Cristian Ghingheș

Ionuț Stroe despre fundațiile pentru tineret: în 18 ani nu s-a făcut nimic și s-au permis cu bună știință multe

Săptămâna trecută a fost una foarte interesantă în ceea ce privește subiectul fundațiilor pentru tineret și al patrimoniului devalizat al UTC, adus pe agenda publică prin seria de articole și analize din campania “pe urmele averii tinerilor” pe care ducem pe România Curată.

Este o serie de articole prin care urmărim, așa cum am spus-o încă de la bun început, că vom lua urma patrimoniului UTC și că vom încerca să scoatem la lumină neregulile, dând factorilor decidenți argumentele necesare astfel încât să își facă treaba, aceea de a respecta în primul rând legea, controlând matrapazlâcurile de la fiundații.

Scopul final: acest patrimoniu să fie folosit de către tineri și pentru tineri, nicidecum de niște băieți deștepti, dar nici de baronii de la consiliile județene, cum greșit încearcă să deturneze atenția reprezentanții fundațiilor pentru tineret, speriați acum de perspectiva că neregulile comise în acești 30 de ani vor ieși la iveală. Fie că vreți, fie că nu, cu procese gratuite sau cu campanii mincinoase în social media, mergem mai departe!

Două lucruri foarte importante s-au întâmplat săptămâna trecută, închisă printr-o reacție interesantă a ministrului pentru Evenimentul Zilei, dar vom ajunge și la ea. Până atunci, evenimentele, pe scurt:

  • 1. o serie de ONG-uri de tineret, în frunte cu Federația Tinerilor de la Constanța (FTC), au sesizat DNA pentru complicitate la delapidarea patrimoniului UTC, în plângere fiind incluși actualii oficiali ai Ministerului Tineretului și Sportului, ministrul Stroe și secretarul de stat din subordine. Asta a făcut ca subiectul să intre în mainstream pe de o parte (noi am fost contactați de mulți alți oameni din local cu diverse ponturi și informații despre manevrele de la fundațiile pentru tineret), dar și să arate decidenților că nu e de joacă pe de altă parte. Să le țină partea unor băieți care se ocupă de 30 de ani cu diverse șmecherii și scheme chiar nu are sens, mai ales că amândoi au planuri politice la Craiova și la Galați.
  • 2. Prin urmare, Consiliul consultativ pe probleme de tineret s-a soldat fără prezența ministrului și fără angajamente oficiale ale instituției cu privire la acest subiect. A fost o dezbatere spumoasă, fundațiile și-au spus poeziile, ceilalți au subliniat de ce trebuie aplicată legea și cam asta a fost tot.

Sâmbătă seara, Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu ministrul Ionuț Stroe, reacționând în exclusivitate după aceste două evenimente pe subiectul fundațiilor pentru tineret, întârindu-și angajamentul public pe care și l-a luat încă de la începerea mandatului: că va face lumină și ordine pentru “rezolvare problemei Fundațiilor de Tineret”.

Așadar, negru pe alb, declarațiile ministrului:

  • Regulamentul pentru aplicarea Legii fundațiilor de tineret este “un pas uriaș” și, fără el, unii au interpretat “subiectiv și abuziv legea”, deci merge mai departe cu regulamentul;
  • Timp de 18 ani “s-au permis cu bună știință multe” (o punctare a abuzului celorlalți miniștri);
  • Abia acum poate să iasă totul la lumină “despre ce s-a petrecut în trecut, de zeci de ani” (dând de înțeles că sunt probleme mari la fundațiile pentru tineret și cumva tind să cred că se bazează și pe datele strânse pentru raportul pe care urmează să îl prezinte, așa cum a promis, comisiilor parlamentare).

Greșit se pune problema, oricum, că acest regulament ar fi un fel de sfârșit al fundațiilor pentru tineret pe care vin să le mănânce lupii de la CJ-uri. O prostie, o manipulare doar ca să nu se formeze acele comisii de control care să scoată la lumină ce s-a întâmplat și cum este folosit în prezent patrimoniul de tineret moștenit, preluat, acaparat de la tinerii comuniști. S-ar putea ca în cele din urmă acest regulament să le pară și celor de la fundații așa cum este de fapt: soluția de mijloc.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *