Romania Curată

Petiție către Avocatul Poporului pentru sesizarea la CCR a ordonanței ce lasă elevii fără transport

Federația Elevilor din România solicită Avocatului Poporului să sesizeze prin excepție de neconstituționalitate Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, din cauza efectelor majore pe care aceasta le are asupra creșterii abandonului școlar, lăsând zeci de mii de elevi fără transport spre unitățile de învățământ la care studiază.

În acest sens, vă invităm să semnați și voi petiția către noul Avocat al Poporului, Renate Weber, așa cum am făcut-o și noi astăzi!

În data de 25 iunie, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, prin care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice, la solicitarea conducerilor consiliilor județene și a transportatorilor. Cel mai proeminent efect al acestei modificări este, din nefericire, dispariția obligațiilor transportatorilor de a acorda reduceri pentru elevi la transportul județean, precum și de a stabili tarife diferite pentru elevi, conform OUG 69/2016.

Astfel, Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede, la art. 84 alin. (1) și (2), dreptul tuturor elevilor de a beneficia de tarif redus cu 50% la transportul local în comun (inclusiv între localitățile unui județ) pe tot parcursul anului calendaristic. Astfel, operatorii de transport sunt obligați să asigure elevilor abonamente cu reduceri. Or, obligarea transportatorilor de a acorda aceste tarife reduse reprezintă o obligație de serviciu public prevăzută în contractele încheiate între operatori și consilii județene. Tot în baza acestui contract, operatorii primesc compensații (subvenții) pentru a acoperi diferența de tarif și a nu funcționa în pierdere. Din nefericire, însă, odată cu eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice, nu mai există contracte, obligații sau compensații de serviciu public, deci operatorii de transport nu mai pot fi obligați să acorde reduceri.

Totodată, la art. 84, alin. (3), Legea nr. 1/2011 prevede dreptul elevilor ce nu au profilul sau specializarea dorită sau nu au o unitate de învățământ liceal în localitatea de domiciliu de a beneficia de decontarea integrală a navetei. Punând în practică, acest lucru înseamnă că elevul își cumpără abonamentul cu tarif redus de la transportator, iar diferența de preț o poate deconta de la unitățile de învățământ, care primesc finanțare de la bugetul de stat pentru acest lucru. Totuși, în anul 2016, Guvernul a impus operatorilor de transport plafoane pentru prețurile pe care le pot practica în vânzarea abonamentelor elevilor, instituind tarife maximale, ce constituie obligații de serviciu public. Astfel, în momentul eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, operatorii nu mai pot fi obligați să respecte aceste tarife maximale, motiv pentru care prețurile la abonamentele elevilor pot crește foarte mult, mai ales având în vedere faptul că, spre deosebire de serviciile publice, atunci când transportul se efectuează în regim de concurență (așa cum se întâmplă ca urmare a adoptării OUG nr. 51/2019), transportatorii își pot stabili prețurile în mod discreționar. Astfel, prețurile foarte mari ce vor fi practicate de transportatori vor duce la imposibilitatea decontării navetei elevilor.

Pe această cale, solicităm Avocatului Poporului să salveze zecile de mii de elevi ce se află în situația de a nu mai putea merge la școală din cauza dezinteresului Guvernului față de învățământul românesc.

Din nefericire, așa cum deja ne-am obișnuit, interesele baronilor locali au primat în fața bunei desfășurări a vieții publice. Elevii au fost lăsați din nou, deoparte, actualei Guvernări nepăsându-i de faptul că în fiecare an abandonează școala zeci de mii de elevi. În anul 2016, 46.000 de elevi au abandonat școala, este exact anul preluării Guvernării de către actuala putere. Deși situația este una alarmantă, Guvernul a refuzat vehement să ia măsuri împotriva acestui fapt. Chiar și în ultimul ceas, când Comisia Europeană ne comunică că 16,1% din tinerii între 18 și 24 de ani din România nu au mai mult de 8 clase, Guvernul caută să se răzbune și mai tare pe elevi, luându-le transportul în comun. Este revoltător și apelăm la întreaga societate civilă să ne ajute să salvăm elevii de la abandon școlar. – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța

Una dintre recomandările SAR din Raportul alternativ privind starea învățământului 2019, lansat săptămâna trecută în contextul primei Conferințe naționale Școli Curate, este clarificarea urgentă a situației transportului elevilor navetiști, cauză principală a părăsirii timpurii a școlii. Cum? Prin corecții legislative specifice în așa fel încât responsabilitatea să fie partajată în mod egal între autoritățile centrale și locale, iar mecanismul tehnic să fie unul fără disfuncționalități practice, având ca deziderat ca niciun copil care trebuie să se deplaseze în altă localitate pentru a merge la școală să nu abandoneze din lipsa banilor de transport.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Petiție către Avocatul Poporului pentru sesizarea la CCR a ordonanței ce lasă elevii fără transport

  1. Shaorma

    S-a rezolvat.
    Cupletele de 3 sunt ilegale.
    Pentru cetatenii de mana intai din romania, infractorii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *