Cristian Ghingheș

Luăm statul la întrebări: am cerut SRI lista cu toate protocoalele încheiate cu instituţiile publice

Ieri am trimis, pe adresa oficială de e-mail a Serviciului Român de Informaţii (SRI), o solicitare în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public în care cerem serviciului să ne furnizeze lista cu toate protocoalele de colaborare şi/sau cooperare (căci aparent cele două nu sunt chiar atât de sinonime precum credeam) pe care le-a încheiat cu alte instituţii publice.

Către,
Serviciul Roman de Informatii (SRI)
B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti

Subscrisa Societatea Academică din România, cu sediul în București, strada Mihai Eminescu, numarul 61, sector 2, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne comunicaţi urmatoarele:

Lista tuturor protocoalelor de colaborare şi/sau de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu alte instituţii publice. Vă rugăm să precizaţi, pentru fiecare document în parte, numele instituţiilor şi structurilor cosemnatare, respectiv data la care au fost încheiate acordurile.

Vă solicităm ca informațiile să ne fie comunicate în format electronic la urmatoarea adresă de poșta electronică: cereri544@sar.org.ro

Aşadar, nu le cerem nimic secret, ci pur şi simplu să înainteze o evidenţă a protocoalelor semnate cu alte instituţii din statul român. Prea multe aşteptări nu avem de la această petiţie, mai ales că ne judecăm cu SRI pentru desecretizarea notelor informative privind Hexi Pharma, dar ne facem datoria: aceea de a fi cu ochii pe ei şi de a cere ceea ce este de aflat.

„Ei” nu înseamnă doar politicieni şi funcţionari, ci şi reprezentanţi ai unor servicii secrete care, băgând la înaintare conceptul larg de „securitate naţională”, îşi întind tentaculele peste toate instituţiile democratice. Încă nu ştim dacă sunt 67 de protocoale secrete încheiate de SRI, însă ieri de la CSM am aflat noi date: inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat un astfel de acord. Surse ale României Curate spun că ar există unul chiar şi cu Ministerul Educaţiei, iar eu tare curios aş fi să aflu ce ar putea să conţină acesta. Nu-i bai, întrebăm şi la Educaţie.

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Vedeți toate articolele România Curată despre protocolul Parchet-SRI


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Luăm statul la întrebări: am cerut SRI lista cu toate protocoalele încheiate cu instituţiile publice

  • Nelu Stiuca

   SUNT SI CIVILI CU APTITUDINI SI PREGATIREA NECESARA PENTRU A OBTINE CERTIFIATE ORNISS CARE SA LE PERMITA SA CONSTATE NORMALITATEA SI BUNA CUVIINTA IN ELABORAREA PROTOCOALELOR SI REGLEMENTARILOR CU CARACTER SECRET DE STAT.

   Reply
 1. Ghita de Paște

  Rog verificați cu seriozitate în câte legi, ordonanțe și hotărâri de guvern apare cuvântul la modă „protocol „…

  Reply
 2. Sorin Aradean

  D-le Ghinghes, nici nu va dati seama cit de mult vulnerabilizati Romania, dvs si alti co-ginditori de-ai dvs, in fata unor forte externe si ostile tarii, prin aceasta adevarata psihoza a “deconspirarii protocoalelor”. Eu sint absolut convins ca in toate democratiile solide din lume, asemenea protocoale exista si ramin secrete, din motive evidente de siguranta nationala.
  Bine se spune ca tineretea nu e citusi de putin un atu in privinta intelepciunii (a nu se confunda cu inteligenta).

  Reply
  • CMC

   Pe undeva aveti dreptate. Doar ca este un pret al democratiei.
   Nu cred ca lumea avea mari probleme cu protocoalele daca erau folosite corect. Pentru mine, unul, cazul Rarinca a fost piatra de hotar, care m-a facut sa ma uit mai cu atentie.
   Si am vazut ca s-a format o noua nomenklatura in justitie si servicii (sa nu imi spuneti ca adjunctul SRI nu a fost in Seychelles si Toscana pe banii lui Ghita si ca daca era politician PSD nu intra 10 ani in puscarie), care si-a propus sa controleze si balanta politica (de exemplu sa nu lase un partid de stanga sa ajunga la 50%, pentru ca partenerii externi nu vad bine asa ceva, in ciuda faptului ca partidele de dreapta sunt pur si simplu impotente politic ba chiar mult mai corupte).
   Asadar, sa nu dam vina pe cei care cer desecretizarea fara sa vedem barna din proprii ochi.

   Reply
 3. Fane_1

  Domnule, va salut curajul, aici nu este vorba de vulnerabilitatea securitatii Romaniei, este vorba de batjocorirea romanilor.

  Reply
 4. ??????

  Remarcați totuși ce de specialiști a reușit să promoveze doamna Mungiu – Pipidi în atenția opiniei publice ? Probabil că este contribuția dumneaiei la cei 15.000 de specialiști ai Convenției Democratice, chiar dacă oarcum întârziată, însă vizibilă ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *