Antonia Pup

Fondul școlii a murit, trăiască fondul școlii! Ipocrizia USR-PLUS în acțiune

Se aude-n târg că o parte din grupul parlamentar USR, din care fac parte și actuali candidați pe listele Alianței USR-PLUS la alegerile parlamentare de săptămâna viitoare, și-a asumat o inițiativă legislativă prin care se dorește eradicarea fenomenului-germene al corupției școlare: fondul școlii. Conform acestei inițiative legislative, activitatea cu pricina va fi interzisă și chiar sancționată contravențional, prin amenzi care se ridică la 2000 de lei. Just, normal și onest într-un sistem educațional gratuit prin Constituție, ar spune unii.

Nu aveam de gând să divulg din ansamblul de propuneri trăsnite ale partidelor politice, culese din programele de guvernare, întrucât la Societatea Academică din România avem în pregătire un raport complex pe această tematică, raport care va fi lansat săptămâna viitoare. Totuși, sunt de părere că acest subiect merită un articol dedicat. De ce? Pentru că sunt convinsă că nu sunt singura persoană care s-a săturat de soluții populiste la probleme simple aproape la fel de mult cum s-a săturat de dubla măsură.

Ce se întâmplă, de fapt, și cu acest fond al școlii? Care este problema care ne arată că avem un sistem educațional bolnav și imoral? Faptul că acest fond al școlii se colectează ilicit, că sunt bani negrii? Da, iată o problemă ce ține de fiscalitate, nicidecum de educație. Problema structurală a sistemului educațional este reprezentată de faptul că acea cauză a colectării fondului școlii este finanțarea insuficientă a sectorului, fapt care determină părinții din această Românie Educată să finanțeze suplimentar propriul microsistem educațional, prin cotizație, doar-doar odrasla va beneficia de o educație calitativă și nu de bătaia de joc care ne-a propulsat foarte aproape de clasamentul PISA 2018.

Da, vorbim de o dublă finanțare a sistemului educațional: o dată îl finanțezi prin taxe și impozite, la fel cum finanțăm orice sistem public din țara asta, a doua oară îl finanțezi când cotizezi la acest imoral fond al școlii, unul dintre factorii primari care generează inechitate în școala românească.

De ce spun inechitate? Explicația este la fel de simplă: pentru că acei copii ai căror părinți nu își permit să cotizeze la fondul școlii sunt acei copii marginalizați, care provin din familiile care trăiesc la limita subzistenței și care sunt arătate cu degetul înainte și după ședințele cu părinții. Inevitabil, încă din ciclul primar, copilul tinde să fie exclus pentru că nu-și permite să participe la această fază incipientă a corupției școlare.

Așadar, hai să analizăm critic propunerea USR, confruntând-o cu ceea ce au scris chiar în programul de guvernare. Fondul școlii nu a murit, doar își face un comeback, iar colectarea ilicită se transformă în „facilități fiscale” pentru părinții cu firme care decid să cotizeze, la fel cum cotizau adineaori, doar că pe bază de contract (hai să și încetățenim inechitatea educațională, in a white-collar way).

Dacă problema de fond e aceeași (dubla finanțare a sistemului educațional, o dată de către stat și a doua oară de către părinte, antreprenor sau nu), de ce nu am vorbi și de aceleași riscuri? Elevi marginalizați, dezavantajați din punct de vedere educațional din cauza statutului socio-economic al familiei. S-a strigat bingo: în timp ce în Parlament luptăm, chipurile, pentru interzicerea fondului școlii, cu o inițiativă legislativă depusă fruntaș în ultima săptămână a legislaturii, în programul de guvernare coafăm noul fond al școlii, îmbrăcat în office.

Bravo, USR! Nu era mai de impact să rupeți rândurile și să spuneți concret care va fi procentul din PIB pentru care vă veți lupta pentru educație în coaliția de guvernare? Că de „creșteri graduale” (care nu exclud, totuși, ca educația să primească la anul tot sub 3% din PIB, la fel ca acum) și propuneri populiste ne-am săturat.

Extras din programul de guvernare al Alianței USR-PLUS


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Fondul școlii a murit, trăiască fondul școlii! Ipocrizia USR-PLUS în acțiune

 1. Adrian

  Bani negri.

  În altă ordine de idei, mișto c-au pus-o la lit. f

  Urmează clasic, după litera f, se introduce o nouă literă, litera f’ , banii din traficarea de permise de șofer se pot redirecționa către școli de șoferi.

  Reply
 2. Pinno

  Poate ne lamuriti si cu privire la programul PSD pentru educatie, ca aveti timp sa studiati si sa criticati! Astept sa ajungeti ministrul educatiei! In rest cum am mai spus: nu va scrieti singura articolele!

  Reply
  • Cinicul

   Si mie mi s-a părut ca articolul nu este prea coerent, dar nici din articolul f al programului USR n-am priceput mare lucru. Si totusi ii voi vota din lipsa de ceva mia bun.

   Reply
 3. Iacob T.

  E și nu e. Acordarea de facilități fiscale se face doar pentru cei care vor să investească, benevol, nu la cererea școlii. Una e să-ți ceară profesorul să dai (că altfel ești arătat cu degetul, sau mai rău), alta e să dorești să oferi ceva școlii, să sponsorizezi, spre exemplu, o excursie a clasei (caz în care ești eligibil de a ți se oferi o facilitate fiscală). Acum, ca să nu fie in a white collar-way, ce-ar trebui, să interzicem orice fel de sponsorizare a școlilor din partea privatului? Înțeleg că există riscuri, însă sunt deja multe firme care îi ajută pe copii, în special în școlile din mediile defavorizate sau în cele cu copii cu dizabilități, unde copiii provin din cămine sau din familii foarte sărace. Așa că încercați să nu mai aruncați apa din copaie cu tot cu copil, că s-ar putea să faceți mai mult rău decât bine.

  Reply
 4. Cuviosu'

  Bine ziceți, d-ra Antonia! De ce să dea patronii banii la școli în loc să-i dea la biserici sau la partide (direct sau prin ONG-uri acoperite) cu aceleași avantaje fiscale?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *