Antonia Pup

TRANSCRIPT Cum au picat universitarii din Comisia de învățământ din Camera Deputaților legea care ar fi lăsat plagiatorii fără dreptul de a renunța la titlul de doctor. Aurel Nechita (PSD): Avem niște motive, prindem pe cineva, poate avem și un interes să prindem pe cineva

În ședința de săptămâna aceasta a Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, inițiativa legislativă care prevede eliminarea posibilității de a renunța voluntar la titlul de doctor a primit raport de respingere. Renunțarea voluntară a titlul de doctor este una dintre multele breșe la care plagiatorii cu funcții importante în statul român au apelat pentru a își albi plagiatele. ,,De altfel, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, a semnat Ordonanţa de Urgenţă nr. 94/2014 cu privire la modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 la doar două săptămâni după ce anunţase public, prin intermediul Facebook, că renunţă la titlul de doctor. Tehnic, acel lucru nu era posibil atunci, în lipsa unei prevederi legale”, scria în 2016 Emilia Șercan.

Respingerea inițiativei legislative care elimină această breșă a plagiatorilor echivalează cu o susținere a celor care au practicat furtul intelectual, profitând de titlul de doctor pentru a beneficia de salarii mai mari sau pentru a își construi cariere în fruntea unor instituții ale statului român. Inițiativa legislativă aparține unor deputați și senatori ai grupului USRPLUS și prevede abrogarea articolelor care oferă plagiatorilor breșa de a scăpa de titlul de doctor în mod voluntar, adăugată în 2014 în Legea educației naționale nr. 1/2011 de către Victor Ponta, respectiv:

Articolul 168 (7^1) Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării renunțarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educației și Cercetării ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop.

(7^2) Actul administrativ constatator al titlului științific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunțare la titlu, precum și cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului științific se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării.

Inițiativa legislativă împotriva renunțării voluntare a titlului de doctor (înregistrată la Camera Deputaților cu Plx. nr. 572/24.11.2021) a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social. Mai mult decât atât, Guvernul a afirmat susținerea acestei inițiative legislative, prin punctul de vedere transmis către Camera Deputaților, care poartă semnătura premierului Nicolae Ciucă. Atât Comisia de muncă și protecție socială, condusă de celebrul Adrian Solomon de la PSD, cât și Comisia pentru drepturile omului, culte și probleme ale minorităților au acordat avize favorabile adoptării legi. În mod curios, deși Guvernul susține inițiativa legislativă, prin punctul de vedere favorabil adoptării, nu la fel au apreciat parlamentarii din Comisia de învățământ (comisia de raport) care susțin Guvernul, care au refuzat să voteze pentru adoptarea legii, făcându-le plagiatorilor un serviciu.

PSD și minoritățile au votat cot la cot, împotriva propunerii legislative, în timp ce deputații PNL și UDMR s-au abținut. În urma dezbaterii, în ședința din data de 8 februarie 2022, Comisia a propus, cu 2 voturi pentru adoptare, 10 voturi împotriva adoptării și 9 abțineri, respingerea propunerii legislative. Ședința a fost condusă, în absența președintelui Natalia Intotero, de către vicepreședintele Comisiei, social-democratul Aurel Nechita, cel care a fost, în perioada 2005-2012, decan Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. Deputatul Nechita a votat pentru menținerea privilegiului plagiatorilor de a renunța la titlul de doctor în mod voluntar.

,,Este mai curând o vânătoare, o idee de a face propagandă”

Dezbatere pe marginea proiectului legislativ a început cu intervenția deputatului Cătălin-Zamfir Manea (Partida Romilor): ,,Din punctul meu de vedere, consider că este mai curând o vânătoare, o idee de a face propagandă, de a vâna aceste persoane care au obținut doctoratul și vor să renunțe la acest titlu academic foarte înalt. Știu că din partea unor colegi există niște persoane care nu fac nimic altceva decât să vâneze CV-urile demnitarilor și nu numai. Haideți să fim foarte raționali și să nu mai gândim în această logică de a obstrucționa opțiunea unei persoane”. În continuare, a intervenit, din partea grupului Partidului Național Liberal, deputata Diana Morar, care a accentuat faptul că dreptul de a renunța este circumscris de Codul Civil, iar ,,motivele expuse în această inițiativă legislativă sunt motive care duc la instituirea unei prezumții”.

Szabo Ödön, vicepreședintele Comisiei și deputat UDMR de Bihor, își construiește argumentația pornind de la faptul că dreptul de renunțare voluntară la titlul de doctor i-ar permite unui cercetător să renunțe la această ,,distincție” în semn de protest, așa cum persoanele publice aleg să returneze distincții oferite de Administrația Prezidențială dacă nu vor să mai fie asociate cu președintele: ,,Dacă am dreptul să obțin un titlu, după părerea mea, am dreptul să și renunț la el, nu am de ce să nu am acest drept. (…) Dacă, de exemplu, eu obțin un titlu de doctor în istorie și profesorul meu devine un fascist, atunci eu nu pot renunța la asocierea cu profesorul meu doar dacă universitatea îmi retrage titlul. Eu vreau să mă disociez de acel personaj prin acest drept. (…)”. 

Inițiatorii proiectului, deputați din partea USRPLUS, menționează faptul că dreptul de a renunța voluntar la titlul de doctor nu exista în varianta inițială a Legii educației naționale nr. 1/2011, fiind introdus ulterior de către Victor Ponta, prim-ministru la acea vreme, care avea un interes personal de a renunța la titlul de doctor atunci când au apărut suspiciui de plagiat la adresa sa. Miftode de la USR solicită amânarea pentru a adăuga un amendament la inițiativa depusă, astfel încât renunțarea să nu poată avea loc în timpul cercetării plagiatului de către instituțiile abilitate. După această intervenție, președintele de ședință ia din nou cuvântul, expunând, în fața colegilor, calitatea sa de conducător de doctorate. ,,Conduc din 2005 doctorate, mai întâi la Carol Davila, unde sunt medic și în ultimii trei ani, la universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde sunt profesor titular. Am condus mai multe teze de doctorat și cele mai mari emoții apropo de tezele de doctorat le are conducătorul de doctorat (…)”. După ce prezintă procesul de dobândire a titlului de doctor, social-democratul Nechita își continuă intervenția prin critici la adresa CNATDCU:

,,M-am uitat și știu foarte bine sistemul de doctorat din Uniunea Europeană și din Statele Unite. Acolo nu există CNATDCU. Acolo nu se dă titlul de doctor prin ordin de ministru. Noi am înființat această structură românească, ca să centralizăm totul undeva. Acolo (…) Sorbona, Oxford, Cambridge, nu există CNATDCU, universitatea dă titlu. Se întâmplă ca cineva să fie acuzat de plagiat, suferă școala respectivă, cel care i-a dat diploma și titlul de doctor respectiv. Părerea mea este ca noi acum îl certăm pe bolnav de ce nu a făcut profilaxie sau de ce nu a urmat tratamentul. Haideți să fim și noi ca ăia de afară, să dăm responsabilitate și descentralizare universităților. Eu vorbesc ca simplu om (…) Avem niște motive, prindem pe cineva, poate avem și un interes să prindem pe cineva, vă spun eu că așa este situația. Trebuie să prindem pe cineva, o facem, dar nu rezolvăm problema”. 

Intervenția lui Aurel Nechita este susținută și de un deputat de la AUR, Boris Volosatii, care adaugă, cu referire la CNATDCU, ,,că nici în Republica Moldova nu există o asemenea structură”. În fine, deputatul PNL Aurel Căuș, conferențiar la Universitatea din Oradea, ia cuvântul pentru a îi face pe colegii săi să înțeleagă, încă o dată, că renunțarea la titlul de doctor ,,nu înseamnă nimic”:

,,Ceea ce se întâmplă mi se pare superfluu. Că există, că nu există aceste două articole, un individ care a obținut un doctorat înseamnă că a publicat, că are teza de doctorat publicată. Dacă renunță la teza de doctorat, e dreptul lui, am înțeles, din punct de vedere juridic. Oricum, publicarea unei lucrări de doctorat rămâne, el va putea fi judecat că renunță, că nu renunță la titlul de doctor. Faptul că nu renunță doar îi aduce în plus niște elemente, trebuie să dea niște bani înapoi și alte beneficii, dar pentru plagiat va fi oricum judecat. Renunțarea la titlul de doctor nu înseamnă, oricum, nimic.

Motivația de respingere a propunerii legislative are următoarele considerente, prezentate în raportul de respingere:

– din punct de vedere juridic, dreptul de ”a renunța” este un drept circumscris de dreptul civil, iar ”renunțarea la un drept nu se prezumă” (art. 13 – Renunțarea la drept, Legea nr. 287/2009, cu modificările și completările ulterioare – Codul Civil), ori motivele expuse în această inițiativă sunt motive care duc la instituirea de prezumții. Renunțarea la un drept trebuie să fie o exprimare expresă din partea titularului. Renunțarea este un actul unilateral prin care titularul unui drept își manifestă voința în sensul stingerii acestui drept. Renunțarea este o modalitate de exercitare a prerogativei pe care o are persoana de a dispune (ius abutendi) din punct de vedere juridic de un drept al său;
– dacă o persoană are dreptul să obțină un titlu științific (de doctor), trebuie să aibă dreptul și să renunțe la acesta. Limitarea exercițiului unor drepturi personale în considerarea unor drepturi colective și interese publice poate reprezenta o ingerință în realizarea drepturilor garantate de Legea fundamentală și din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Prin Decizia nr. 498/2018, Curtea a reținut că, prin cadrul normativ creat în privința organizării educației, statul nu trebuie să desconsidere persoana, cu toată complexitatea inerentă acestui concept, și să o plaseze într-un plan secund față de eventuala dorință a statului de a impune o anume idee;
– dispozițiile propuse spre abrogare nu au ca scop de reglementare acordarea posibilității legale de renunțare la titlul de doctor cu intenția de a nu fi sancționate pentru plagiat. Aceste prevederi legale conferă posibilitatea titularului unui drept de a dispune de acesta, în conformitate cu propria sa voință;
în numeroase alte state, în legislația națională este prevăzut dreptul de a renunța la titlul științific de doctor, fiind utilizat până în prezent de diferite persoane, inclusiv de cele cu funcții publice.

Având raportul depus, inițiativa urmează să intre pe ordinea de zi la Camera Deputaților, iar apoi la comisia decizională din Senatul României. În acea curte se află mingea, reprezentată de integritatea tuturor cercetătorilor din România cu doctorate obținute în mod onest și a celor care speră că această rămășiță a regimului Ponta, în care plagiatorii erau albiți sau chiar promovați, va deveni istorie.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *