Cristian Ghingheș

În Parlamentul României funcționează un grup parlamentar ilegal pentru „protejarea valorilor tradiționale creștine” (document)

Ceea ce părea doar un grup informal la prima vedere se dovedește a fi o structură consfințită prin documente și informări oficiale, dar în afara legii, la nivelul Parlamentului României. Mă refer la Grupul Ecumenic de Rugăciune pentru care am adresat două cereri, una la Camera Deputaților și celalaltă la Senat, ca să afăm regimul juridic al acestei structuri transpartinice ce se întâlnește și coace propuneri legislative conservatoare între zidurile Casei Poporului.

Și am aflat. Răspunsurile Camerei Deputaților și Senatului sunt trase la indigo și încep cu o istorioară internaționalistă care nu face referire la vreun act oficial prin care acest grup a fost înființat la nivelul organizării Parlamentului României.

Grupul Ecumenic de Rugăciune s-a infiintat la inceputul anilor  ҆90 la inițiativa unor parlamentari aparținand diferitelor culte religioase legal recunoscute in România. Acest tip de organizare este practicata si in Parlamentul European, precum si in parlamente ale unor tari cu democrații consolidate, mai ales cele occidentale, dar nu numai (de ex. Germania, Marea Britanie, Austria, Israel, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii etc.). Primul grup a fost infiintat in SUA in 1953, americanii fiind cei care au pus bazele Presidential Prayer Breakfast, redenumit ulterior National Prayer Breakfast, eveniment de marca in Statele Unite ale Americii, la care participa invitați din intreaga lume, invitați ai congresmenilor și senatorilor americani, precum și prieteni ai Președinției Americii.

Apoi urmează partea și mai interesantă: că Birourile Permanente Reunite ale celor doua Camere au luat act de constituirea Grupul Ecumenic de Rugăciune din legislatura 2016-2020 in ședința din data de 14 martie 2017, actuala componența a Grupului datând din 15 aprilie 2019.

Nota informativă de care au luat act Birourile Permanente în martie 2017 este semnată de deputatul Florica Cherecheș de la PNL și menționează în primele rânduri scopul Grupului Ecumenic de Rugăciune: reunește parlamentari din toate partidele politice, de confesiuni diferite, la întâlniri săptămânale de rugăciune și dezbateri pe teme curente care țin de protejarea valorilor tradiționale creștine ale poporului român.

Însă dacă mergem la Regulamentul Camerei Deputaților și ne uităm la secțiunea privind grupurile parlamentare, ne putem da seama că acest grup de rugăciune este în afara legii.

Art. 12 alin (1) Grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaţilor. Ele se pot constitui din cel puţin 10 deputaţi care au candidat în alegeri pe listele aceluiaşi partid politic, ale aceleiaşi formaţiuni politice, alianţe politice sau alianţe electorale.

Așadar, în baza cărei legi, în baza cărui regulament funcționează acest grup ecumenic? Nici Camera Deputaților și nici Senatul României nu ne-au precizat acest lucru, singurele detalii oferite fiind istorioara cu 92 și această informare din Birourile Reunite.

Dar știm care este componența actuală a Grupului Ecumenic de Rugăciune:

1.Ardelean Ben-Oni
2.Avram Nicolae
3.Badea Viorel
4.Cataniciu Steluța Gustica
5.Cherecheș Florica
6.Cobuz Maricela
7.Corlațean Titus
8.Cupșa Ioan
9.Deneș Ioan
10.Dobrovie Matei
11.Duruș Vlad
12.Gheorghe Daniel
13.Grosaru Andi Gabriel
14.Hunca Mihaela
15.Jivan Luminița Maria
16.Leș Gabriel
17.Mihalescul Dumitru
18.Neagu Nicolae
19.Nechifor Catalin
20.Pirvulescu Eugen
21.Popescu Nicolae Daniel
22.Popescu Pavel
23.Rodeanu Bogdan
24.Sighiartau Robert-Ionatan
25.Szabó Ödön
26.Știrbu Gigel
27.Zamfira Constantin-Catalin

Conducerea Grupului Ecumenic de Rugaciune:

 • Președinte: Mihalescul Dumitru
 • Vicepreședinte: Cataniciu Steluța Gustica
 • Vicepreședinte: Leș Gabriel Beniamin
 • Vicepreședinte: Jivan Maria-Luminița
 • Vicepreședinte: Szabó Ödön
 • Secretar: Duruș Vlad Emanuel

Așadar, parlamentari de la PNL, PSD, USR, UDMR formează un grup transpartinic, ilegal, care are ca misiune declarată în legislativul României protejarea valorilor tradiționale creștine ale poporului român.

Nu vreau să fiu înțeles greșit, e foarte ok ca parlamentarii să discute informal și să se asocieze pe diverse legi, teme sau chiar dezbateri despre societate, chiar și să organizeze evenimente atâta vreme cât nu sunt cheltuiți banii cetățenilor pe diverse capricii personale, însă a transforma discuția informală într-o structură a Parlamentului cu misiune ideologică e periculos.

Următoarele articole despre acest grup de rugăciune vor pune în lumină banii publici pe care îi consumă activitățile acestei structuri parlamentare paralele, dar și personalitățile din statul român care au acceptat să gireze un grup fantomă din Parlamentul României.

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “În Parlamentul României funcționează un grup parlamentar ilegal pentru „protejarea valorilor tradiționale creștine” (document)

 1. Ion

  1) Dacă ești neoprotestant, e musai să participi, nu?
  2) Dacă ai babe în parohie sau ai o activitate parlamentară quasi-absentă, te-nscrii la rugăciune, să ai ceva în CV, nu?
  3) Te rogi ecumenic la micul dejun lângă unii pe care-i înjuri creștinește în sală, pe la prânz, după-amiază și la cină.
  4) A nu fura, sau mai precis cinstea, nu-i o valoare tradițională creștină? Cum o promovează distinșii membri?
  5) Prin ce diferă valorile tradiționale creștine ale poporului român de valorile tradiționale creștine ale poporului bulgar sau cele similare ale poporului rus?
  6) Poate vreunul dintre membrii grupului să enumere valorile tradiționale creștine ale poporului român? (Frumos ar fi să li se dea un extemporal tuturor și să se compare răspunsurile, dar asta ar fi deja o mișcare progresistă și soroșistă, eventual anticreștină și antiromânească! Dac-ar fi puși să definească „valoare” pe 1/2 pagină, ne-am situa deja în plin ritual satanist-bacalaureatic!)
  7) Limuzina este o valoare tradițională creștină ori numai creștină?

  Reply
 2. Gabriel Radeanu

  Domnule Cristian Ghinghes ma dezamagiti total!
  De unde anatema „ilegal” avand in vedere mediul,locatia manifestarii?Ce valoare poate avea prezumtia ilegal in locul unde se nasc legile?Tot ce se vehiculeaza acolo,intreprinderea in sine are caracteristici „ilegale” pana la materializare…chiar ceva mai departe,pina la promulgare.
  Reprosati coordonata ideologica intr-o conjunctura in care totul este ideologic ,pentru ca se refera la viitor…
  Si nu in ultimul rand,priviti atent structura eterogena a grupului si posibilitatile de impact…27 de membri???Ridicol!
  Pe mine nu ma intereseaza si nu ma deranjeaza,chiar daca organizeaza sute de astfel de grupuri eterogene,nealiniate politic,pot sa organizeze sedinte de Yoga,Thai chi,meditatie transcendentala sau sesiuni de hipnoza colectiva,orice vor,atat timp cat aceste activitati pot imbunatati comunicarea si disponibilitatea la negociere necesare redescoperirii interesului national.

  Reply
  • X Laic

   Să așteptăm ca parlamentarii să (re)descopere interesul național, eventual politețea și regulile vieții parlamentare, pe calea rugăciunii? Putem, dar vom muri cu această speranță, înrudită cu aceea că Domnul va așeza bilele de la loterie conform cu așezarea numerelor pe biletele noastre.

   Reply
 3. Ghita Bizonu'

  Ilegal?

  Stiti ce e aia ilegal?!! ceva interzis expres de lege !!! Ceva despre care o lege zice ca „se pedepseste cu„.
  Ceva ce legea nu interizice expres este ceva permis . Adica legal!

  Deci in cazul acestab – nu este vorba despre un „grup parlamentar” in sensul prevazut de Regulamentul Camerei Deputaților ci de un grup de parlamenatari caree samd . Asa cum poate sa se constituie si grupurile de parlamentari „Cainii Rosii” si „Adorii Rapisuletului” – titu este sa nu aduca manierele de stadion in parlament! Asa cum se poa cosntitui si grupul de parlamenatre Fara Chiloti (in acest caz, din motove evodente , sper ca poalele ar fi destul de lungi … ) sau pentru Propasirea Sobolanilor din Subsolul Casei Poporului . Oricum nedeclarat avem grupul javrofil ….
  Nici astea nu ar fi mai putin ilegale ….

  Inteleg ca suntei unii care activati contra religiei… Cum sa va zic .. cu decenii in urma si eu am tinut cateva sedinte de „ateism stiintific”… insa atata inversunare ca cea de care dati dovada dvoastra si comilitinii zau ca nu am pomenit!

  Treziti-va-ti!
  Aveti un comportamernt totalitar!
  Ca totalitarism este a incrimina o activitate ca „ilegala” doar ptr ca nu este aprobata expres printr-o lege!

  Reply
 4. Un uom

  Sunt grupuri din astea si în parlamentul UE, si chiar participa des la ele alesi din orizonturi politice diverse: Stefanuta de la USR, Sighi Muresan de la PNl, etc. Alea sunt tot asa ilegale sau la alea e ok ca merg aia care ne plac?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *