Antonia Pup

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației: ,,Din POSDRU putem spune că nu a rămas nimic”

Astăzi, Societatea Academică din România a găzduit dezbaterea ,,Vin banii europeni. Ce e de făcut pentru educație?”, o masă rotundă axată pe soluții în vederea rezolvării principalelor probleme privind educația în România. În timp ce la nivel guvernamental Planul Național de Redresare și Reziliență pare fi principalul subiect de dispută la nivelul coaliției, plan care ține agenda politică, noi nu avem încă programele operaționale aprobate pentru exercițiul bugetar al politicii de coeziune 2021-2027. Mai mult decât atât, capacitatea administrativă ridică semne de întrebare, iar singura soluție livrată de Ministerul Educației în acest sens este crearea unei noi funcții de director administrativ, care să gestioneze proiectele finanțate din PNRR. La Societatea Academică din România, credem în dialogul cu societatea civilă, mai ales atunci când are în vedere tratarea unor teme sensibile, cum ar fi frauda din fonduri europene sau neîndeplinirea obiectivelor asumate.

Reprezentând Ministerul Educației, secretarul de stat Maria Manea a prezentat principalele obiective ale instituției guvernamentale în raport cu operaționalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență, punctând drept priorități formarea cadrelor didactice, modernizarea infrastructurii educaționale, școli sigure și verzi, dar mai ales digitalizarea educației, una dintre prioritățile Comisiei Europene în recomandările de țară.

Vicepreședintele Comisiei pentru educație și cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, a susținut la nivelul legislativului european recomandarea privind alocarea a 10% din PNRR pentru educație, în condițiile în care planul inițial propus de Guvernul Orban prevedea puțin peste 3% pentru acest sector de învățământ. ,,Este important să concentrăm resursele. Și astăzi avem bani europeni pentru educație, dar avem proiecte care întâmpină dificultăți. Proiecte întârziate, care nu a ajuns la maturitate. Zeci de milioane de euro pentru proiecte care au întâmpinat dificultăți, precum Biblioteca școlară virtuală, iar acum observăm, în PNRR, doar o dublare a acestor proiecte”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Mihaela Popa, fost vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, secretar de stat în Ministerul Educației responsabil de proiectele cu finanțare externă în mandatul Monicăi Anisie, a afirmat, în cadrul conferinței Școli curate: ,,Înainte de a vorbi de proiecte cu finanțare, trebuie să apară ideea, problema, visul. După ce am ideea, caut finanțarea. (…) Ce s-a greșit? La noi, au venit banii în exercițiul trecut, sper să nu repetăm greșeală, dar deja vedem semnale, și noi ne-am gândit abia după pe ce să îi cheltuim. Ce a rămas din ei? Nimic. Din POSDRU putem spune că nu a rămas nimic. (…) Nu poți să fii într-un proiect și să nu știi partenerii”. Amintim că presa semnala faptul că Ministerul Educației avea parteneriat, până recent, cu asociația patronată de Alexandru Cumpănașu.

Fostul ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu, a declarat, referitor la corelarea surselor de finanțare europeană: ,,În momentul de față, noi nu știm exact cum vor arăta programele operaționale pentru noul exercițiu bugetar de la nivel european. Informațiile nu au mai fost actualizate pe site-ul Ministerului din toamna acestui an. Tot ce s-a pus în PNRR este preluat din acele programe. Ce rămâne să facem cu aceste programe? Mai rămân ele sau nu? (…) Nu avem ghiduri de finanțare concrete, nu avem liste de proiecte și, cel mai important, nu avem un calendar clar cu obiective. Nu se poate să nu avem un program de lucru”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației: ,,Din POSDRU putem spune că nu a rămas nimic”

 1. G

  Acum vreo jumătate de secol în România se citea o cărțulie care se chema „Tăiem porcul, cum îl preparăm?”
  Azi ar face succes una cu titlul „Vin bani europeni, cum îi sifonăm?”
  (Pe toți, monșer, pe toți!)
  Sindromul Turcul plătește! : avem niște probleme aici, dar rezolvarea lor trece prin alții, din altă parte. Nici viitorul oii care nu-i în stare să-și ducă lâna nu-i greu de ghicit. Ca niște milogi șmecheri care creșesc cu gura și înjură cu mintea: vrem bani europeni, dar occidentalism ba!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *