Cristian Ghingheș

Infografic: Existența unor mesaje politice de stânga ar mări interesul tinerilor față de politică

Tinerii fug de politică, nu prea vin la vot și nu sunt interesați nici măcar de deciziile pe care le iau reprezentanții lor la toate nivelurile? Nu ar trebui să ne surprindă, având în vedere mesajele și propunerile de politici publice pe care inclusiv noile partide le emit către ei, dar și faptul că la alegeri tinerii nu găsesc pe liste persoane din generația lor (cel mai bun exemplu, europarlamentarele abia săvârșite).

Conform unui studiu al Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) România, interesul față de politică în rândul tinerilor din România este redus. 64% afirmă că nu sunt deloc interesați, în timp ce doar 21% afirmă că interesul pentru politică este mediu, mare sau foarte mare.

Aceeași cercetare FES scoate în evidență că acest dezinteres nu se traduce și prin dezinteres față de subiectele socio-economice majore. Când sunt întrebați despre impozitare, implicarea statului în economie și combaterea sărăciei, marea majoritate a tinerilor adoptă o perspectivă de stânga, în ciuda faptului că mai toți se declară de dreapta (de parcă ar fi o rușine să recunoști că ai convingeri de stânga):

 • 80% sunt de acord că veniturile săracilor și bogaților ar trebui să devină mai egale;
 • 67% sunt de acord că participarea guvernului în afaceri și industrie ar trebui să crească;
 • 83% sunt de acord că guvernul ar trebui să își asume mai multă responsabilitate pentru a se asigura că toți au ce le trebuie.

Așadar, o creștere temeinică a interesului tinerilor față de politică ar putea avea loc în cazul în care scena politică ar prezenta astfel de mesaje; este de asemenea important că aceste teme pot avea un rol important în societatea românească din deceniile următoare, pe măsură ce tinerii de azi devin adulți și încep să alcătuiască o mare parte din totalul votanților.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Infografic: Existența unor mesaje politice de stânga ar mări interesul tinerilor față de politică

 1. marius

  FAPTELE nu mesajele, de propaganda suntem satui, pesedistii au invadat media cu propaganda de stinga dar au facut exact pe dos, de aia au si votat sclavii jefuiti de mafia financiar bancara impotriva psd pt ca doar au vorbit ca taie din jaful facut de banci si ifn uri dar nu au facut absolut nimic, au vorbit mult impotriva multinationalelor dar nu au facut nimic iar 3,9 milioane de sclavi s-au trezit cu popriri pe salarii cu impozite fictive de acum 7-10 ani ca sa fie protejata hotia facuta de multinationale, propaganda de stinga iar in realitate jaf sclavagist-neoliberal.
  sa plateasca si mafia bancara impozit de 60% cum platesc sclavii iar multinationalele sa fie calcate de Anaf ul securist la fel cum suntem exterminati noi sclavii…

  Reply
 2. JK

  Poate că tinerii ar aprecia ceva justiție socială, care nu e neapărat apanajul stângii (care stânga?). Poate le-ar mai plăcea și niște nișe pe piața muncii și să nu mai luăm banii lor din viitor pentru dezvoltarea sustenabilă a haosului.
  Nici mesaje de dreapta, care să ducă în cele din urmă la acțiuni, investiții, start-up-uri etc., n-ar strica. Deocamdată, le vin tone de bullshit ideologic și de la stânga, și de la dreapta, și de la centru.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *