Călin Dejeu

Discipolul Elvirei Șarapatin, Daniel Zamfir, vrea să ne târască pe urmele Poloniei

Aseară la un post TV, un senator PSD care pare să urască organic atât natura, cât și statul de drept, Daniel Zamfir, se lăuda că a depus un fel de ”lege anti-râuri II”. La fel ca legea anti-râuri I (legea Șarapatin), scopul declarat este să ne sece Jiul pe 33 de kilometri, pe toată lungimea cursului din Defileul Jiului, să continue proiectul de ecocid oprit prin decizia istorică a Curții de Apel București din 2017.

Mai are în vedere și barajul primitiv de la Răstolița, vrea să extermine lostrița, regina apelor de munte.

”Soluția” ilicită găsită de politruci (bănuiesc că nu a depus singur proiectul) este să ne ciuntească rețeaua de arii naturale protejate. După mintea lor, natura din România o duce prea bine. Oare când au fost ultima oară în natură acești politruci? Au fost vreodată?

Declarațiile malițioase și stupide, cu păsările speriate, nici nu merită reproduse. Senatorul nu știe nici măcar că în Defileul Jiului este sit Natura 2000 de habitate (SCI), nu de păsări (SPA).

Puținii care nu știu despre ce dezastru ecologic este vorba, își pot face o imagine din acest articol din National Geographic.

Legea anti-râuri I a fost cea scoasă la înaintare de Elvira Șarapatin. În ciuda unei largi opoziții publice și în ciuda faptului că a fost trimisă înapoi de președinte, acea lege a ajuns în cele din urmă în Monitorul Oficial. Dar, din moment ce încalcă legislația comunitară de mediu, care are supremație față de cea națională (cel mai mare câștig al românilor din aderarea la UE), iată că legea Elvirei Șarapatin nu și-a atins scopul. Jiul încă mai curge pe albie, dând viață defileului și oferind călătorilor imagini înălțătoare.

Legea anti-râuri I nu și-a atins scopul pentru că am mai avut o urmă de stat de drept. Zamfir ar părea că are informații că și acea urmă de stat de drept a dispărut, și astfel legea anti-râuri II și-ar putea atinge scopul de a ne seca Jiul. Din minciunile pe care le etalează, cu hidrocentralele peste 90% realizate și cu impactul deja resimțit (deși la hidrocentralele pe derivație impactul principal are loc la punerea în funcțiune), reiese că de fapt singurul lui scop este să prostească electoratul.

Daniel Zamfir susținea în emisiune că și liberalii vor vota legea anti-râuri II. Dar la legea anti-râuri I PNL-ul nu doar că nu a votat-o, ci a și trimis sesizare de neconstituționalitate la Curtea Constituțională.

Curtea n-a putut să spună că legea este constituțională, era prea de tot, așa că a găsit o portiță să se eschiveze și să nu verifice fondul legii. Însă judecătorii din toate instanțele pot direct să ignore o astfel de lege, pentru că trebuie să respecte supremația legislației comunitare.

Fiind prea penibil pentru liberali să se întoarcă iar 180 de grade, probabil că Daniel Zamfir așteaptă mai degrabă voturi de la George Simion, pe care îl critica virulent în aceeași emisiune. Dar la ce consecvență să te aștepți de la iubitorii de ecocid?! 

Elvira Șarapatin, după ”victoria” cu legea anti-râuri, nu a mai fost pusă pe loc eligibil și a plecat din PSD

Aceasta a fost recunoștința partidului pentru că a ieșit la înaintare cu o lege atât de toxică. Să vedem de câtă recunoștință va avea parte discipolul ei, Daniel Zamfir.

Senatorul făcea pe prostul în emisiune și cu privire la impactul lucrărilor ilegale din Defileul Jiului. Se făcea că nu știe că, la hidrocentrale pe derivație, impactul principal de mediu se simte la punerea în funcțiune, când râul este deviat în conductă/tunel, nu în timpul lucrărilor. Vehicula sume investite, se făcea că nu știe nici faptul că mare parte din banii cheltuiți în Defileul Jiului au fost furați, nu au ajuns în lucrările la hidrocentrale. La cât de obsedat pare să ne sece Jiul, mă îndoiesc că nu a văzut reportajul ”România te Iubesc”

Dar să ajungem și la esențial. Legea aceasta ascunde un record absolut. Se știa cu luni de zile înainte de-a fi depusă că prin ea se vizează negarea supremației legislaței comunitare. Încă de anul trecut Comisia Europeană a atras atenția că ”inițiativa” lui Daniel Zamfir este contrară supremației legislației UE.

Faptul că totuși proiectul de lege a fost depus arată clar că politrucii noștri anti-europeni vor să se ia la trântă cu UE, au luat exemplul decreieraților de la Varșovia.

Dar deraierea dâmbovițeană aduce un nou record al absurdului. În timp ce Polonia are niște mize reale, să vedem pentru ce vor Zamfir și gașca să se ia la trântă cu UE: pentru două ”microhidrocentrale” care ar funcționa doar din an în Paște, și al căror impact în Sistemul Energetic Național ar fi practic zero! Majoritatea timpului nu ar funcționa, pentru că o singură turbină are nevoie de un debit de 12 metri cubi pe secundă. Deci Jiul trebuie să aibă un debit de 12+debitul ecologic pentru ca hidrocentralele să pornească. La ape umflate de ploi din nou nu ar funcționa, pentru că hidrocentralele pe derivație, fără lac de acumulare, se opresc în astfel de condiții. Iar în timpul în care totuși ar funcționa nu ar atinge decât rarisim sau deloc puterea instalată de 24,5+40,5 MW, fluturată de propagandă.

Pentru un aport de 0% în Sistemul Energetic Național vrea Zamfir să tragă România într-un conflict din care țara nu are nimic de câștigat? Sau pentru firmele de construcții, singurele care ar avea ceva de câștigat? Ca o mare coincidență (sau nu), cele două firme implicate în lucrările ilegale din Defileul Jiului, Romelectro și Hidroconstrucția, intră în insolvență.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Discipolul Elvirei Șarapatin, Daniel Zamfir, vrea să ne târască pe urmele Poloniei

 1. Adrian

  (Off-topic) Legea exproprierii I (L18/1991) avea totuși în forma inițială un articol la sfârșit (art. 98 al.2) care explica direct că ce-i înscris în acte rămâne valabil. Așa c-a apărut legea exproprierii II (L7/1996).

  Deci, nimic nou.

  Reply
 2. Gigi

  In primul rand, proiectul de lege nu este asumat doar de un senator oarecare, ci de intreg grupul parlamentar PSD.

  „Fiind prea penibil pentru liberali să se întoarcă iar 180 de grade”

  Sperante desarte, deja premierul Ciuca (PNL) a declarat azi ca: „Sunt hidrocentrale care au lucrările finalizate peste 90% și avem de clarificat situația lor și ele trebuie puse în funcțiune”. La randul lui, ministrul Energiei, Virgil Popescu (tot PNL), a spus că susţine fără rezerve iniţiativa legislativă prin care investiţiile Hidroelectricii începute, dar nefinalizate din cauza blocajelor de mediu, să poată fi continuate.

  Mai mult decat atat, in programul de guvernare al coalitiei PSD-PNL se mentioneaza negru pe alb ca se urmareste implementarea unui „plan de investiții ambițios și complex prin dezvoltarea de proiecte noi care însumează aprox. 26,04 miliarde de lei, prin realizarea de capacități hidroenergetice noi, retehnologizări și modernizări ale centralelor existente, proiectele noi de diversificare a activității, prin realizarea de capacități din alte surse regenerabile de energie, dar și prin implementarea unor activități de cercetare-inovare la nivelul companiei.
  • Proiecte hidroenergetice noi cu o valoare estimată totală de 17,933 miliarde
  lei, o putere instalată totală de 713,62 MW și o producție medie anuală de 3.396,79 GWh/an, din care menționăm finalizarea investițiilor aflate în stadiu avansat de execuție, sistate în prezent: Amenajarea Hidroenergetică (AHE) a Râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești, AHE Răstolița”.

  Sa mentionam si faptul ca cele de mai sus erau incluse si in programul de guvernare PNL-USR. Cine credeti ca a inclus aceste lucruri in program, USR-ul?

  „Însă judecătorii din toate instanțele pot direct să ignore o astfel de lege”

  Gata, ati dat deja directive cum sa judece judecatorii, justitia fiind corecta doar daca va face pe plac, iar daca nu, mergeti cu „spuse la tovarasa” la Inalta Poarta?

  Contextul actual va permite finalizarea acestor proiecte, indiferent de indignarea unora (din fericire putini, chiar foarte putini). :)

  PS Si bravo polonezilor, sunt adevarati patrioti, care pun inainte de orice interesul national si nu-si inclina spinarea in fata vreunui ONG finantat din afara.

  Reply
  • Litovoi

   Ciucă nu este liberal, ci doar o marionetă. Si oricum nu se referea la Defileul Jiului,unde nici vorba sa fie peste 90% procentul de realizare a proiectului toxic. Voi, postacii, mintiti pana ajungeti sa si credeti ceea ce mintiti. Ciuca nici nu are habar despre ce-i vorba, răspunde ceea ce simte că vor să audă cei care-l întreabă. Unde a declarat, la Antena 3?
   I rest my case.

   Reply
   • Gigi

    Ha, ha, ha, va agatati ca inecatul de un pai. Dar daca tot va vad asa de informat, sa-mi spuneti la ce proiect s-a referit Ciuca si cat ar fi procentul de realizare al proiectului „toxic” dupa mintea dvs? Hai sa vedem ce ne spune simpla „artimetica”, bat-o vina:

    Barajul Livezeni + Priza energetică sunt realizate în procent de 92%.
    Aducţiune principală Livezeni – Dumitra în procent de 99%.
    Nodul de presiune Dumitra în procent de 95%.
    CHE Dumitra în procent de 90%
    Total ?

    Reply
 3. Marius Skolka

  Da, cei pentru care angajamentele Romaniei fata de Uniunea Europeana nu in seamna mare lucru si care risca infringementul pentru niste in terese strict de partid, uitand de exemplu ca pe raurilea alea nu mai e atata apa cat era in anii 1970, ne fac din nou de tot rasul. Atat pot ei pricepe. Ca pentru beneficiul catorva si al unor investitii bazate pe programe fanteziste datand din anii 1970 cand nu exista o legislatie de mediu asumata de statul roman, merita sa ne plasam iar in coada Europei. Ceea ce se intampla va afecta generatiile viitoare, iar cei care azi depun legi anti-natura nu sunt mai breji decat cei care cred ca iti poti bate joc de mediu in secolul XXI. Faptul ca avem probleme grave de mediu, ca suntem intr-un proces de incalzire globala si de faptul ca nu ne mai putem bate joc de natura, ei nu il inteleg. Ca Bolsonaro, Trump sau cei din Boko Haram…….
  Ar trebui sa-i tinem minte.

  Reply
 4. Munteanu

  Mare prostie e asta cu „distrugerea” Jiului ! Un baraj shi o hidrocentrala infrumusetzeaza nu „distruge” Jiul. Daca nu „distrugea” Apolodorus Dunarea azi nu ar fi existat poporul Roman shi anterior Apolodorus „distrusese” shi Syria patria lui natala. Barajul construit de el pe raul Orontes este folosit shi azi pentru irigatzii shi evident Apolodorus a comis shi alte „distrugeri” prin Spania shi chiar la Roma unde columna lui Traian construita de el exista shi azi e drept „distrusa” de creshtini care i-au pus o cruce shi statuia sf. Petru.

  Reply
  • Dora

   Nu pari sa fi auzit nici macar de conectivitatea longitudinala. Oricine are macar notiuni elementare de ecologie stie ca un baraj pe un rau inseamna moartea intregului rau. Unii nu au notiuni elementare, sau iubesc moartea.

   Reply
  • Campeanu

   Chiar daca nu sunteti adeptul stiintei (ecologia este o stiinta, nu ce au impresia unele fituici ca este), va propun un experiment, macar ca exercitiu de imaginatie. Spuneti ca un baraj, blocarea curgerii unui rau cu o bucata de beton, nu distruge. Cum ar fi sa va puneti o „plombă” intr-o artera, v-ar afecta sanatatea sau nu?

   Reply
  • Gigi

   Dar voi de debit de servitute si scari de pesti n-ati auzit? Va dati mari oameni de stiinta, dar va lipsesc notiuni elementare.

   Reply
 5. Munteanu

  Alta prostie asta ca hidrocentralele nu produc decat putzina electricitate. Asha e dar o produc exact atunci cand e necesara shi fara ele multe turbine eoliene ar trebui inchise shi s-ar pierde mult mai multa electricitate decat doar cea produsa de hidrocentrale. Unele hidrocentrale chiar pompeaza apa la deal deci consuma electricitate ceea ce este foarte bine caci acea electricitate era oricum in exces atunci.

  Reply
 6. Munteanu

  Terorishtii ecologishti folosesc tot felul de minciuni shocante ca „moarte”, „distrugere”, „bocarea arterelor” care tot la moarte duce pentru a impiedica progresul pe care supra-vietzuirea nu „moartea” oamenilor se bazeaza inca din antichitate. Nu inginerii hidroenergeticieni „omoara” raurile ci voi omoratzi inginerii hidroenergeticieni in mizerie shi shomaj shi nu doar pe ei ci intregi comunitatzi care au nevoie de electricitate shi irigatzii pentru a supravietzui. Suntetzi identici cu Gingis Han shi Atila shi ca shi ei producetzi innapoiere shi moarte comunitatzilor de oameni care au nevoie de progres, electricitate shi irigatzii pentru a supra-vietzui shi pentru asta ei construiesc baraje inca din antichitate baraje pe care Gingis Han shi Atila le-au distrus. Speciile de peshti din rauri se adapteaza dupa construirea barajelor shi uneori sunt chiar mai multzi peshti decat innainte de baraj.

  Reply
 7. Munteanu

  Voi nu suntetzi ecologishti ci tradatori platitzi de companiile petroliere. Dupa ce vetzi demola voi barajele oamenii nu vor renuntza la electricitate ci o vor produce din petrol asha cum doresc cei care v-au mituit.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *