Catiusa Ivanov

Chiliman se opune distrugerii „Micului Versailles”, în locul căruia ar urma să se ridice blocuri. „Proiectul este ilegal”

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se opune înlocuirii grădinilor de pe Șoseaua  Kiseleff nr. 45 cu blocuri. Într-un comunicat de presă, edilul dă vina pentru situaţia creată pe Primăria şi pe Consiliul General ale Municipiului Bucureşti (CGMB).

”Am luat act cu indignare de acțiunea de distrugere a grădinilor-monument istoric «micul Versailles», de pe Șoseaua Kiseleff nr. 45. Acest perimetru, parte a moștenirii urbanistice frumoase și valoroase a Bucureștiului, este, astăzi, distrus cu buldozerul pentru a face loc unui ansamblu de blocuri, acțiune întreprinsă cu complicitatea Primăriei Generale a Municipiului București și a Consiliului General al Municipiului București. Ca primar al Sectorului 1 am refuzat să eliberez avizul obligatoriu pentru începerea construcției. M-am opus și mă opun înlocuirii grădinilor de pe Șoseaua  Kiseleff cu blocuri, nu doar din convingerea că patrimoniul urbanistic al oraşului trebuie apărat cu orice preț, ci și pentru că, prin aprobarea acestui proiect, CGMB a încălcat flagrant legea”, spune Chiliman.

Edilul susţine că  Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), adoptat în luna septembrie 2014 de consilierii generali, ignoră faptul că parcela de pe Șoseaua Kiseleff se află în zona de protecție a monumentelor istorice și reprezintă spațiu verde amenajat. Ordonanța de Urgență nr. 114/2007 interzice demolarea lor sau construirea pe acestea.

„Pe aceste considerente, în luna decembrie 2014, am atacat în instanță Planul Urbanistic de Detaliu adoptat de CGMB și le-am cerut public consilierilor generali să anuleze acest act ilegal. Din păcate, solicitarea mea a rămas fără răspuns, iar planul de distrugere a «micului Versailles» continuă nestingherit. În aceste condiții, ca primar al Sectorului 1, consider că este de datoria mea să găsesc orice soluție legală pentru oprirea acestui proiect imobiliar care distruge o parte a patrimoniului cultural bucureștean. Ne vom bate în instanță pentru anularea PUD și studiem inclusiv posibilitatea întocmirii de plângeri penale celor care demolează «micul Versailles». Ne vom alătura oricărei acțiuni și vom sprijini orice demers al societății civile preocupate de apărarea patrimoniului urbanistic bucureștean, menite să salveze grădinile din Șoseaua Kiseleff nr. 45„, a mai spus Chiliman.

***

Citește și: Adio grădinilor de la Versailles din București. Au intrat cu excavatorul peste ele. Abuz ”2 în 1”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Chiliman se opune distrugerii „Micului Versailles”, în locul căruia ar urma să se ridice blocuri. „Proiectul este ilegal”

 1. rares p

  se opune pe naiba.

  sa ne reamintim de cart bucurestii noi – sutele turnuri p+4+m, in doua ape, POT de 90%-100%? de desele aparitii de cladiri pe spatiu verde (calea grivitei, bucurestii noi, ion mihalache….) ?

  pot aduce pentru site, daca e necesar, marturi foto ale unor zeci de incalcari flagrante ale logici urbaniste (De legi n-are sens sa vorbim) in ultimii 10 ani. Ce, in ultimii 5 ani… Daca avem si constructii peste zona de protectie a metroului.,,

  Reply
 2. Catalin Toma

  Mai, dar ce frumos se lupta intre ei si cum nu stie nimeni ca porcaria s-a aprobat in septembrie iar voi publicati cu entuziasm comunicatul imaginandu-va ca cei doi actori nu ar fi pe o mana… sfanta naivitate :)

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Catalin Toma: mai degrabă cred că sunt în război (politic) decât pe-o mână, dar asta are mai puțină importanță: primarul de sector și-a asumat că face niște acțiuni, le-am consemnat pentru a i le putea pune în față dacă nu le face

   Reply
 3. Catalin Toma

  Domnule Gotiu, pana la urma conteaza ce se intampla:. Bucurestiul, ca si multe alte orase din tara, este o jungla in care zburda asa zisi dezvoltatori imobiliari care trec cu buldozerul peste spatii verzi si interese ale comunitatii. Faptul ca X, vremelnic reprezentant al comunitatii locale, sustine ca il da in judecata pe Y, la fel de vremelnic reprezentant al unei comunitati mai mari, nu are nici o relevanta. Acesta e unul din motivele pentru care sustin ca pozitionarea domnului Chiliman este doar de fatada. Faptul ca primeste intrucatva girul Romaniei Curate e o alta poveste. Daca si-ar fi facut treaba nu se ajungea la tribunal.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Catalin Toma: cu generalizările din categoria ”totul e rău, nu se poate face nimic” n-o să ajungem niciunde; mi-a greu să înțeleg raționamentul conform căruia consemnarea unei promisiuni publice de a face ceva (pentru a-l putea trage apoi la răspundere de ce nu a făcut, dacă nu face) l-ar cauționa pe Chiliman în alte cazuri punctuale

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *