Cristian Ghingheș

CNE: Ordonanța de urgență nu rezolvă nici acum problema transportului elevilor!

Ordonanța de urgență, modificată ulterior în urma unei erori materiale, care reprezentativă tentativa prin care Guvernul României încearcă să rezolve problema transportului elevilor, publicată ieri în Monitorul Oficial al României, continuă să reprezinte un act normativ care, implementat, discriminează elevii.

Este poziția oficială a Consiliului Național al Elevilor, care condamnă totodată, cu fermitate, faptul că în textul ordonanței sintagma elevii care nu pot fi școlarizați (discriminatorie pentru elevii care învață în mediul rural și studiază într-un liceu într-o localitate învecinată, care are o specializare diferită de cea a unității de învățământ preuniversitar din localitatea de domiciliu a elevului) a fost menținută, deși reprezentanții elevilor din România au semnalat, în cadrul grupului de lucru de la Ministerul Educației și Cercetării, faptul că textul ordonanței trebuie schimbat pentru ca toți elevii navetiști să poată primi decontul aferent cheltuielilor de transport.

Mai mult decât atât, decontul va rămâne în continuare blocat, întrucât ordonanța prevede necesitatea unor norme de aplicare care vor fi emise în 30 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. 30 de zile în care elevii din România nu vor primi decont, întrucât aparatul ministerial a eșuat în a crea cadrul normativ prin care toți elevii navetiști să poată beneficia de decont.

De asemenea, ne aflăm în poziția de a reitera faptul că problema transportului elevilor nu va fi rezolvată până când OUG 51/2019 nu va fi respinsă pe cale parlamentară, de aceea solicităm Ministerului Educației și Cercetării să se alăture demersului inițiat de reprezentanții elevilor și să solicite tuturor parlamenterilor respingerea ordonanței prin care serviciile de transport județean sunt eliminate din sfera serviciilor publice.

Până în momentul în care această ordonanță nu va fi respinsă pe cale parlamentară, niciun politician din această țară nu are dreptul de a se lăuda în spațiul public că a rezolvat problema transportului elevilor – nu aveți acest drept pentru că protejați interesele transportatorilor, nu interesele elevilor din România!, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *