Cristian Ghingheș

Cu ce se mai ocupă primarul Gutău de la Rm. Vâlcea: investiții publice deghizate

Anul trecut, primarul Mircia Gutău din Râmnicu Vâlcea îi numea nesimțiți și needucați pe tinerii de la Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) după ce aceștia au cerut burse pentru elevi la nivel local. Ulterior, pentru refuzul de a respecta legea, elevii au chemat în judecată municipalitatea condusă de Gutău.

Recent, într-o emisiune locală, primarul a arătat din nou cam care îi este respectul față de lege când a început să vorbească despre un proiect de „vamă ultramodernă” căruia i-a dat titulatura de sediu administrativ, spune el, ca să îi permită legea să facă investiția. Unii ar spune că a fost descurcăreț și că a dus lucrurile înainte.

Pentru alții sună a fals. Iar experții noștri pe achiziții publice chiar ar invoca o deturnare de fonduri.

(1) Schimbarea destinației fondurilor bănești ori a resurselor materiale alocate unei autorități publice sau instituții publice, fără respectarea prevederilor legale, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Avea voie Primăria Râmnicu Vâlcea să facă o vamă în locul ANAF? Conform legii, chiar primarul Gutău spune că nu. Ulterior finalizării obiectivului, sediul administrativ urmează a fi transferat către ANAF, iar ANAF să ofere municipalității sediul actual de lângă gară. Schimbul o fi oportun, mai ales că vama ar urma să fie scoasă în afara orașului, nu asta e discuția aici, ci cât de legal este să deghizezi în acest fel o investiție, ocolind practic ceva ce legea nu îți permite.

Contractul de realizare a sediului administrativ a fost atribuit cu suma de peste 12 milioane de lei unei asocieri conduse de firma Europan Prod, consemnată de presa locală ca fiind a unui om al serviciilor. Potrivit Ziarul de Vâlcea, Europan a executat lucrări de 5 milioane de euro în Parcul Zăvoi ce au necesitat ulterior remedieri suportate din bugetul local și nu din garanția de bună execuție.

Totuși, să bagi 12 milioane într-un proiect care nu este în atribuțiile tale ar trebui sa atragă atenția multor instituții de control.

România Curată va urmări această investiție și va controla ce s-a întâmplat și în Parcul Zăvoi. Asta pentru că ne-o cer localnicii și ne-au dat suficiente argumente că trebuie să ne uităm mai atent la Râmnicu Vâlcea. Oricum, aveam și noi înainte destule, în baza interacțiunii municipalității cu elevii din localitate care văd și sunt conștienți de ceea ce se întâmplă la nivel local.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cu ce se mai ocupă primarul Gutău de la Rm. Vâlcea: investiții publice deghizate

  1. LICURICIU

    Pentru a salva ROMANIA si a elimina din viata publica NULITATILE ORDINARE, SE IMPUNE INSTRUIREA SI EXAMINAREA OBLIGATORIE LA NIVEL NATIONAL A CELOR CE VOR SA DETINA FUNCTII CE IMPUN CUNOASTEREA STIINTIFICA A NOTIUNILOR CARE SE REFERA LA „INTERESUL NATIONAL” SI „INTERRESUL PUBIC ”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *