antonia Pup

Primăvara începe cu stângul pentru elevii bacăuani. Viziteu nu plătește bursele elevilor!

Reprezentanții elevilor din Bacău nu rămân indiferenți la față de indiferența administrației Viziteu! Deși au promis că vor acorda burse pentru elevii din Bacău, respectând legea, administrația dreptei unite pare să garanteze acest drept doar pe hârtie. Elevii din Bacău nu uită că reprezentanții actualei administrații, în opoziție fiind, îl criticau pe fostul primar Necula pentru faptul că nu acorda burse elevilor, așa cum prevede legea – nu acceptă ca drepturile lor să fie tranzacționate.

Redăm comunicatul Asociației Elevilor din Bacău:

Asociația Elevilor din Bacău solicită pentru a treia oară primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu să urgenteze plata burselor pentru semestrul I din anul 2020. Primarul face o ilegalitate, dreptul elevilor din Bacău de a beneficia de burse fiind menționat în Constituția României la articolul 32, alineatul (4) și în Legea Educației Naționale 1/2011, la articolul 82, iar obligația autorităților locale de a asigura accesul la burse și de a le finanța prin intermediul finanțării complementare este menționat în Legea Educației, la articolul 105, alineatul (2).

Declarația Ioanei Nunu – președinta Asociației Elevilor din Bacău : “La niciun an de la începerea mandatului, în Primăria Municipiului Bacău deja începe să plouă, iar primarul în loc să rezolve adevărata problemă “de a repara acoperișul”, pune găleata să se tot adune. Cu alte cuvinte, educația nu pare să fie prioritară pentru acesta. Bursele ar trebui să fie pe primul loc, iar în sens metaforic, nu merită aruncate în găleata de planuri inutile ale noii administrații. Primăvara a venit, dar bursele câte anotimpuri mai au de așteptat, domnule primar?”

Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu se folosește de pretextul că așteaptă bugetul de stat, deși este obligația sa de a acorda burse elevilor. Doar pentru că s-a stabilit un cuantum minim în lege, asta nu înseamnă că primarul trebuie să condiționeze plata burselor, deoarece bursele se acordă din bugetul local. Acesta intenționează în urma Hotărârii de Consiliu Local (nr. 10/11.01.2021 ) să acorde burse doar pentru semestrul II din 2021 și respectiv semestrul I din anul școlar viitor, lăsând în urmă plata pentru cele aferente semestrului I din anul 2020 pe care trebuie să le dea conform legii. Primarul alege să trateze situația cu indiferență, în ciuda faptului ca Asociația Elevilor din Bacău l-a somat de trei ori la rând. Astfel, cerem soluționarea acestei probleme, lăsând clasicele pretexte în favoarea trecerii la fapte, prin o rectificare a bugetului din 2020 după care Primăria Municipiului Bacău încă funcționează până la aprobarea bugetului de stat.

Educația nu lasă loc pentru practicarea ocolișurilor și a ignoranței unei administrații care se vrea a fi diferită de cea anterioară. Ce poate fi mai rău decât un primar care nu acordă burse? Cu siguranță răspunsul este: un primar care le aprobă ca să fie în legalitate, dar care nu le plătește.

Cum cu o floare nu se face primăvară, nici cu o hotărâre a consiliului local nu se prevestește plata burselor elevilor pentru semestrul întâi. Au trecut mult prea multe primăveri în ilegalitate pentru elevii din Muncipiul Bacău. Unde sunt bursele, domnule primar?, se întreabă elevii.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *