Simona Popescu

Domnule președinte Iohannis, sesizați Curtea Constituțională pe Legea partidelor. Cerere a societății civile

Mai multe organizații neguvernamentale au înaintat azi Președintelui României solicitarea de a trimite proiectul Legii partidelor la Curtea Constituțională, în vederea exercitării controlului de constituționalitate. Articolul contestat de către organizațiile semnatare (articolului 47, alineatul (1), litera (b) se referă la radierea unui partid politic dacă „nu a desemnat candidaţi, singur sau în alianţǎ, în douǎ campanii electorale succesive, cu excepţia celei prezidenţiale, în minimum 75 de circumscripţii electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidaţi în cel puţin o circumscripţie electorală sau candidaţi în cel puţin 3 circumscripţii electorale, în cazul  alegerilor parlamentare”.

Textul integral al documentului, inclusiv motivația, se poate citi aici.

Solicitarea a fost depusă și la Avocatul Poporului.

S-a ajuns la finalul unei etape parlamentare în care organizațiile nonguvernamentale s-au întrecut în a le prezenta ”aleșilor” propunerile societății civile, iar politicienii s-au întrecut pe ei înșiși fentând cele mai importante amendamente inspirate de simplii cetățeni, precum revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

România Curată a depus și ea amendamente și a vorbit comisiei de cod electoral despre principii. Însă parlamentarii au preferat să le ignore în mare parte. Un progres față de vechea lege s-a înregistrat, însă ar fi fost de dorit o mult mai mare flexibilitate și un grad mult mai mare de acceptare a soluțiilor venite dinspre cetățeni.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul consideră că aceste modificări sunt lipsite de substanţă şi vor perpetua baronii locali, nereprezentativi la nivelul județelor pentru că vor putea să fie în continuare aleși cu 20%. „În linii mari sunt nişte modificări fără substanţă. Rămânem practic la situaţia de înainte. Pe Legea partidelor este adevărat că putem înfiinţa un partid cu 3 membri, dar dacă nu candidăm în 75 de localităţi sau în patru judeţe, partidul este radiat. Iar pentru a candida este nevoie de un număr de semnături de 1% din numărul de locuitori. Dacă aparent este uşor să înfiinţezi un partid, condiţia de a participa la alegeri va face să fie radiat şi să își piardă şi eventualele locuri câştigate consilii. Pe legea alegerilor locale este şi mai rău. Una dintre problemele fundamentale ale democraţiei în România sunt aşa zişii baroni locali, iar alegerea primarilor într-un singur tur va perpetua această situaţie. S-a păstrat pragul electoral de 5%, din nou o piedică pentru noii intraţi în politică. De asemenea, numărul de semnături a scăzut de la 2% la 1% dar rămâne unul dintre cele mai mari din Europa. Eu ca să pot candida la Primăria Capitalei am nevoie de 18.000 de semnături. Pot spune că am văzut o unitate a partidelor în ceea ce priveşte punctele de vedere ale reprezentanţilor acestora, în toate chestiunile, inclusiv în protejarea UDMR de partidele etnice contracandidate”, a declarat Nicuşor Dan pentru România Curată (vezi aici).

În majoritate, parlamentarii au fost extrem de inflexibili, invocând voința politică. De eliminarea pragului electoral au spus că este ne-negociabil. De asemenea, de scăderea pragului electoral de 1% au spus că a fost agreat la pachet de la început cu scăderea numărului de semnături (când au votat celebrele ”principii” și ulterior prezentărilor grupului Politică fără bariere și reprezentantului România curată la comisia de cod electoral). S-a readus în discuție introducerea listelor civice, au fost la fel de inflexibili. De alegerea din două tururi nici nu putea fi vorba.

Rămâne de văzut ce va face președintele, având în vedere că până la expirarea termenului stabilit de Comisia de la Veneția mai este foarte puțin. Pentru a se aplica la următoarele alegeri locale, din iunie 2016, noua lege ar trebui adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte până în finele lunii mai, cel mai târziu în iunie 2015. Conform deciziei Curţii Constituţionale  nr. 682/2012, orice lege care vizează alegerile trebuie modificată cu maximum un an înainte.

Până vom afla un răspuns, remarcăm perfidia politicienilor care au lăsat pe ultimul moment reforma electorală, tocmai ca profitând de viteză, de graba mare – hai, hai că depășim termenul – să facă legea după chipul și asemănarea actualei clase politice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Domnule președinte Iohannis, sesizați Curtea Constituțională pe Legea partidelor. Cerere a societății civile

  1. Petru Gheorghiu

    Prostie mai mare decat partide din 3 membri nu a mai existat de pe vremea CPUN-ului, cand toti veleitarii sau naimitii secu infiintau un partid spre zapacirea electoratului credul, cereau sedii, finantari, aparitii gratis la TV, etc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *