Cristian Ghingheș

O ciorbă reîncălzită și un subcalificat, noile propuneri la Transporturi și Dezvoltare

Nu m-ar mira ca președintele Klaus Iohannis să respingă noile propuneri ale premierului Viorica Dăncilă, pentru cele două portofolii care de 3 luni nu au miniștri, aranjate la partid cu mult înaintea CEX-ului PSD. Răzvan Cuc a fost propus la Ministerul Transporturi, în timp ce Daniel Suciu ar urma să ocupe funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Răzvan Cuc la Transporturi
Neștiind de unde să încep cu prostiile pe care le-a făcut în mandatul său anterior de ministru al Transporturilor în guvernele Grindeanu și Tudose, aș puncta mai întâi de toate că apare în listele negre ale României Curate cu două stegulețe roșii: traseism (a fost consilier județean PP-DD), respectiv deținerea unei averi care pare destul de mare față de veniturile declarate. O fi din „vânzări anterioare”…

Dacă citiți raportul SAR privind autostrăzile, veți vedea cum prețuri pe alocuri duble la autostrăzile proiectate și investiții aiurea prioritizate față de ce prevede Master Planul General de Transport. Nici până la ora aceasta nu avem explicații cu privire la îngroparea standardelor de cost, dar îl vedem din nou pe Cuc cum e gata să preia a doua oară Ministerul Transporturilor.

Îmi amintesc cu mare amuzament cum Răzvan Cuc, după ce a fost remaniat la cererea lui Mihai Tudose, se lăuda pe niște slide-uri publicate pe Facebook cu licitații care nu erau lansate. Privesc și acum acele slide-uri și nu-mi pot da seama ce îl recomandă să revină în fruntea acestui domeniu prioritar. S-o fi terminat resursa umană de la PSD? Nici acum nu am primit o explicație oficială pentru care ministrul Lucian Șova a fost schimbat. Pompierist, așa, cum era el, deblocase niște șantiere și o mare parte din birocrația uriașă din minister.

Daniel Suciu la MDRAP și vicepremier
Stau și mă gândesc că aici decizia nu a fost ușoară la partid. MDRAP gestionează ca autoritate de management și Programul Operațional Regional (POR), și Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), dar mai ales PNDL care nu, nu vine de la Programul Nicolae Dragnea Liviu, ci Programul Național de Dezvoltare Locală, cu uriașe credite și angajamente bugetare alocate. Așadar, era nevoie de o persoană care să nu fluiere în biserică. Aparent, bistrițeanul Daniel Suciu este o astfel de persoană.

Ce-l recomandă? Să vedem: fost jurnalist până în 2017, după care a fost, pe rând, director la Cancelaria Prefectului, consilier parlamentar, consilier județean și, începând din 2012, deputat. Din februarie 2018 deține funcția de lider al grupului PSD din Camera Deputaților, aceasta fiind principala calitate care îl face potrivit, după spusele Vioricăi Dăncilă, pentru fotoliul de ministru al Dezvoltării.

Dacă experiența în administrație a lui Suciu este minimă, nici studiile nu îl salvează la acest capitol: licență în Științe Politice la Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu” (2003), respectiv masterat în Management Public la Şcoala de Studii Academice Post Universitare „Ovidiu Şincai” Bucureşti (2011).

Dacă aceste propuneri vor fi acceptate și numite de președinte, avem, iată, suficiente motive ca societatea civilă să fie cu ochii în patru mai ales pe aceste două ministere care gestionează și împart sume uriașe destinate investițiilor. Noi suntem cu ochii pe ei!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “O ciorbă reîncălzită și un subcalificat, noile propuneri la Transporturi și Dezvoltare

 1. Ghe.

  Dragnea scoate iepuri din joben și noi rămânem muți în fața acestui miracol!!! WOW!
  În loc să vă focusați pe ei, ar fi mai recomandabilă săparea la rădăcina tătânelui lor. Nimeni nu a ajuns să pună jurnalistic lumina pe mecanismul luării României în captivitate. Basmul cu voinicul din Diliorman e mult prea străveziu.
  Cei doi motocei sunt legați la ministere spre joaca mâțelor – nici să se rupă, nici să nu țină mâțele ocupate.
  Doi (încă doi) competenți de sacrificiu, situați pe o scală care începe cu mersul potențial la închisoare până la suplinirea hârtiei igienice.
  Vorba lui: „Da’ ce-am eu doamnă cu ….?” Completați pe linia punctată cu „ordonanța”, „guvernul”, „infracțiunile săvârșite de X” etc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *