Constantin-Alexandru Manda

Gutău: „Sunteți mincinoși și needucați!” Cine? Elevii vâlceni care își cer drepturile!

Proiectul Școli curate a sprijinit în ultimele 12 luni înființarea a două asociații de elevi, la Vâlcea și București. Lansată la apă în toamnă anului trecut, Asociația Vâlceană a Elevilor este în plin demers de obținere a respectării legii și acordării de burse școlare pentru colegii lor din întreg județul. După ce au convins câteva comune și orașe că legea nu este opțională, a venit rândul municipiului reședință de județ. Tinerii membri ai AVE au fost pe 25 aprilie la ședința Consiliului Local Râmnicu-Vâlcea pentru a propune un amendament care să includă în bugetul local bani pentru dreptul elevilor la burse de merit, sociale, de studiu și performanță. Aici însă, așa cum au relat ieri pe pagina lor de Facebook, li s-a închis ușa în naș.

Deși ședința de Consiliu Local era deschisă oricărui cetățean, atunci când membrii AVE au ajuns la Primărie, portarul a anunțat conducerea instituției pentru a-i pune în gardă. Fiind ședință oficială în care se discuta și vota Bugetul Local pe 2019, înainte de vot, având de față toți consilierii locali, am solicitat să adresăm consilierilor un punct de vedere privind bugetul și suma prea mică și neacoperitoare oferită burselor școlare. Nu am fost lăsați să intervenim cu niciun fel de comentariu pe tema bugetului local, care a fost primul punct pe lista de dezbatere, încercându-se să fim reduși la tăcere cu totul. Numai după votarea bugetului local și o dezbatere aprinsă între consilierii locali pe tema permiterii luării cuvântului de către unul din elevi, AVE a putut în sfârșit interveni.” au relat reprezentanții asociației.

Când în sfârșit au putut lua cuvântul, au fost repede întrerupți de primarul Mircia Gutău cu apelative precum „mincinoși” și „needucați„. Dar să nu credeți că au venit nepregătiți. Așa cum organizațiile elevilor au obișnuit în ultimii ani, s-au prezentat în fața autorităților locale cu cifre clare despre impactul negativ al neacordării burselor școlare. În momentul în care președintele asociației le spunea consilierilor locali că aproximativ 1400 de elevi din municipiu abandonează anual școala, răspunsul primarului a fost „să vă fie rușine, voi sunteți din USR”. Cu privire la această afirmație, AVE transmite: „Am fost acuzați fără sens că am face parte dintr-un partid politic (mai întâi PNL, acum USR) și că dezinformăm intenționat populația. Asta deși nu suntem parte din și nu susținem niciun partid politic și tot ce am afirmat este complet adevărat. Anume că bursele școlare lunare sunt obligatorii și că Primăria Râmnicului încălca legea de 2 ani neacordând nicio bursă școlară, nici către olimpici nici către miile de cazuri sociale”

„Înțelegem că poate fi supărător ca, după 2 ani în care Primăria Râmnicu Vâlcea a încălcat legea nealocând burse școlare, fără ca cineva să reclame acest abuz, o asociație de elevi care își cunosc drepturile și importanța legii să solicite și obțin acordarea burselor și respectarea legii. Acest demers este unul civic, nu politic și nu electoral. Legea trebuie respectată. Sperăm ca exemplul AVE să fie urmat în viitor și de alte entități publice iar participarea cetățenilor în deciziile publice să se realizeze în mod formal, în ședințele oficiale, pentru ca interesul general al comunității să fie mai bine servit. Noi vom continua să apărăm drepturile elevilor indiferent de atacurile primite și nu ne vom opri până când autoritățile locale vor acționa în linie cu legea și vor înțelege rolul lor important în promovarea și asigurarea condițiilor necesare pentru buna educație a elevilor.” a declarat în final Sebastian Badea, președintele Asociației Vâlcene a Elevilor


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Gutău: „Sunteți mincinoși și needucați!” Cine? Elevii vâlceni care își cer drepturile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *