Antonia Pup

Norme pentru alimentație sănătoasă în școli, o nouă lege anti-LGBT și înființarea Federației Sportului Școlar – pe agenda deputaților din Comisia de învățământ astăzi

Printre proiectele pe care le va dezbate astăzi Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților se enumeră și Propunerea legislativă „Legea suveranității – Legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român”. Comisia pentru învățământ trebuie să ofere un aviz pe acest proiect de lege inițiat de mai mulți deputați și senatori AUR. Printre inițiatori se află și câțiva deputați și senatori din partide așa-zis pro-europene, precum Dumitru Coarnă, Daniel-Florin Ghiţă, Marius Humelnicu, Nicusor Cionoiu (PSD) și Dumitru Flucuș (PNL). De asemenea, propunerea este susținută de deputatul minorității rome, Cătălin Zamfir Manea.

Ce prevede legea suveranității, avizată nefavorabil de Consiliul Economic și Social?

 • Se aborgă Legea 55/2020 (care prevede măsuri pentru combaterea pandemiei de COVID-19);
 • Medicamentele și materialele sanitare pot fi administrate pacienților doar în urma obținerii consimțământului scris al pacienților;
 • Identitatea sexuală biologică a copilului dobândită la naștere nu se poate modifica până la 18 ani. În acest sens, ar urma să fie interzisă și punerea la dispoziție a copiilor cu vârsta sub 18 ani a materialelor care promovează homosexualitatea sau abaterea de la identitatea sexuală biologică;
 • Proiectul prevede, printre altele, derularea sistematică în unitățile școlare de programe de educație pentru viață, inclusiv de educație seuxală pentru copiii de pest 14 ani, cu scopul prevenirii bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Camera decizională pentru acest proiect de lege este Senatul României.

Un alt proiect de lege aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru învățământ din camera inferioară a Parlamentului este Plx. 103/2022, Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.123 din 27 mai 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Acest proiect aparține unor deputați și senatori AUR.

Deși respinsă de către Senat, inițiativa vine la Camera Deputaților – cameră decizională.

Ce prevede inițiativa pentru alimentație sănătoasă în școli?

 • Avizarea meniurilor servite în unitățile de învățământ trebuie realizată ținând cont de standardele Ministerului Sănătății;
 • Sancțiuni (contravenții) pentru prepararea, comercializarea și distribuirea alimentelor care nu respectă condițiile impuse în școli;
 • Ministerul Sănătății întocmește și actualizează lista alimentelor nerecomandate și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți.

Consiliul Economic și Social a avizat nefavorabil această inițiativă, deoarece ,,prevederile inițiativei legislative impun personalului medical avizarea meniului servit la cantinele unităților de învățământ preuniversitar, ceea ce este abuziv, întrucât personalul medical din învățământul preuniversitar nu are competențe profesionale să acorde acest aviz”.

Pe ordinea de zi se află din nou (la fel ca săptămâna trecută), un proiect de lege care face referire la sportul școlar, fiind o inițiativă a senatorilor PSD. În numele inițiatorilor, senatorul PSD Bogdan Matei afirmă, în expunerea de motive, faptul că prin acest proiect legislativ se ,,va crește calitatea din toate punctele de vedere și baza de selecție va fi una mult mai mare și mult mai calitativă”. Am scris mai multe despre ce propun social-democrații și nu susține Guvernul în vederea creșterii participării elevilor la sport în agenda parlamentară de săptămâna trecută.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Norme pentru alimentație sănătoasă în școli, o nouă lege anti-LGBT și înființarea Federației Sportului Școlar – pe agenda deputaților din Comisia de învățământ astăzi

 1. Dumitru

  Eu tot nu inteleg cum poate fraza asta sa nu fie consensuala: „Identitatea sexuală biologică a copilului dobândită la naștere nu se poate modifica până la 18 ani.” Aici e vorba despre schimbarea de sex – o procedura medicala extrem de dificila si ireversibila. Bineinteles ca nu-i normal sa ai voie sa faci asa ceva inainte de 18 ani… Dupa aceea, vorba aia, esti major si vaccinat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *