Ioana Avadani

CJI consideră nocivă și oportunistă legea prin care jurnaliștii sunt scutiți de la plata impozitului pe venit

Conform unui studiu despre situația mass-media românești, pe care CJI l-a documentat în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020, situația financiară precară a jurnaliștilor este una dintre primele probleme semnalate de profesioniștii din mass-media. Așadar, problema pe care o vizează măsura există, dar soluția propusă este greșită.
Mai mult, considerăm că, în loc să facă bine, va decredibiliza profesia și va situa jurnaliștii, în percepția publică, în rândul categoriilor oportuniste.
Situația precară a mass-media din România este cauzată de un cumul de factori iar soluțiile reale se găsesc, de multe ori, în mâinile oamenilor politici. Printre acestea, menționăm:
 • Alocarea contractelor de publicitate din bani publici sau a celor pentru partide prin licitații care să respecte criteriile profesioniste, și nu ținând cont de loialitățile pe care anumiți jurnaliști sau patroni de presă le au pentru respectivele instituții publice sau partide;
 • Respectarea legii liberului acces la informațiile public și oprirea blocadei informaționale pe care autoritățile publice centrale și locale o desfășoară la adresa jurnaliștilor critici;
 • Înțelegerea și respectarea rolului pe care jurnaliștii îl au într-o societate democratică și acceptarea mandatului acestora – de garant al respectării interesului public, precum și oprirea atacurilor la adresa jurnaliștilor, care erodează încrederea publicului în mandatul mass media.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “CJI consideră nocivă și oportunistă legea prin care jurnaliștii sunt scutiți de la plata impozitului pe venit

 1. JK

  Ei (parlamentarii) testează, nu gândesc. Au băgat fundul pe ușa presei și ce-au simțit: niște limbi calde și umede, ca de obicei. Înduioșați, parlamentarii au dat o flegmă verde, gluantă, pe o bancnotă și-au plesnit-o pe fruntea Presei. Mai mult flegmă decât bancnotă.
  Să fie primit, c-așa-i la noi: nu e prost cine dă, ci cine ia, pentru că se află la capătul greșit!
  În caz că vor să-i folosească ca preș sau kur-papier, 90 % dintre oamenii din presă sunt la datorie, scrofuloși!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *