Antonia Pup

Elevii gojdiști din Oradea protestează, după ce directorul liceului a fost demis ,,noaptea ca hoții”

Elevi, profesori și părinți ai elevilor din Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” din Oradea protestează, după ce directorul unității de învățământ preuniversitar, prof. Florin Nicoară, a fost demis la propunerea inspectorului școlar general din Bihor, Virgil Blage (PNL). Într-un gest fără precedent, comunitatea școlară a anunțat pe rețelele de socializare că va intra în grevă japoneză începând de luni, iar reprezentanții elevilor gojdiști vor organiza un protest în fața Inspectoratului Școlar Județean, condamnând măsura abuzivă și interpretată în cheie politică la care a recurs inspectorul școlar general.

Potrivit presei locale, întregul scandal a pornit de la orarul unității de învățământ preuniversitar din Oradea, care prevede durata cursurilor de 40 de minute; aflând acest lucru, inspectorul școlar general i-a acuzat pe elevi că petrec mai mult timp la terase decât la cursuri. La aceste acuzații, elevii au răspuns invocând rezultatele academice ale gojdiștilor, recunoscute pe plan național (participări la concursuri și olimpiade naționale, rata de promovare a examenului de Bacalaureat fiind de 100%). Redăm comunicatul de presă transmis de către Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” din Oradea:

Vineri, 21 mai, directorul școlii noastre, Florin Nicoara a fost demis din funcția de director de către Inspectoratul Școlar Județean Bihor, fiind acuzat de faptul că nu a respectat regulile impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

În urma acestei decizii neașteptate, Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național „Emanuil Gojdu” Oradea alături de toți elevii școlii își exprimă vehement nemulțumirea.

În primul rând, școala noastră este una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din județul Bihor. Încă de la începuturile pandemiei, considerăm că  situația a fost gestionată foarte eficient, domnul Director găsind soluții optime la acea vreme, astfel încât orele s-au reluat în mediul online la nici o săptămână după începerea carantinei. Cu toții putem deduce așadar faptul că Inspectoratul Școlar Județean Bihor ignoră organizarea promptă și sistemul foarte rentabil, ci doar de propriile interese, elevii neregăsindu-se printre priorități.

În același sens, administrația Nicoara este una dintre cele mai bune ale colegiului de până acum. După părerea noastră, motivul demiterii acestuia este unul nefondat, toate acțiunile domnului Director încadrându-se în limitele legii. Problema Inspectoratului Școlar Județean Bihor este una legată de desfășurarea orelor noastre de curs. După părerea tuturor, domnul Director a făcut tot ce a fost fizic posibil pentru a ne mulțumi pe fiecare în parte, deciziile sale fiind atât democratice, cât și eficiente. Orele de 40 de minute, pauzele de 5 minute și zilele online au constituit un sistem de funcționare operant pentru școala noastră. Fiecare elev a putut în tot acest timp să acumuleze informația necesară de la orele de curs. Chiar dacă pauzele au fost înjumătățite, cu toții am înțeles și am acceptat faptul că sunt măsuri luate  pentru siguranța noastră, a profesorilor și a părinților noștri.

Pe de altă parte, domnul Director Florin Nicoara este un pedagog extraordinar, dar și un leader organizat și ferm, fiind un adevărat exemplu de conduită. Întotdeauna a ținut cont de interesele și doleanțele elevilor săi, tratând eficace fiecare situație.

În altă ordine de idei, întreg colectivul elevilor Colegiului Național „Emanuil Gojdu” Oradea se simte profund jignit de acuzațiile aduse de domnul inspector Blage. În primă fază, am fost numiți indirect „pușcăriași”, lucru absolut revoltător („Este regretabil că elevii sunt ţinuţi ca în puşcării.”). De-a lungul întregii perioade a cursurilor, întreg personalul școlii a ținut cont de nevoile noastre, respectându-se bineînțeles constrângerile pandemice. Tot domnul inspector Blage a declarat faptul că „Nu poţi să-ţi baţi joc de dimensiunea orei didactice, să o faci de 40 de minute, iar copiii de la Gojdu să fie la ora 12 pe terase.”. Nu înțelegem exact de ce acesta s-a legat de faptul că noi, elevii, ieșim după finalizarea orelor în diferite locații din oraș, dar un lucru știm cert: durata și desfășurarea orelor și a pauzelor a fost funcțională, elevii sunt mulțumiți, la fel și profesorii; totuși se pare că domnul Blage nu a putut trece peste anumite orgolii personale, acționând total împotriva elevilor școlii noastre.

Decizia incorectă luată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor nu va trece neobservată. În calitate de Consiliu Școlar al Elevilor, vom organiza o serie de proteste, dorind ca dreptatea să se restaureze, iar domnul profesor Florin Nicoara să fie repus în funcția meritată. Protestul online a început încă de ieri, 21.05.2021, pe rețelele de socializare: folosind rame la fotografia de profil pe facebook cu textul: „Gojdu protestează! Uniți pentru directorul Nicoara” și postând sute de mesaje în mai puțin de 24 de ore, dar nu ne vom opri aici. Atât în curtea școlii, cât și în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean Bihor vom desfășura o serie de proteste, toți elevii dorind să își susțină interesele educaționale prin sprijinirea domnului profesor Florin Nicoara.

Deși demis din funcție, noi îl considerăm în continuare directorul școlii noastre.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *