Cristian Ghingheș

Chiar așa! Cum ar fi dacă președintele Iohannis ar convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare

Prezent la o dezbatere în cadrul festivalului de film One World Romania, președintele Klaus Iohannis a aruncat săptămâna trecută în spațiul public ideea organizării unui referendum care să aibă loc în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, punctând că „este aproape hotărât” să îl convoace.

Mulți l-au criticat că e nesigur, ba chiar i-au spus „aproape-președintele”, dar mie mi-a părut că își pregătește terenul astfel încât să le lase românilor de înțeles că nu e 100% decizia lui și că asta vrea de fapt o țară întreagă, iar el e doar cel care face dorința națiunii posibilă. Așa au apărut consultările cu societatea civilă care au loc astăzi la 15:00.

De altfel, ce faci când ești într-o poziție decizională și vrei să legitimezi o decizie pe care deja ai luat-o? Te consulți doar cu cei care știi că ar fi de acord cu tine. Sper să nu se supere prietenii mei din societatea civilă, dar ei nu au nicio vină. Știu că sunt de bună credință și că merg la Cotroceni nu doar să se pozeze cu președintele. Dar nu asta e discuția, ci dacă acești colegi au tăria să îi arate lui Klaus Iohannis și partea celalaltă a referendumului.

Din punct de vedere politic, marele risc al acestui referendum pentru inițiator este să nu fie validat. De ce credeți că Dragnea afirmă pe unde prinde că abia îl așteaptă? Privind și ascultând pozițiile pesediștilor din ultimele zile, cred că armata lui Dragnea va boicota referendumul lui Iohannis, că așa va fi etichetat și chiar așa este în ciuda schemei de imagine pe care o coace președintele zilele astea, urmând să le ceară votanților să nu gireze un referendum care îl poate pune pe Iohannis în aceeași lumină în care a fost pus Traian Băsescu de PSD în vremea cruciadei USL.

Apoi, întrebarea e vitală. Care să fie aceea astfel încât să fie și înțeleasă de tot poporul, dar și cât mai puțin cretină? Poate întreba președintele dacă trebuie continuată sau nu lupta anticorupție? Ar fi o mare greșeală căci ar da apă la moară tocmai adversarilor săi, pe lângă faptul că ar intra în istorie cu asta, punând sub semnul întrebării lupta împotriva corupției. Imaginați-vă ce mare cadou politic primește PSD dacă nu se îndeplinește cvorumul și cât de legitimați vor fi apoi cei din coaliția aflată la guvernare să își continue inițiativele de slăbire a justiției. Pericolul este uriaș, iar situația de față îmi aduce aminte de felul în care a luat naștere marea consultare națională britanică referitoare la Brexit, cu un David Cameron care a vrut să câștige capital electoral deschizând cutia pandorei. În schimb, din cutie a ieșit o surpriză și, odată cu ea, premierul definitiv de pe scena politică.

Din punct de vedere social, un astfel de referendum nu poate decât să ne dezbine. Nu știu care este semnalul clar pe care cică românii vor să îl dea, invocat de președinte la dezbaterea de săptămâna trecută, însă genul acesta de consultări naționale de tipul alb-negru vor turna gaz pe foc și ne vor îndepărta și mai mult de la temele care ar trebui să ne preocupe. O justiție independentă este categoric o temă importantă, dar hai să mai discutăm și despre educație, despre alienarea românilor la locul de muncă, despre sărăcia lucie de care unii vorbesc doar la alegeri ca să profite electoral din asta, despre exodul masiv al tinerilor, despre orașele poluate și acaparate de rechinii imobiliari, despre cum bogații se tot îmbogățesc iar cei aflați în nevoie sunt arătați din ce în ce mai mult cu degetul și așa mai departe.

Românii nu (mai) sunt atât de ușor de manipulat, iar referendumul pentru familie de astă-toamnă ar trebui să dea de gândit oricărui politician, factor decident sau grupare care are de gând să facă o consultare națională pentru a-și valida procentele ori pentru a câștiga altele noi. Culmea e că în cazul de față, admițând că acest referendum chiar ar scoate noi votanți sau nehotărâți la europarlamentare (să fim serioși, ăsta e scopul final!), nu Iohannis ar fi marele câștigător, ci alianța USR-PLUS. Voturile suplimentare merg la Cioloș, nu la Iohannis sau PNL, iar asta ar întâri puterea de negociere și mai ales scorul electoral pentru primul dintre ei.

Așadar, păstrând proporțiile, mare atenție ca referendumul pentru justiție să nu fie pentru noi nimic altceva decât Brexit doi!

P.S.: mă înclin anticipat în fața civililor care la Cotroceni au pus pe tapet și aceste scenarii.

foto: Presidency.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Chiar așa! Cum ar fi dacă președintele Iohannis ar convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare

 1. Adrian

  Câtă vreme va fi o singură zi vor cădea în derizoriu „absolut“ celelalte referendumuri, în primul rând cel cu constituția votată cu urne mobile prin parcuri și supermagazine. Anul 2003. Iar dacă, în plus de organizarea într-o singură zi-aceeași cu europarlamentarele-, se va semna o singură dată pentru preluarea/predarea ambelor buletine/ștampile, va fi pur și simplu nedemocratic, nici nu va mai conta ce scrie pe buletine, o atare procedură fiind prin ea însăși de departe mai relevantă decât orice întrebare.

  Dacă tot veni vorba: o întrebare, eventual ultima, ar putea fi

  „Sunteți de acord ca, la referendumuri, ansamblul format din întrebări și propuneri de răspuns să nu aibă format prestabilit prin lege ordinară ori organică ?“

  Reply
 2. emil

  Pisicherul Iohannis e bine informat ca mafia si crima institutionala nu poate fi oprita prin referendum dar face joc de glezne pentru un nou mandat.

  Reply
 3. marius

  staborul numit propagandistic „justitie” vreti sa ramina la SRI si corporatii sau sa treaca la PSD?!
  asta-i dilema mafiotilor din corporatii, securitate si partide…
  nu inteleg de ce sintem noi civilii sclavi in lagarul de exterminare corporatist Romania bombardati cu propaganda celulelor mafiote ce se caftesc pe putere?!

  Reply
 4. Ghe.

  Va fi așa: se dau două buletine de vot, iar pesediștii, aldiștii și alte ciurucuri, vor lua doar unul (cel pentru europarlament). Este dreptul lor să refuze. În mediul rural, unde sunt primari pesediști, nu va lua aproape nimeni buletinul de vot pentru referendum. De gura lumii și a lui dom’ primar care ne dă ajutoare
  Capisci? Fără votanții pesediști mi-e greu să cred că se va ajunge la procentajul minimal pentru validarea referendumului. Case closed, cum zicea un mafiot din poliție. Poate diaspora să mai investească vreo câteva milioane de euro în democrație (deplasări în orașele cu centre de votare, zi pierdută la cozi etc.), dar după ce rezultate au avut la prezidențialele trecute, mă îndoiesc.

  Reply
  • Adrian

   Certitudinile dumneavoastră au hibe după părerea mea, de pildă ce buletine va primi o persoană rezidentă ce nu deține cetățenia română dar deține cetățenia cel puțin unei (alte) țări a uniunii? Ce să mai zicem că încă nu-i clar ce va fi cu persoanele care sunt cetățeni ai Regatului Unit; și revenind la textul autorului, excelentă punctarea privind cariera politică a lui Cameron care, poate s-a uitat, milita activ și pentru limitarea drastică a accesului la CEDO. Că tot ar fi vorba despre justiție la referendum.

   Să nu ne mire dacă va fi contestată organizarea referendumului simultan cu europarlamentarele fiindcă, nu-i așa? au intervenit elemente noi, de natură a modifica deciziile anterioare etc etc. Și fiindcă legile europene au prioritate, europarlamentare vor avea loc în perioada stabilită la nivel european, iar referendumul național va mai aștepta.

   (Off-topic) Sunt liste pentru europarlamentare depuse de partide/ organizații / cetățeni din Regatul Unit, cu persoane care dețin și/doar cetățenia altei țări a uniunii și sunt rezidente în Regatul Unit? Altfel ne vom trezi la CEDO și/sau Curtea de justiție a com europ pentru anularea europarlam din cauza lipsei de reprez a cet UE rezidente în UK, de pildă. Apropo, iar, de justiție. Poate asta ar trebui să se discute la Cotro

   Reply
   • Ghe.

    Autorul scrie despre biocot. Având în vedere că meseria de parlamentar român se rezumă la arta de a ști la ce ședințe să mergi și la care nu, boicoturile deși practicate de psd la votarea moțiunilor de cenzură și, nu în ultimul rând, caracterul personajelor, pare răspunsul cel mai probabil al PSD. Nu vor intra niciodată în luptă deschisă pentru că riscă să piardă tot, nu o dispută politică cum sunt multe.
    Asta voiam să zic.
    A n–a oară, Johannis e lăsat iar singur de un PNL păcălit cu sondaje de mărire. Un alt simptom al faptului că roexitul din democrație s-a produs începând cam pe la jumătatea celui de-al doilea mandat al lui Băsescu. În UE mai stăm ca mortul la geam, pentru pensie.

    Reply
 5. Dumitru

  A propos de referendumuri. Mai deunazi aia de la Coalitia pentru Familie (cei care au pierdut cu brio un referendum imposibil de pierdut) mai vor sa mai organizeze unul, ca sa mai demonetizeze inca un subiect la care romanii tin. Toti looserii par sa vrea sa isi faca o consultare populara.

  Reply
 6. ionas

  Prezenta la un eventual referendum va depinde ce intrebare va fi pe buletinul de vot . Eu personal poate ma voi prezenta la votul pentru referendum in functie de intrebare.
  Nu voi vota insa la europarlamentare – impartirea democratica a unor sinecuri

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *