Cristian Ghingheș

MDRAP și confidențialitatea contractelor de finanțare din fonduri europene

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) ne-a furnizat contractul de finanțare al Centrului multicultural de tineret din Constanța abia după ce i-am amenințat cu judecata.

Inițial, ne-au răspuns la solicitare comunicându-ne că acest contract ar fi confidențial și că ar trebui mai întâi să ne adresăm Consiliului Județean Constanța în vederea obținerii acordului acestui beneficiar.

Le-am transmis că răspunsul lor încalcă de departe Legea 544/2001, clauzele de confidențialitate neputând fi invocate atunci când vorbim de contracte publice și până la urmă de bani publici.

<< Mai mult, principiul transparenţei şi accesului la informaţii pentru toți celor interesaţi de domeniile de intervenţie ale POR este prevăzut chiar în programul la care faceți referire.

În acest sens, vă informăm că am început deja redactarea unei plângeri prealabile, însă ne-am dori să nu fim nevoiți să o depunem și să obținem de la MDRAP informațiile publice solicitate în timp util. >>

Sperăm ca data viitoare să nu mai fim nevoiți să amenințăm cu judecata ministerele care încearcă să țină la secret contractele unor proiecte finanțate din fonduri europene. Contractul și actele adiționale ale Centrului multifuncțional educativ pentru tineret Constanța pot fi găsite în aplicația Ia Statul La Întrebări.

➡️ Dacă întâmpinați probleme în obținerea informațiilor și documentelor de interes public de la instituțiile publice, vă rugăm să ne dați de știre pentru a intra pe fir și pentru a vă ajuta astfel încât să intrați în posesia celor solicitate!

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “MDRAP și confidențialitatea contractelor de finanțare din fonduri europene

 1. JK

  Da’ vreun catindat la președinție are în program transparentizarea (glasnosti, rusă) unor astfel de chestiuni? Sau vreun partid de viitor?
  (Întreb pentru că poate am lipsit eu când făceau ei promisiuni solemne pe această temă.)
  Sau va trebui să continuăm să ne milogim și să extragem cu cleștele drepturile noastre fundamentale dintre fălcile și din bunăvoința bivolească a marilor câștigători ai loteriilor electorale? Poate, pentru ei, suntem un popor paralel, văzut ca amenințare pentru averile și fotoliile lor, că altfel nu se explică multe…

  Reply
 2. Maria V.

  Eu am folosit aplicatia. La Sibiu, niciun contract de finantare in baza legii 350/2005 nu e public, desi chiar legea respectiva zice altfel si este vorba de milioane de euro anual.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *