Cristian Ghingheș

Dovada că se poate: „niște copii au reușit ceea ce opoziția nu a făcut în 15 ani”

Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi unul dintre cei mai activi şi implicaţi membri ai societăţii civile tinere din România, povesteşte cum elevii din Constanţa au reuşit să obţină respectarea dreptului elevilor de a avea reducere la transportul local în comun la nivelul oraşului lor, după 15 ani de nerespectare a legii şi mai ales cum această victorie le-a dat încredere „că să poate”:

Ziua de 4 februarie are pentru mine o mare încărcătură simbolică și chiar dacă a fost ieri nu puteam să o las nemarcată. 15 ani aveam atunci, pe 4 februarie 2015, când alături de Eduard Burghelia și Cristian George Farauanu am depus la DNA o plângere penală împotriva lui Radu Mazăre, după mai mult de un an și jumătate de discuții și negocieri în care acesta a refuzat constant să respecte legea și să acorde elevilor din Constanța reducere la transportul local în comun (drept încălcat timp de 15 ani încontiuu).

Toată noaptea țin minte că am scris la cele șapte pagini ale plângerii, fără să mă gândesc o secundă dacă vor exista repercursiuni la adresa noastră, ținând cont că la acel moment Radu Mazăre încă era considerat invincibil în Constanța. Și au existat – campanii de denigrare în presă, amenințări directe sau indirecte la adresa noastră sau a familiilor și controale cu dedicație din partea politizatului inspectorat școlar în liceele noastre. Aș face asta din nou? Fără să stau pe gânduri! Chiar dacă atunci maxim 4-5 persoane credeau în demersul nostru și că vom reuși să obținem după 15 ani respectarea legii pentru elevii constănțeni.

După 10 zile, toată presa titra despre victoria elevilor din Constanța. Mi-au rămas în minte cuvintele unei jurnaliste: „niște copiii au reușit ceea ce <<opoziția>> nu a făcut în 15 ani”. Pentru că da, pe 14 februarie Consiliul Local Constanța aproba reducerea de 50% la transportul în comun pentru elevi. Pentru noi, această victorie a avut o însemnătate mult mai mare decât simpla obținere a respectării acestui drept. A fost dovada că se poate! Dovada că elevii au puterea de a schimba ceva, de a obține respectarea drepturilor lor! Și de aici au urmat bursele, manualele gratuite pentru clasele a XI-a și a XII-a, aprobarea Statutului Elevului și altele… Mă aflu pe finalul carierei de elev reprezentant, dar pot spune că închei împlinit și liniștit sufletește, ținând cont că am făcut tot ceea ce a trebuit când a fost cazul pentru a apără drepturile elevilor din Constanța și nu numai.

Noi, la România Curată, am încurajat şi promovat mereu tinerii care au avut curaj să ia taurul de coarne şi să se lupte cu autorităţile locale pentru binele comun. Cu siguranţă, o vom face în continuare! Asociaţia Elevilor din Constanţa este un exemplu de bună practică la nivel naţional pe zona de reprezentare a elevilor şi vom încerca să punem umărul la multiplicarea lui şi în alte comunităţi locale din ţară.

Dacă ştiţi şi alţi tineri sau alte structuri de tineret cu iniţiative de impact la nivel local, ajutaţi-ne să îi găsim şi să îi scoatem la lumină! Aşteptăm recomandările voastre!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Dovada că se poate: „niște copii au reușit ceea ce opoziția nu a făcut în 15 ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *