Antonia Pup

Ministerul cel voinic și tabletele de aur – un basm mioritic

Deși pandemia nu a apărut ieri-alaltăieri, iar școala a început de aproape două luni, Ministerul Educației și Cercetării nu a reușit nici până acum să livreze echipamentele electronice destinate copiilor dezavantajați. Invocând zeci de motive și zero asumare politică, Monica Anisie săvârșește, zilnic, abuz în serviciu, deoarece încalcă prevederile Legii 109/2020, lege care prevede obligația explicită a ministerului de a asigura accesul la tablete și laptopuri pentru toți elevii și profesorii care depun o cerere în acest sens.
Ceea ce este și mai grav (și nu poate fi acoperit de panaceul promisiunilor electorale sau, în contrapondere, a justificării veșnice că nu sunt bani la buget) este atunci când oficialii fac manevre de PR prin comunități pentru a arăta cât de mult valorifică aceștia dreptul tuturor copiilor la educație.
A fost odată ca niciodată un minister al educației. Și era unul în guvern, și subfinanțat și toate cele… Dar cu zeci de mii de strategii și promisiuni de la soare te puteai uita, dar la conferințele de presă transmise pe zeci de canale simultan, ba.
Împăratul fondurilor europene a dat, într-o zi, ministerului educației cea mai sarcină dintre sarcini. Să numere. Să numere elevii care nu au acces la internet. Dar pentru că în orice basm eroul principal se află în ipostaza de inițiat, nu a știut să numere chiar din prima… A numărat de 3.6 ori mai puțin, dar doar de asta avem basme, ca să învățăm din ele, de asta avem politici educaționale, să umplem afișele electorale.
În sfârșit, dragii babei, după o luptă cu balaurul campaniei electorale și cu zmeul nepăsării, iată că s-a înfăptuit! Au ajuns cele trei cutii cu tablete pentru elevii defavorizați în împărăția Roșie, pe tărâmul celălalt, la doar câțiva km de București. Și povestea spune că dragul nostru minister a făcut conferințe de presă și streaminguri pe Facebook 3 zile și 3 nopți, în timp ce alte sute de mii de elevi continuau să intre la ore de pe telefonul părinților.
Și legenda spune că mai sunt și astăzi în campanie, dând interviuri și făcând postări pe feisbuc, înțoliți, cu pamblici și discursuri, frezați, ca la paradă.
Pentru că, fiind un basm, ca orice basm, se încheie cu o nuntă de basm. Între grandomania campaniei electorale și analfabetismul funcțional, cel mai trainic mariaj al României.

 

900.000. Pentru fix atâția elevi din România școala online rămâne la stadiul de utopie, iar decidenții demonstrează că le pasă mai mult de campania electorală decât de respectarea dreptului constituțional privind accesul la educație. Astăzi am rămas și fără secretar de stat pentru învățământul preuniversitar – asemenea unui dezertor, Luminița Barcari a părăsit războiul cu pandemia educațională ca să mai împartă niște afișe electorale prin Ialomița. De data aceasta pentru a-și securiza un loc în Parlament, unde va fi colegă cu actualul ministru al Educației, Monica Anisie. A refuzat să își asume vina pentru licitația eșuată a tabletelor pentru copiii dezavantajați, dar nu ratează nicio oportunitate să se afișeze la pozat cu cutiile de tablete în noiembrie (astăzi, în Teleorman). Tabletele ar fi trebuit să ajungă la elevi în septembrie. Câte ore de predare au pierdut acei elevi din septembrie și până acum? 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ministerul cel voinic și tabletele de aur – un basm mioritic

  1. Adrian

    Vă invit să verificați dacă modificarea a fost operată în legislatie.just.ro (pentru legea 1)

    Apoi, de studiat de ce doar la capitolul preuniversitar a fost propusă modificarea, în condițiile în care djnvolo finanțarea e per student

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *