Andreea Petrut

Unde sunt tinerii pe listele partidelor de la europarlamentare?

Tinerii nu sunt reprezentați politic în România, asta e trista realitate. În majoritatea cazurilor sunt izolați în organizațiile de tineret ale partidelor și nu li se oferă șansa să contribuie la deciziile majore ale partidelor. În afară de câteva fetițe și băieți de bani gata care și-au găsit locuri în Parlament, tinerii onești și competenți, nesprijinți de vreo rudă bogată, rămân în eșaloanele 2-3 ale partidelor.

În afară de Demos, niciunul dintre partidele care și-au anunțat până la ora asta listele pentru europarlamentare nu a promovat niciun tânăr/tânără sub 30 de ani pe primele locuri ale listelor.

Așa și problemele reale ale tinerilor rămân la coada listei de priorități ale partidelor. Pentru că da, tinerii au și alte probleme față de temele care domină discursul politic și electoral din România, justiție, anticorupție, SRI-DNA, state paralele etc. La fel ca tinerii din întreaga Europă și tinerii români suportă consecințele crizelor financiare și economice create de un sistem nesustenabil. Suntem prima generație care se așteaptă să aibă o viață mai grea ca părinții noștri. Sistemul de educație subfinanțat și cu infrastructură, curriculum și metode de predare depășite, locurile de muncă precare, lipsa locuințelor accesibile și problemele de sănătate mintală și emoțională reprezintă o realitate pentru mulți dintre tinerii români.

Și apoi în ziua votului, ca la fiecare alegeri, când ne vom uita peste graficele cu prezența la vot pe categorii de vârstă, va apărea corul de bocitori isterici care ne vor spune că din vina tinerilor care nu ies la vot câștigă iar PSD-ul alegerile. Că tinerii nu sunt interesați și că nu le pasă. Păi cum să le pese când nimeni nu vorbește cu ei și despre problemele lor adevărate? Când nu ai candidați care să le semene, care să le înțeleagă problemele și stilul de viață, care să vorbească pe limba lor?

Lipsa de autenticitate nu va fi compensată, oricât s-ar chinui agențiile de PR să consmetizeze programele partidelor, să le coloreze, să le umple de infografice și hashtaguri și să suflece mânecile cămășilor bărbaților la 40+ ca să le dea un aer cool și fresh, deși rulează aceleași idei obosite și sterile, care nu legătură cu realitatea pe care noi o trăim zi de zi.

Tinerii sunt un electorat care poate deveni ușor activ politic. Sunt sigură de asta, căci în ultimele săptămâni am strâns sute de semnături de la ei. Și asta pentru că sunt ca ei, că știu să le vorbesc despre problemele care îi dor, că știu să vorbesc pe limba lor.

Lucru pe care partidele mari nu-l fac, promovând garnizoane vechi în loc să le lase loc acelor tineri mișto, deștepți și onești care sunt sigură că există în fiecare partid.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Unde sunt tinerii pe listele partidelor de la europarlamentare?

 1. Alexandru Lazarescu

  Care sunt competentele si faptele de vitejie pentru care presedintele PSD a decis cine merita sa fie comisar european din partea Romaniei si cap de lista la alegerile europarlamentare ? In perioada cand era ministrul mediului, doamna Rovana Plumb a falsificat harta geografica a tarii si cursul Dunarii pentru ca un brat al fluviului si insula aferenta sa fie scoase din proprietatea exclusiva a statului roman si sa fie cedate unei firme controlate de presedintele PSD.
  Faptele nu au putut fi cecetate deoarece Camera Deputatilor, condusa de Liviu Dragnea, a respins cererea procurorilor de aprobare a cercetarii penale a deputatei Rovana Plumb care va obtine si imunitate europeana pana cand faptele se vor prescrie.
  Acesta este profilul unui viitor comisar european !
  Atentie Europa, mafia lui Dragnea vine sa cucereasca si sa umileasca Bruxellul prin alegeri libere !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *