Călin Dejeu

După măcelarii Parcului Național Retezat, revoluția lui Tudor Vladimirescu a început în Transilvania 

În anunțul dat presei, Administrația Parcului Național Retezat scrie că face dezbatere pentru planul de management, la Primaria Padeș din județul Hunedoara. Evident că orice român care nu este anafabet a auzit de Proclamația de la Padeș, și știe că Padeș este în Gorj, sau măcar știe că este în Oltenia. Mai scrie în anunț că Tismana este în județul Hunedoara, și că Teregova ar fi tot în județul Hunedoara.

Aberațiile nu se opresc aici. În anunțul dat presei apar opt dezbateri, iar în cel de pe site-ul parcului doar patru.

Plus că autoritățile de mediu recunosc că este doar o simulare de dezbatere, că lucrurile sunt deja aranjate, din moment ce Garda de Mediu din Hunedoara a postat pe Facebook că parcul are un nou plan, înainte ca dezbaterile să fi început măcar!

Calitatea draftului de plan de management este și ea în concordanță cu bătaia de joc de la anunțarea dezbaterilor. Cam câtă geografie și istorie par să știe, cam tot atât par să știe și despre natura Retezatului, din moment ce au plasat cea mai valoroasă vale, valea Râului Alb, în zona de conservare durabilă a parcului, nu în zona cu protecție strictă, cum cere legea. Evident, ca să facă jocurile mafiei lemnului, ca să găsească în legislația românească prost scrisă și contradictorie portițe pe care să le invoce ca să taie pădurea de pe vale. Deși, prin definiție, în parcurile naționale nu au ce căuta exploatări forestiere, chiar și acum, fără ca planul de management să fi fost aprobat, firma unui bătăuș, Vulc Neluţu Arsenie, exploatează din parcul național, chiar din poligoane de pădure virgină PIN-MATRA.

Acum camioanele cu lemne curg din două locuri de exploatare, ambele în poligoane de pădure virgină PIN Matra. Și o face ”în văzul lumii”, apare pe Inspectorul Pădurii, deci este mai degrabă tâlhărie decât hoție.

Parcul Național Retezat nu este unul ”oarecare”, este primul nostru parc național, înființat în 1935 la inițiativa unor somități: Alexandru Borza și Emil Racoviță. Cum a ajuns el pe mâna unor drujbiști fără scrupule? Acest dezastru din administrarea celor mai valoroase elemente ale patrimoniului nostru natural spune totul despre halul în care a ajuns această țară. Acum parcul este condus de inginerul silvic Zoran Acimov. Acesta, prin minciuni penibile, a reușit să îi fugărească pe cei de la European Wilderness Society, când au vrut să certifice Râul Alb ca ”wild river”! Ei evident că au fost șocați, că nu au mai văzut așa ceva. Un director de parc național ar trebui să fie încântat de o asemenea certificare a unui râu din parc și să facă tot posibilul ca ea să fie finalizată. Acimov i-a mințit că suprafața din jurul râului nu are niciun fel de protecție specifică, și oricând se pot construi drumuri. Ori un drum nu se poate construi decât cu acord de mediu, care se poate obține doar cu avizul administrației pe care Acimov o conduce.

Indiferența acestei administrații față de Râul Alb s-a văzut de când râul a fost amenințat de notoriul proiect de microhidrocentrale al firmei ABI Automotion. În timp ce la stoparea proiectul MHC de pe Nera s-a implicat chiar și Administrația Parcului Natural Porțile de Fier, parc situat la distanță enormă de locația proiectului, în cazul proiectului de pe Râul Alb, deși situat imediat aval de ieșirea râului din parc, Administrația Parcului Național Retezat nu a schițat nicio opoziție. Australianul James Bond este unul dintre autorii articolului științific despre Râul Alb, articol în baza căruia valea ar trebui introdusă în zona de protecție strictă.

El a venit din Australia în România pentru Râul Alb. La vremea aceea, el a fost la administrația parcului și a fost șocat de indiferența angajaților parcului față de soarta Râului Alb. A întrebat despre proiectul de microhidrocentrale și i s-a răspuns în doi peri că nu este în parc. În condițiile în care Curtea de Justiție a UE a clarificat că și un proiect situat la 600 de kilometri aval de un sit Natura 2000 este ilegal dacă afectează situl. Cam atât știu despre și cam atât le pasă celor de la parc de protecția patrimoniului nostru natural.

Avem aici culmea mafiei lemnului: tăiere în parc național, din poligon de pădure virgină PIN-MATRA, cu camionul tranzitând prin pădure inclusă în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine, cu lemnul extras pe un drum de tractor tăiat ilegal și prin zona de conservare specială a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și prin parc național, cu camionul trecând prin albia minoră a unui râu protejat prin Ordinul 58/462/2021. Și cică este tăiere cu acte în regulă!

Am scris o petiție pentru oprirea tăierilor ilegale și pentru corectarea draftului planului de management, care a adunat într-o săptămână 2200 de semnături.

Ținând cont de gradul de blazare în care au ajuns românii, nu este puțin. Să vedem dacă autoritățile ”din prima linie” își fac datoria, sau trebuie mers mai departe. Distrugerea celei mai importante văi din primul nostru parc național nu este ceva ce se poate tolera.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “După măcelarii Parcului Național Retezat, revoluția lui Tudor Vladimirescu a început în Transilvania 

 1. Adrian

  (Off-topic)

  Mai nou, se ceartă-ntre ei

  https://www.cotidianul.ro/o-taxa-pentru-apele-romane-ar-putea-ineca-zeci-de-producatori/

  De remarcat că anunțul mmediu de dezbatere a bugetului anar n-are adresă explicită de contact ceea ce nu pare să deranjeze deloc „părțile”; tot „terții” vor solicita dezbatere reală etc, eventual vor trimite direct ministrului propuneri și amendamente, urmând a se constata dacă se repetă sau nu situația de pildă de anul trecut când s-a votat și publicat în m.of. proiectul fără vreo modificare(off-off topic așa cum s-au votat și planuri de management și publicat cu tot cu greșeli de l.română)

  Și, în fine , off-off-off topic. De ce-ar fi o problemă geografia politică, să ne uităm de pildă cum a evoluat nordul județului Vâlcea (cu păduri cu tot, poftim!)de la origini și până-n prezent. Așa că revenim la spinoasa „problemă” a proprietății.

  Reply
 2. Pintea marcek

  Din totalul acțiunilor și a deciziilor care au loc în România, as aprecia ca 50 procente sunt impotriva binelui națiunii și ele se iau cu ajutorul tacit al administrației centrale și locale,,,, de aceea cetățeanul de rand sau chiar și ONGurile au puține instrumente de a stopa raul care se intampla sub ochii noștri,,,, sa ajungi sa tai pădurea într-un parc Național e chiar strigător la cer

  Reply
 3. Cernobilea Lac

  Cine-i Todor VLadimir escu si ce legatura are cu Romania si Parcu ala manageriat de un serb?
  Din cate imi amintesc era cu siguranță ofiter rus, tunar, probabil ceva bulgaroi, si a fost ucisi de eteristi deoarece le punea revolutia in pericol – eteriștii au inceput Revolutia la Trei Ierarhi și erau sustinuti de Franța și imperiul britanic care le-a dat intreg arhipelagul!
  Eteristii care l-au ucis pe pionul rusilor susținuti de austrieci ca sa revolutioneze balcanii pentru rusi nu erau toți grecotei fartate, ca Todor punea in imediat pericol si Moldova ramasa!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *