Ileana Renia

Ce alte așteptări aveați de la Florin Cîțu, premierul de paie al președintelui combinator?

Cu o pandemie de Coronavirus care ne dă serios târcoale și în România, cu o bursă aflată la cele mai mici valori din ultimii ani, cu o criză economică mondială pe cale să se contureze, plus o criză politică autohtonă pe motiv de anticipate închipuite, Florin Cîțu produce surpriza și anunță că își depune mandatul cu numai 10 minute înainte ca în plenul reunit al Parlamentului să înceapă ședința de învestitură.

Uite așa, PNL, sub comanda lui Klaus Iohannis, prelungește criza politică și implicit perioada în care statul nu are capacitatea instituțională de a reacționa pentru prevenirea răspândirii coronavirsului și combaterea efectelor deja vizibile.

Era clar ca lumina zilei că Florin Cîțu era doar o propunere de paie a președintelui Iohannis, menită să pice în Parlament pentru forțarea planului de a avea anticipate odată cu localele (alegeri a căror desfășurare trebuie musai pusă sub semnul întrebării din rațiuni evidente de sănătate publică, fie vorba între noi), plan spulberat azi atât de CCR, cât și de anunțul aproape de noaptea minții al lui Cîțu. De noaptea minții pentru că vine cu 10 minute înainte de votul din plen al cabinetului său și în plină criză de coronavirus. Și mai și face mișto de noi: Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

PNL decontează azi combinațiile recente ale lui Klaus Iohannis, care a crezut că reușește să obțină aproape majoritate în Parlament la anticipate și cel puțin jumătate dintre primării. Numai că strategia a fost din start greșită, așa cum am explicat chiar aici, pe România Curată, când am spus că alegerile anticipate în condițiile date sunt un joc de alba-neagra cu Constituția, așa cum și curtea a statuat.

Ce urmează acum? Alte consultări, altă desemnare, alte audieri, deci va mai dura cel puțin o săptămână-două până când vom avea un guvern de facto, funcțional, gata să facă față situației în care ne aflăm. Să nu fie prea târziu, asta e problema.

Totuși, contextul nu ar trebui să ne împingă la variantele visate de anumiți băieți cu grade care speră la un premier militar (genul generalului Ciucă) pe fondul declarării stării de urgență. Ar fi o militarizare peste noapte a puterii executive și un pas mare înapoi pentru democrația noastră și așa destul de șubredă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Ce alte așteptări aveați de la Florin Cîțu, premierul de paie al președintelui combinator?

 1. CMC

  De la Citu – implicat in atacul speculativ asupra leului – nu aveam nici o asteptare.
  Dar de la Presedintele Romaniei, da.!
  Nu ma asteptam sa organizeze o asemenea cacialma la adresa poporului roman, pe care – ca un grof – nu il vede bun decat sa-i tina paltonul. Mai ales dupa ce a fost prins o data cu mata in sac de CCR ca isi bate joc de Constitutia Romaniei cand l-a pus pe Orban ca sa pice, nu ca sa treaca.
  Nu stiu daca mai exista in lume o tara cu un sef de stat atat de necinstit fata de propria Constitutie si fata de proprii cetateni..

  Reply
  • Dumitru

   Eu tot nu reusesc sa inteleg cum romanii au putut vota cu individul ala in proportie de 60%. N-are sens nici social (tipul e membru PPE, deci teoretic de dreapta, in timp ce romanasii sunt in majoritate saraci). N-are sens nici national (Romania e sat fara caini in care strainii fac ce vor. In conditiile astea nu de politici xenofile ai nevoie, ci de aplicarea legii).

   Reply
   • CMC

    Unde mai pui ca au montat si o comedie nationala in care se prefaceau ca vor sa stranga majoritate pentru guvernul Citu, cand chiar Citu recunoaste acum ca a fost pus prim ministru de Presedintele Romaniei ca sa forteze cea ce CCR a interzis explicit.
    A exista ceva mai mizerabil in lume?

    Reply
  • Adrian

   Câțu a dovedit că nu face față stresului. Cum să justifice plecarea cu necesitatea „comandantului”? De parc-acel-ar fi imun la noul virus. Sau la o banală răceală care l-ar ține, totuși, la pat. Sigur că se presupune că din poziția de pân-acum de PM a fost mai protejat, deci sunt șanse mult mai mici să se îmbolnăvească. Nu le dorește nimeni. Doar presupusul argument arată stres și, în definitiv, capacitate scăzută | incapacitate administrativă. Și inadecvare în contextul internațional, a se vedea, din păcate, cazul (familiei) PM Canadei.

   Reply
   • CMC

    Am inteles noul Ordin de zi pe unitate: Citu e singurul vinovat!
    El s-a propus singur, el a minitit ca vrea majoritate cand acum marturiseste ca nu o voia samd…
    Mai rasfirati, baieti…mai rasfirati…

    Reply
 2. Adrian

  E proiect de lege Ș. Nicolae să poată da guvern interimar oug în situații de urgență. Parlam a fost calm și-a respins procedură de urgență, dar acum o trece ușor-ușor

  Reply
 3. JK

  „Am vazut ca multi politicieni ma judeca. Decizia mea a fost sa refuz categoric orice compromis cu PSD, ALDE, Pro România. Cand am vazut ca trece guvernul doar cu voturile lor, atunci am refuzat, nu vreau sa fac acest compromis. Gandul ca m-ar fi votat Olguta Vasilescu, Ciolacu, Serban Nicolae, Tariceanu, Florin Iordache, m-a facut sa iau aceasta decizie. Eu ma lupt cu acesti oameni. Cu PSD nu luam prizonieri. Cum ar fi fost sa-mi zica mie Olguta Vasilescu ‘Cu votul meu te-am facut premier’?” (F.Cț.)

  Deci, dacă PSD și ALDE ar fi sprijinit ideile lui, ar fi fost un compromis! Câțu e brahman, iar pesediștii casta de jos, astfel încât nu doar atingerile lor, dar chiar suportul lor prin vot ar fi murdărit planul de guvernare și ar fi frânt intransigența morală a cacialmalei cîțice. Că ai o părere proastă despre ceilalți, e OK, dar să lași în istorie probe de prostie, de o asemenea magnitudine, e o pată pe toți urmașii și tovarășii tăi.
  Să nu ne mire: doctori și directori de spitale demisionează zilele astea de grija averilor lor, de frică și lașitate, ca să confirme că nici ei nu cred în sistemul de sănătate publică decât ca sursă de venituri pentru cel privat și ca sursă de șpagă.
  „Cu PSD nu luăm prizonieri.” – Omoară-i, măi, viteazule imatur! În vremurile astea, când moartea vine spre România, tu promovezi asemenea sloganuri, când era să ajungi omul care să conducă țara?
  Dacă află Cîțu că ajuns aproape prim-ministru și pentru că eu am votat astfel încât Iohannis să se joace de-a demiurgul în noiembrie, dar acum îi trimit pe amândoi undeva, ce va face? Își va face harakiri? Sau va ieși Iohannis și ne va vorbi de unitate?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *