Dorin Tudoran

Godot, desecretizatorul național și vulnerabilitățile statului numit, pe nedrept, de drept

Ieri, președintele Traian Băsescu ne-a spus, în sfârșit, numele candidatului care a fost ofițer acoperit în cadrul SIE, loc de muncă pe care fostul ofițer nu l-a indicat în niciuna dintre atât de flexibilele variante ale CV-ului său.

Domnul Băsescu a venit cu Godot în brațe, l-a pus pe masă și ne-a spus:“Nu-l mai așteptați, fiindcă l-am adus. Uite-l aici. Fraierul ăla de Beckett n-a știut unde să-l caute. Ha! Ha! Ha!

Președintele ne-a mai spus că etapele matrapazlâcului au “vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT și totul pentru ca Ponta, în înțelegere cu Meleșcanu, să acopere trecutul lui Ponta.”

Dacă așa stau lucrurile, Monica Macovei are dreptate cerându-i lui Victor Ponta să demisioneze din funcția de premier și să își retragă candidatura pentru Cotroceni.

Dacă așa stau lucrurile, Traian Băsescu are dreptate. Și apoi, știe ce spune – se pricepe foarte bine la vulnerabilizări.

Iată ce declara în 2009 – singur și nesilit de nimeni – președintele Băsescu, luptându-se cu fosta  sa purtătoare de cuvânt, Adriana Săftoiu:

Cel mai urât lucru este, după ce te-a luat cineva dintr-un purtător de cuvânt, te-a facut ministru – consilier prezidențial este rang de ministru -, ți-a poftit suflețelul să-ți fie soțul șef de serviciu secret, ți l-a făcut președintele șef de serviciu secret…”

Există dovadă mai mare de iresponsabilitate decât a numi șefi de servicii secrete pe criteriul așa i-a poftit suflețelul soției celui numit?

Există dovadă mai mare de cinism și că nu dai nici doi bani pe statul de drept decât să povestești într-o emisiune televizată o asemenea ispravă?

Poți vulnerabiliza mai profund serviciile secrete ale unei țări decât să  numești directorii lor pe asemenea criterii?

Amuzându-se, în așteptarea desecretizării de ieri, Elena Udrea spunea acum vreo săptămână, într-o emisiune de televiziune, că fostul ofițer candidat la președinție e de la SIE:

“E de la SIE. Domnul Meleșcanu îl cunoaște. De unde știu? Am presupus. Sau am citit din presă, nu mai țin minte.”

Nu mai ține minte…? Asta chiar e de necrezut – Elena Udrea are nevoie de lecitină!

Președintele Băsescu declara, tot ieri, că o suține pe Elena Udrea, “fiindcă nu minte”.

După câte știu, în acest moment Elena Udrea nu ocupă nicio funcție care să-i dea dreptul de a avea acces la informația prezentată aseară de președinte. Atunci, de unde știa cam tot ce am aflat — mai apoi — de la președinte?

Dacă a aflat de la președintele Băsescu, susținerea candidaturii Elenei Udrea în acest fel ar constitui un act de vulnerabilizare a unui serviciu secret.

Dacă nu de la președinte a aflat, Elena Udrea vulnerabilizează și ce mai era nevulnerabil din credibilitatea președintelui.

Oricum ar sta lucrurile, se pare că trebuie să acceptăm că e musai ca Elena Udrea să ajungă la Cotroceni.

Așa cum am scris atunci, în 2012 rechizitoriul parlamentarilor care doreau îndepărtarea președintelui Băsescu era foarte subțirel. Dar în 2009, mărturisirea făcută de președinte ar fi trebuit să-i facă pe toți apărătorii statului de drept să ceară demisia președintelui.

Nimeni nu a făcut-o. Dacă nu trădează memoria, nici măcar Monica Macovei. Ce să mai zic de profesorii de stat de drept din presa pro-președinte?

Probabil că toată lumea o aștepta pe Elena Udrea să se martirizeze.

Nu s-a.

Așa că nimeni – y compris Monica Macovei & bronzurile societății civile – nu va avea de ce să se mire că, din decembrie, Elena Udrea se va martiriza, de la Palatul Crotroceni, în lupta cu devulnerabilizarea tuturor serviciilor; inclusiv devulnerabilizarea serviciilor pentru deservirea populației.

Acesta nu este un stat de drept. Este un stat (de drept) penal. Și trebuie tratat ca atare.

 

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Godot, desecretizatorul național și vulnerabilitățile statului numit, pe nedrept, de drept

 1. man diesel

  dupa ce am citit asta, il inteleg pe taica-miu de ce s-a dus la referendum in 2012, cu toate ca detesta antena3

  Reply
 2. Codruta

  Haideti, D-le Tudoran…
  In general va urmaresc cu interes si placere – da’ de data asta ati dat-o-n bara!
  Chiar asa? Elene Udrea la Cotroceni?
  Dvs. chiar ati fost atent la ce ati scris aici? ;)

  Reply
 3. Paul Mogosanu

  Romania a ajuns un fel de corabie a nebunilor.Fiecare trage de timona dupa cum il taie capul si interesele.Comparand politica, cu un organism viu,putem concluziona ca politica este victima unui accident genetic.Dar electoratul?…este bezmetic!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *