Călin Dejeu

Dezbatere ilegală pentru mușamalizarea distrugerii Siretului, la căminul cultural din Zamostea și școala din Vârfu Câmpului, marți și miercuri

Agenția Națională pentru Protecția Mediului își continuă politica de exterminare a naturii în România. De data aceasta nu este vorba ”doar” de distrugerea naturii, ci și de deturnarea fondurilor publice, titularul proiectului de distrugere a mediului fiind o instituție obeză, notorie pentru ilegalitățile pe care le practică.

Apele Române vrea să defrișeze o suprafață dintr-o rezervație naturală, să mutileze un sit Natura 2000 și să distrugă complet o porțiune considerabilă din cursul Siretului, la limita județelor Suceava și Botoșani. Vrea să continue un baraj ceaușist pe Siret, crimă de mediu majoră și fără nicio justificare.

Puteți vedea imagini superbe din rezervația care va fi ciuntită ilegal, Pădurea Zamostea – Luncă, aici.

Corpul de apă atacat, RORW12.1_B2, reprezintă un sector de râu superb și valoros, din lungul curs al Siretului. Secționarea râului cu un baraj mare înseamnă distrugerea ecologică completă a acestui corp de apă, încalcarea totală a Directivei Cadru privind Apa, așa că nici nu ar trebui să sa discute despre acest proiect. Dar nu doar că se discută, crima de mediu este ca și rezolvată, cu ajutorul ANPM.

Cum au ocolit cei de la ANPM principala piedică din lege? Simplu, au emis o  decizie de încadrare în care scrie: ”nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă.”

Legea este o glumă pentru funcționarii corupți de la ANPM. Legea spune cât se poate de clar că: ”Proiectele care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele și care pot conduce la neîndeplinirea obiectivelor de mediu pentru corpurile de apă de suprafață și subterane, definite de legislația specifică în vigoare, sunt supuse evaluării impactului asupra corpurilor de apă.”

Proiectul se numește ”Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, judeţele Suceava şi Botoşani – continuarea lucrărilor în vederea finalizării obiectivului de investiții”. Și este fix despre distrugerea unui corp de apă.

În primul rând, ANPM nu trebuia să emită nicio decizie de încadrare, pentru că legea interzice emiterea deciziilor de încadrare pentru proiecte începute. Trecând peste acest aspect, încă de la faza de evaluare inițială, proiectul trebuia încadrat la:

”respingerea justificată a solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectele amplasate în zone cu restricții de construire stabilite prin legislația din domeniul protecției mediului și/sau gospodăririi apelor …”

Pentru că implică defrișarea unei suprafețe dintr-o rezervație naturală și distrugerea unui corp de apă.

Presupunând prin absurd că se putea ajunge legal la o decizie de încadrare, ea trebuia să fie cu evaluarea impactului asupra corpurilor de apă.

Dar ANPM, ca întotdeauna, este o slugă credincioasă a instituției politizate și atotputernice, cu buget amețitor, esențial pentru campaniile electorale, Apele Române. Așa că aranjarea acordului de mediu a ajuns la ultima formalitate, dezbaterile publice.

Ele au loc în satele din apropierea zonei atacate, mâine și poimâine. Și aici ANPM se dă de gol că dezbaterea publică este doar mimată, din moment ce-și permite să le organizeze în stare de alertă. Fiind vorba de distrugerea definitivă a cadrului natural al localităților, într-o țară democratică s-ar presupune că vor veni la dezbatere (în spațiu închis) mii de oameni, și nu cred că funcționarii noștri anti-natură și-ar risca așa sănătatea, chiar dacă guvernul a uitat să prevadă măsuri și pentru evenimentele publice în spații închise.

Dar ei știu că nici vorbă de transparență și de aplicarea Convenție de la Aarhus în România, că localnicii nu au de unde să știe ce se pune la cale și că sunt dezbateri, unde pot să se opună. Sătenii nu monitorizează site-ul ANPM!

Deja avem în zona vizată niște balastiere în luncă, acele răni ale naturii pot fi închise, dar lacul artificial care va acoperi cursul râului, lunca, pădurea, brațele moarte, tot acel ansamblu natural valoros, înseamnă distrugere permanentă. Echivalează cu eliminarea unei suprafețe a sitului Natura 2000, înlocuirea ei cu mediu antropic (lac de aculumare), iar statul român nu are voie să diminueze suprafețele siturilor Natura 2000 (decât cu motive serioase, nu ilicite, și cu aprobarea Comisiei Europene).

Avem acolo o padure de luncă, brațe moarte, confluența cu un mic afluent, patrimoniu natural de neprețuit.

Situl Natura 2000 a cărui integritate va fi grav afectată este: ”Pădurea Zamostea – Lunca”  (cod: ROSCI0184).

Evaluarea adecvată are concluzii false șocante, cică ar afecta pozitiv avatul! Avatul este un pește reofil, cum să aibă distrugerea râului impact pozitiv asupra sa?! Evident că întreruperea continuității râului înseamnă fragmentarea populației de avat, cum să aibă efect pozitiv?! Chiar și în alt pasaj din studiul în cauză se recunoaște că râul va fi fragmentat.

Și aici ajungem la o altă încălcare a reglementărilor europene. Așa-zisul studiu de evaluare adecvată este făcut de Zaharia Lăcrămioara, biolog. Ori reglemetările europene cu privire la evaluarea adecvată prevăd cât se poate de clar: ”un singur ecolog nu are cum să trateze toate aspectele unei evaluări ecologice”.

O evaluare adecvată nu poate fi făcută de o singură persoană, la niciun proiect. Ce să mai vorbim de un proiect imens, care presupune distrugere totală în mai multe tipuri de habitate!

Dar abuzul nu se rezumă ”doar” la distrugerea naturii. Este vorba și de deturnarea banilor publici. Proiectul în cauză nu se justifică deloc.

Iată ce invocă Apele Române, ca motiv pentru distrugerea Siretului în acea zonă:

”asigurarea debitelor de apă necesare pentru alimentarea cu apă potabilă şi industrială a populaţiei şi industriilor din oraşul Dorohoi (500 l/s), eliminând cheltuielile importante actuale de întreţinere, reparaţii generale şi pompare a apei din priza Bucecea la Dorohoi pe o distanţă de cca. 25 km;”

Evident că terminarea acestei monstruozități ceaușiste, plus costurile de mediu, pe care nimeni nu le ia în calcul în această țară care refuză să intre în secolul 21, cumulează un cost incomparabil mai mare decât întreținerea și repararea unei aducțiuni deja existente!

Pentru celelalte pretexte legate de bazinul Jijiei, oricum se poate devia apă și din acumularea Rogojești, situată puțin în amonte. Sunt deja în relativa proximitate două lacuri de acumulare pe Siret, un al treilea nu se justifică economic. Sunt bani publici aruncați, singurii care aparent câștigă ceva sunt cei de la firmele implicate în lucrări. Da, investițiile publice pot impulsiona economia, dar ar trebui să investim în ceva util! Și în niciun caz în proiecte ilegale și devastatoare pentru natură!

Se susține că proiectul este executat în procent de 74%, dar astfel de procente sunt de obicei exagerate, ca să șantajeze și să susțină astfel continuarea lucrărilor. Oricum, și acel 26% rămas de executat, dacă este real, nu reprezintă deloc o sumă modică, și arată că guvernul actual nu este cu nimic mai ostil deturnării premeditate a banului public decât cel precedent, doar mai marcat de demagogie, ca să mă exprim eufemistic.

Apele Române a rămas aceeași instituție politică, specializată în cheltuirea banilor publici pe distrugerea râurilor. Noul director, în loc să se implice pentru protejarea râurilor, își face campanie electorală pe Facebook.

Dar nu este nimic de mirare, din moment ce acestă instuție are ca activitate de bază deturnarea banilor publici, nu implementarea Legii Apelor, implicit a Directivei Cadru privind Apa (pe care legea trebuie să o transpună). Degeaba a fost arestat fostul director, pentru mită de 1 milion de euro, vârful vârfului aisbergului din corupția acestei instituții. Problema aici nu este cu oameni corupți, nu este o problemă individuală. Problema este instituția în sine, în întregul ei. Și totul a pornit de când, în 2002, un agent economic specializat în distrugerea râurilor a fost trasformat în instituție care ar trebui, teoretic, să protejeze râurile. Ca și cum ai pune un pedofil director la ”Protecția Copilului”.

Apele Române are trebui să se opună cu vehemență la astfel de proiecte anacronice care distrug râurile, nu să le propună! Este o instituție imposibil de reformat, și singura soluție este desființarea ei.

M-aș mira ca ilegalitățile colosale din aranjarea hârtiilor pentru acest proiect să nu aibă legătură cu notoriul ministru impostor Costel Alexe. Coincidențele sunt cam mari. El este ministru din 4 noiembrie 2019, iar draftul deciziei de incadrare este din 19 decembrie 2019. Mai știm că domeniul său feudal nu-i străin de tonele de bani învârtite de Apele Române.

Și mai știm că el și-a pus vărul director fix acolo, la SGA Botoșani.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Dezbatere ilegală pentru mușamalizarea distrugerii Siretului, la căminul cultural din Zamostea și școala din Vârfu Câmpului, marți și miercuri

  1. Gigi

    Tovarasul bugetar continua sa clantane in gol, a gasit un alt baraj „ceausist” de care sa se lege. Baga repede o campanie pe Declic sa muste fraierii instant la argumentatia ta veninoasa.

    Reply
  2. Neo

    Nu m-ar deranja daca ar exista un sistem in forum pentru blocarea anonimilor. In lipsa lui prefer nu ma devoalez. E evident ca doar o persoana interesata poate sa ignore cu atata nonsalanta linia logica a articolului si calitatea argumentelor. Apreciez insa faptul ca pseudonimul ales e unul neaos… nimic nu poate sa rastoarne inertia coruptiei din tara in decurs de cel putin o generatie. Coruptie > Incompetenta > Gigel > Coruptie > Incompetenta … si asa mai departe se rostogoleste istoria strivindu-ne pana si instinctul de dreptate… ramanand in tara, copii nostri vor fi iremediabil asimilati in matricea „Gigel”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *