Cristian Ghingheș

O lecție care trebuie învățată: alegerile diferă între ele. Unele sunt despre partide, altele despre oameni

Ieri ieșisem din secția de votare de la Colegiul Național de Artă “George Bacovia” fericit, după ce am votat pentru un tur doi pe bune. Nu a fost o alegere ușoară, dar am avut cel puțin 5 motive să pun ștampila. Patru dintre ele făceau referire mai direct sau mai voalat la situația locală: ruperea blatului USL-ist, setarea tonului pentru localele din 2020, răsturnarea stării de fapt actuale și acordarea unei șanse celor noi.

Văzând rezultatele, nu am fost dezamăgit pentru că nici așteptările nu erau uriașe. Ba mai mult, departe de mine să încep să critic alegătorii sau să dau vina pe cei care au stat acasă, doar nu suntem talibani, nu? Fiecare are opțiunea sa și până la urmă mai contează și cu cine pleci la luptă, cu ce mesaje, care este strategia.

Ne place sau nu, Viorica Dăncilă s-a bătut mai mult cu Klaus Iohannis decât a făcut-o candidatul USR-PLUS, deci din start “ai noștri” au avut o greșeală de poziționare strategică în toată campania. L-ați auzit pe Barna să zică ceva despre catedra rezervată de 20 de ani a președintelui?

Mesajul anti-PSD încă prinde, dar lumea s-a cam săturat de aceleași lozinci, Dragnea dispăruse între timp din scenă, scorul pesediștilor era deja la un minim istoric, deci ai nevoie să le arăți oamenilor că vrei să construiești și că în capul tău nu e doar ideea de a ajunge la putere, ci mai ales dorința de a face ceva în țară după ce ai obținut funcția. Campania trebuie să fie întâi de toate despre oamenii cărora le ceri votul și abia pe urmă despre dușmanii politici pe care vrei să îi dai jos.

Mulți membri USR și PLUS s-au îmbătat cu apă rece după europarlamentarele din mai. A fost o victorie de etapă, am zis-o atunci, la fel cum am precizat în acea seară fericită de mai că a fost un uriaș vot anti-PSDragnea, deci rezultatul nu prezice mare lucru nici pentru alegerile din toamnă, nici pentru localele din 2020.

Unii deja se visau primari, parlamentari și majoritari la guvernare în 2020. Greșeală.

Prezidențialele și mai ales localele sunt despre oameni și mai puțin despre scorul de partid, în special atunci când acest scor politic e bazat pe un val, pe o bulă, cum a fost cea anti-PSDragnea. Acum, bula anti-PSDăncilă era mult mai mică de vreme ce PSD abia fusese debarcat de la guvernare (+pentru Klaus Iohannis), deci și impactul campaniei anti a alianței a fost pe măsură.

Pe de altă parte, toată retorica cu fără penali în funcții publice a fost parțial anulată de dezvăluirile Rise Project și de atitudinea de moment a candidatului. Nici victimizarea nu a fost verbalizată cum trebuie. În fine, sper măcar ca alianța să rămână unită și să pună în valoare baza partidului, cea locală, aducându-i în prim-plan pe cei care se bat în comunitățile lor cu demersuri și acțiuni concrete, nu pe cei care fac gargară zi și noapte cu mesaje anti și cam atât.

La Bacău, Klaus Iohannis a fost primul la mare distanță, urmat de Viorica Dăncilă (peste scorul național), dar și de Dan Barna sub scorul pe țară. Pe municipiu, ierarhia se păstrează, chiar dacă votul pentru Barna e ceva mai mare decât pe județ.

Să vedem ce s-a întâmplat la nivel național, după rezultatele oficiale de la AEP.

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2019 (situația la 5 AM):

 • 8,68 milioane de votanți (47,66%);
 • Klaus Iohannis (PNL): 36,06% (3,1 milioane);
 • Viorica Dăncilă (PSD): 23,41% (2 milioane);
 • Dan Barna (USR-PLUS): 13,76% (1,2 milioane);
 • Mircea Diaconu (Pro+ALDE): 9,1% (0,79 milioane);
 • Theodor Paleologu (PMP): 5,57% (0,48 milioane);
 • Kelemen Hunor (UDMR): 4,07% (0,35 milioane)
 • Ramona Ioana Bruynseels (PPU): 2,68% (0,23 milioane);
 • Alexandru Cumpănașu: 1,43% (0,12 milioane);
 • restul adunați: 2,26% (0,19 milioane).

Ca temă de gândire la nivel local, a se compara pe site-ul AEP prezidențialele din 2014 cu localele din 2016. În Bacău, scorurile dreapta-stânga rămân constante, însă “fărămițarea” unei părți sau a alteia face diferența și va fi esențială pentru alegerea primarului și a președintelui CJ în 2020. Atât am de spus: localele vor fi despre oameni ai locului și nu despre partide.

Candidații, cu parcursul și profilul lor, pot (sau nu, depinde de cât de orientate se dovedesc mai ales personajele noi din politica locală) să tragă partidele cât mai sus spre majoritatea pe care ar trebui să o dorească. Iar localele vor da tonul la parlamentare în fiecare comunitate în parte.

Trageți concluziile. Și să le tragă și cei care conduc organizațiile politice mai ales la nivel local.
#2020iscoming


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “O lecție care trebuie învățată: alegerile diferă între ele. Unele sunt despre partide, altele despre oameni

 1. CMC

  Ce ar trebui sa faca Romania „curata”?
  Sa analizeze in modul cel mai serios unde sunt votantii UDMR de la europarlamentare. Aia care au aparut in locuri unde nu s-a auzit de UDMR.
  Ca eu unul, imi pun foarte serios intrebarea daca are rost sa votezi in tara asta…cand rezultatele (nu astea de acum) le stabilesc altii, la masa verde (sau la ochii albastri…)
  Europarlamentare: Bacău: 2.988 voturi UDMR
  Prezidentiale: Bacau: UDMR ?

  Reply
 2. Mihail Jora si CuCu

  Fra, trebuie sa treci in NATIONAL daca vrei sa fii bagat in seama. Nationalua” e ca o Orchestra in care fiecare are rolul sau – rusii alaturi de slugoii lor pe gaze&petrol nu au niciun rol!
  (marog, au rolul DIA volu = diaFragma-Grama? GROSTRIC!

  Reply
 3. JK

  E-adevărat că imersarea în realitate și statul de vorbă cu oamenii te fac primar sau consilier, însă apetitul poporului pentru povești e mai mare decât credeți. Deja pastorii Gâdea, Gușă, precum și nemuritorul căpitan Soare (transferat la PNL, între timp) abia au început lucrul !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *