Antonia Pup

Drepturile elevilor nu intră în carantină! Solicităm prefecților din Timiș și Cluj acțiune pentru educație

Echipele locale Școli curate din județele Timiș și Cluj trag un semnal de alarmă cu privire la problemele învățământului județean și nevoia de implicare a doamnei prefect Liliana Oneț, respectiv a domnului prefect Mircea Abrudean în rezolvarea acestora.

La nivelul județului Timiș, conform Raportului alternativ privind starea învățământului, lansat de echipa Școli curate sub egida Societății Academice din România:

  • doar 5 unități administrativ-teritoriale din 99 respectă dreptul la burse al elevilor, garantat de Constituția României și art. 82 din Legea educației naționale. Restul de 94 își încalcă obligația prevăzută de lege, de a le acorda elevilor cele patru tipuri de burse (merit, studiu, ajutor social sau performanță) cu respectarea obligației de a avea adoptată o hotărâre de consiliu local în acest sens;
  • 41 de autoriăți publice locale din totalul de 99 refuză să își respecte obligațiile de finanțare a sistemului public de educație și nu alocă bani pentru cheltuielile cu investițiile, modernizările și reparațiile capitale ale unităților de învățământ.

În total la nivelul județului, în anul 2019, unitățile administrativ-teritoriale au alocat cumulat 40,55 de milioane de lei fonduri pentru investițiile din școli. Din aceștia, au fost executați doar 24,48 milioane lei. Ceea ce înseamnă că, peste 40% din banii alocați pentru educație în județul Timiș au fost alocați de formă, nefiind cheltuiți în beneficiul învățământului și spre folosul elevilor.

La nivelul județului Cluj, conform Raportului alternativ privind starea învățământului, lansat de echipa Școli curate sub egida Societății Academice din România:

  • doar 6 unități administrativ-teritoriale din 81 (8%!) respectă dreptul la burse al elevilor, garantat de Constituția României și art. 82 din Legea educației naționale. Restul de 75 își încalcă obligația prevăzută de lege, de a le acorda elevilor cele patru tipuri de burse (merit, studiu, ajutor social sau performanță);
  • 30 de autoriăți publice locale din totalul de 81 (40%) refuză să își respecte obligațiile de finanțare a sistemului public de educație și nu alocă bani pentru cheltuielile cu investițiile, modernizările și reparațiile capitale ale unităților de învățământ.
  • În total la nivelul județului, în anul 2019, unitățile administrativ-teritoriale au alocat cumulat 75 de milioane de lei fonduri pentru investițiile din școli. Din aceștia, au fost executați doar 31,65 milioane lei. Peste 65% din banii alocați pentru educație în județul Cluj au fost alocați de formă.

Conform art. 253 lit. a) din Codul Administrativ, prefectul este cel care trebuie să se asigure că legea este respectată la nivelul județului, iar drepturile cetățenilor nu sunt încăclate. Sistemul de învățământ și elevii au nevoie de implicarea și acțiunea domnilor prefecți Liliana Oneț și Mircea Abrudean. Pentru ca dreptul la un învățământ de calitate și accesul liber la educație în județul Cluj să nu mai fie încălcate, le solicităm prefectului de Timiș și prefectului de Cluj să monitorizeze modul în care primarii din județ respectă dreptul la burse al elevilor și obligația de a finanța cheltuielile cu investițiile, consolidările și reparațiile capitale ale școlilor. De asemenea, solicităm prefectului ca, în exercitarea atribuțiilor de tutelă administrativă, să atace în instanță toate bugetele locale care nu cuprind fonduri pentru bursele elevilor și cheltuielile cu investițiile școlilor.

Lipsa burselor pentru elevi reprezintă, pe lângă încălcarea flagrantă a legii, limitarea accesului liber la educație (în cazul burselor sociale), respectiv nerecunoașterea meritelor elevilor cu rezultate deosebite. Pe de altă parte, atunci când autoritățile nu alocă bani pentru cheltuielile cu investițiile din școli se ajunge ca acestea să fie suplinite din buzunarul elevilor și părinților, ceea ce reprezintă o formă crasă de corupție în educație. Solicităm, așadar, responsabilitate din partea lui Liliana Oneț și a lui Mircea Abrudean, care trebuie să își îndeplinească rolul de parteneri loiali în dezvoltarea sistemului educațional de la nivel local, implicându-se în rezolvarea problemelor anterior amintite și asigurând respectarea atribuțiilor legale ale administrațiilor publice locale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *