Ioana Avadani

La fiecare nouă criză din TVR, îmi spun că mai rău și mai penibil nu se poate. Și de fiecare dată realitatea mă contrazice

La solicitarea România Curată, Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a comentat situația din ultimele zile din televiziunea publică, generată de decizia Consiliului de Administrație de a scoate mai multe emisiuni din grila de toamnă, printre care și ”Biziday”, realizată Moise Guran, discuțiile dintre Stelian Tănase și Victor Ponta legate de închiderea TVR după alegeri și presiunile și atacurile venite dinspre politic la adresa unor jurnaliști. Titlul și intertitlurile aparțin redacției. (România Curată)

***

Consiliul de Administrație al TVR va trebui să dea explicații

La fiecare nouă criză din TVR, îmi spun că mai rău și mai penibil nu se poate. Și de fiecare dată realitatea mă contrazice.

Refuzarea grilelor de toamnă mi se pare, în acest context, o încercare jalnică de a controla conținutul editorial prin mimarea unui mecanism legal, de management instituțional, de către un organism numit politic și construit pe criterii (și loialități) politice.

Înțeleg că nu numai emisiunea lui Moise Guran va fi afectată, ci și alte segmente care s-au dovedit critice la adresa puterii. Consiliul de Administrație va trebui să dea explicații concrete, argumentate pentru această decizie, atât în fața comisiilor din Parlament, cât și nouă, publicului plătitor de taxe. Asta dacă trăim într-o democrație cât de cât funcțională.

Lucru de care încep să mă îndoiesc, pe zi ce trece, văzând aroganța cu care aleșii noștri (și cei numiți de ei în funcții ce ar trebui să fie de viziune și de expertiză tehnică) înțeleg să dea socoteală pentru cum își îndeplinesc funcția.

Închiderea TVR, neconstituțională

În ceea ce privește închiderea TVR, problema este mai complicată. Existența instituțiilor publice de media este prevazută în Constituție, cred că închiderea TVR ar putea fi judecată, în acest context, drept neconstituțională. Datoriile TVR s-au acumulat în ultimii 10 ani, prin deciziile Parlamentelor, Guvernelor şși  consiliilor de administraţie care s-au succedat în această perioadă.  Groapa financiară în care se afundă TVR este rezultatul atât al unui management defectuos cât și a unor decizii manageriale catastrofale (TVR s-a angajat la achiziții de programe şi transmisii sportive extrem de costisitoare, semnate în 2004 şi 2009 şi a încheiat un contract colectiv de muncă, în 2010, care oferă o protecţie sporită angajaţilor şi creşteri ale beneficiilor şi primelor).

În acelasi timp, au existat intervenții guvernmanetale care au redus competitivitatea TVR pe piață. Veniturile din surse proprii ale TVR au fost afectate de creşterea TVA de la 19 la 24 % (TVA nedeductibil pentru TVR), de eliminarea scutirii de taxe pentru vânzarea de licenţe de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agenţiile internaţionale de ştiri şi alte drepturi de difuzare similare, destinate activităţii de radio şi televiziune şi de introducerea contribuţiei de 15% aplicată la veniturile proprii obţinute din publicitate către Consiliul Naţional al Cinematografiei.

Toate aceste măsuri nu sunt rodul unui management defectuos al TVR, ci al unor decizii de ordin legislativ luate de către Parlamentul României, acela căruia îi este subordonată şi televiziunea publică. În acelaşi timp, taxa TV a fost redusă la 4 RON în 2003 – şi nu a mai fost actualizată de atunci. Actualizarea taxei este, prin lege, atributul Guvernului.

Presa redevine incomodă

În esență, ne devine din ce în ce mai clar că mass-media, chiar și super-politizată, chiar și partizană, redevine incomodă pentru clasa politică și urmărim cu atenție și îngrijorare toate aceste „incidente” care, chiar dacă par separate și rare, descriu nervozitatea unor actori politici care și-ar dori un control ferm asupra presei.

Din păcate, mă tem că niciun mijloc nu va fi cruțat în acest demers – de la „îndoirea” legii până la campanii de denigrare personală. Așa cum mă tem că, într-o astfel de situație, nu există „buni” și „răi” și că singurele victime vor fi ideea că jurnalismul se poate practica de o manieră independentă și cu simț critic și, pe termen mai lung, publicul.

***

Pe aceeași temă:

Mihai Goțiu: Domnule Victor Ponta, chiar pleacă Moise Guran de la TVR? Că mai era unul care zicea că pleacă Arafat…

Moise Guran: ”Mă ofensează gândul că m-ar putea da Ponta afară de undeva”. ”Stelian Tănase a discutat cu Ponta o variantă de închidere a TVR”

Telespectatorii îi cer lui Stelian Tănase și Victor Ponta ca emisiunea lui Moise Guran să rămână în grila TVR. SEMNEAZĂ ACUM, AICI!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *