Cristian Ghingheș

Eleva Irina Novac a obținut premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2019

Astăzi, Ambasada Statelor Unite ale Americii a premiat șapte românce curajoase, inclusiv pe cea nominalizată pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2019, care are ca scop onorarea femeilor ce demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale.

Printre nominalizări le regăsim pe Carmen Dumitrescu, Melania Medeleanu, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache, însă premiul cel mare a ajuns anul acesta la Irina Novac din județul Vrancea, inițiatoarea festivalui de film despre femeile șterse din istoria României, dar și monitor de bună guvernare în cadrul proiectului Școli Curate al Societății Academice din România.

Prezentarea făcută de ambasadorul Hans Klemm arată clar de ce Irina merită acest premiu pentru curaj.

Curajul se manifestă în multe feluri. Uneori, el este rezultatul unei vieţi de experienţă şi determinare, alteori este rezultatul unei energii tinereşti şi al optimismului cu privire la viitor. Al doilea tip de curaj este exemplificat de Irina, care era elevă de liceu în Adjud, atunci când ea şi prietenii ei au rezistat la presiunea intensă a instituţiilor comunităţii lor, care încercau să îi reducă la tăcere.

În 2016, Irina se număra printre cei 25 de elevi de liceu din România care au participat la Programul de schimb pentru viitori lideri (FLEX), petrecând un an şcolar în Albuquerque, statul New Mexico. În perioada în care s-a aflat în SUA, Irina nu a mers doar la şcoală. Ea a desfăşurat 100 de ore de voluntariat la: o clasă pentru educaţie specială dintr-o şcoală primară locală; Project Linus, un ONG care oferă pături copiilor nevoiaşi; îmbunătăţirea pistei multifuncţionale Albuquerque Bosque, ce se întinde de-a lungul Rio Grande.

Irina a revenit în România căutând cu nerăbdare ocazii de a împărtăşi cele învăţate în anul petrecut în străinătate. Prin American Councils, partenerul care gestionează programul FLEX, ea a primit o finanţare de la Departamentul de Stat pentru a organiza conferinţa „Women Talk”, aducând laolaltă tineri şi tinere din regiune pentru a afla de la profesionişti şi experţi care sunt provocările cu care femeile şi fetele se confruntă şi cum pot fi abordate aceste subiecte. Printre vorbitorii invitaţi s-a numărat o persoană trans.

După ce Irina început să promoveze conferinţa, anumite părţi au început să o critice virulent pe ea şi conferinţa, declarând că este parte a unui complot american menit să submineze valorile tradiţionale româneşti. Ca urmare a acestui fapt şi a unor poveşti similare din presă, spaţiul public unde i se acordase Irinei în mod gratuit o sală pentru conferinţă şi-a retras oferta.

Irina şi colegii săi au început brusc să primească ameninţări de la mai multe instituţii, inclusiv de la administratorii şcolii, care doreau să-i lase corigenţi pe elevi pentru implicarea lor în proiect. Şi figuri religioase din zonă au criticat-o public.

Irina şi colegii săi au continuat curajos, găsind alt spaţiu şi organizând conferinţa. În timpul conferinţei, o persoană care a pretins că lucrează la o instituţie de presă a început să o acuze în gura mare pe Irina de coruperea tinerilor participanţi. Membri ai comunităţii au mers chiar la ea acasă şi le-au spus părinţilor că fiica lor este o influenţă negativă în comunitate şi că ar trebui să intervină.

În ciuda tuturor acestor fapte, Irina continuă să sprijine activ drepturile femeilor şi fetelor, inclusiv prin organizarea unui festival de film dedicat femeilor importante uitate de istorie.

Pentru perseverenţa ei în promovarea drepturilor femeilor şi fetelor în faţa presiunii publice puternice, credem că Irina întruchipează Femeia curajoasă ideală. Doamnelor şi domnilor, permiteţi-mi să v-o prezint pe domnişoara Irina Novac.

Nu putem uita ce am auzit de la Irina anul trecut în cadrul evenimentului One World România la Școală: Societatea românească va începe să arate altfel când profesorii vor accepta că și ei pot învăța de la elevi, nu numai invers. (Irina Novac)

foto via Ambasada SUA în România


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Eleva Irina Novac a obținut premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2019

  1. JK

    Când vor apărea lideri de acest fel in situ, nu formați afară, atunci ne vom bucura cu adevărat. Dar chiar și-așa, bravo! E un pas: dacă nu crește spontan, transplantăm. Producem deocamdată: jupâni, baroni locali, capi mafioți, trompete, curve, în toate sensurile și de ambe sexe, șmenari, cozi de topor, țațe, turnători și vânzători de neam etc. Capete plecate, săraci în duh, dar și în spirit și rațiune.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *