Sondaje au fost, sondaje vor fi încă. Și-or fi cât neamul omenesc. La noi și aiurea, să le privim cu rezerve și cu atenție și la cine la comandă, și la cine le execută. Totuși, într-o mare de rezultatele total contradictorii și cu diferențe uriașe, cei de la AtlasIntel au anticipat foarte aproape de rezultatul care s-a dovedit real, procentele obținute de candidații la Primăria municipiului București, în vara anului trecut.
Ieri, AtlasIntel a dat publicității un sondaj din care rezultă că Nicușor Dan (cel care a și comandat sondajul) este favorit să-l înfrunte în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale pe Călin Georgescu, situație în care l-ar și învinge. Desigur, diferența nu e mare, la fel și numărul celor care nu sunt deciși cu cine ar vota într-un astfel de scenariu (cu ND și CG în turul al II-lea), și suntem doar în pre-campanie.
Rezultate Sondaj AtlasIntel
sursa: Nicușor Dan/ pagina de Facebook
Surpriză că CG e încă ”sus”
Fotografia de moment nu e deloc surprinzătoare. Crin Antonescu e candidatul coaliției de guvernare doar pentru că nu s-a găsit altul mai bun, care să fie acceptat atât de PNL, cât și de PSD. Dar istoricul lui – de la cel politic, la deceniul sabatic la Bruxelles – și sfidările publice ale partidelor care îl susțin nu sunt în măsură să-l avantajeze. Preferința electoratului reformist și anti-sistem din zona pro-europeană pentru Nicușor Dan, în detrimentul Elenei Lasconi, iar nu e o surpriză.
Singura surpriză e că domnul Georgescu se mai menține, încă, la un nivel de susținere de 30-40% (în primul, respectiv al doilea tur de scrutin). Dar trendul descrescător e vizibil și în cazul lui.
Iar cei care îl trag în jos sunt tocmai cei pe care se baza că o să-l ridice: Trump, JD Vance, Musk și toată șleahta de influenceri, troli, boți, algoritmi de pe rețelele socile. Într-un timp extrem de scurt (extrem de eficient am putea spune), președintele Trump și oamenii lui au trecut linii roșii peste linii roșii. Nu doar cei care l-au votat ca sancțiune anti-Biden/Harris, anti-democrați ori anti ideologiile asociate cu democrații, ci și unii dintre republicani își pun, acum, mâinile în cap. Acum încep să-și dea seama și ei că toate tâmpeniile și populismele enumerate de Trump în campanie nu făceau parte dintr-o strategie de câștigare a alegerilor, ci devin realitate în forme chiar mai agresive decât au fost promise.
Cum îl îngroapă Trump, Musk, JD Vance pe Călin Geogescu
Dar asta e treaba lor, a americanilor, să se spele pe cap cu Trump. Ce ne doare pe noi, ăștia de prin zona central-estică a Europei e deschiderea lui către Rusia și Putin. Că om fi noi, românii, mai pro-americani de felul nostru (încă de pe vremea părinților și bunicilor care îi așteptau să se parașuteze în munți), dar mai abitir suntem anti-ruși și, mai ales, anti-Putin. Vreo jumătate de veac am fost supărați că americanii n-au venit pe la noi. Dar pe ruși suntem supărați tocmai pentru că au venit, cu greu s-au lăsat duși – și nu cu mâinile goale și nici de tot. Iubirea, împărtășită doar când, cum, a unui frate mai mare, de peste Ocean, e una. Frigul și tancurile rusești sunt mult mai aproape. Iar dronele rusești ne fac deja vizite nepoftite.
Brusca și larga deschidere a lui Trump către Putin, redeschiderea discuției cu zonele de influență de tip imperial, doar sugerarea ideii că NATO s-ar putea contrage la granițele din 1989 (mai puțin Germania de Est), nu le face deloc bine prietenilor lui Trump, JD Vance ori Musk de pe la noi.
Modul în care Trump ”negociază” în cel mai cinic stil imperialist-colonialist vasalitatea Ucrainei și cedarea resurselor ei minerale intră în contradicție flagrantă cu ”suveranismul” invocat de CG și alții de pe la noi. Păi de ce am renunța noi la UE (unde beneficiile nete sunt de ordinul miliardelor de euro) pentru a sta mai aproape de o administrație americană (a nu se confunda, totuși, actuala elită conducătoare cu toți americanii) care tocmai și-a demascat intențiile – ajută, dar cu niște costuri de vasalitate (inclusiv economice) totale. Dacă ar fi vorba doar de aurul monoatomic ori de apa cu memorie, să vină să le ia cu totul din partea mea. Însă nu cred că de asemenea fantezii georgesciene sunt interesați Trump & Co.
În aceste condiții nu e de mirare că domnul Georgescu a intrat pe un trend descendent în sondaje. Ori că prezența la proteste a susținătorilor lui s-a prăbușit drastic la ultimul apel. La fel cum nu e deloc surprinzătoare ascensiunea lui Nicușor Dan, care nu vine după el cu întreg bagajul de sfidări, hoții și complicități al Coaliției de Guvernare PSD-PNL-UDMR. E absolut jalnică și sortită eșecului (pentru că nu e pentru prima dată când e atacat atât de penibil și necredibil) campania prin care extremiștii și goarnele lor încearcă să-l asocieze pe Nicușor Dan cu Nordis, cu rechinii și mafioții imobiliari. Dar e o dovadă în plus că și extremiștii și/sau susținătorii lui CG au înțeles cine e favoritul și că sunt disperați.
Aș paria că și campania cu listele cu ”soroșiști” tot pe Nicușor Dan îl vizează, încercând să-i demobilizeze pe susținătorii acesteia. Rețeta e copiată de la vecinii maghiari și a fost de succes pentru Viktor Orban, dar mai sunt niște vorbe: o bombă nu cade de două ori în același loc. Pe toți îi poți păcăli uneori, pe unii îi poți păcăli tot timpul, dar nu-i poți păcăli pe toți tot timpul.
Rezultatele sondajului AtlasIntel confirmă efectele lucrurilor întâmplate în ultimele luni. Asta nu înseamnă că s-a terminat lupta electorală. De fapt, doar ce-a început. Dar intrăm în primăvară puțin mai optimiști.
Da, locul lui Călin Georgescu e la pușcărie, nu la Cotroceni
Articolul face afirmatia ca Trump a scazut in popularitate in US. Nu prea cred ca e adevarat (noul sondaj Reuters o arata).
Pe mine ce ma mira este felul in care sistemul securist incearca sa-l faca pe CG sa creasca. Arestarea lui de azi este un scandal, si il pozitioneaza ca martir, nu ca “bad guy”.
teoretic, posibil să crească, cum procesele i-au relansat lui Trump candidatura într-un moment în care nici măcar republicanii nu erau convinși să meargă pe mâna lui; pe de altă parte, depinde de informații vor ieși din dosar – una deja a intrat în circulație: că i-ar fi solicitat 25-30 de milioane de dolari lui Frank Timiș, ca să- dea Roșia Montană
Stii, s-au spus multe despre CG, astept inca dovezile. Ce e dovedit este ca a avut pozitii neclare in legatura cu legionarii. Si e eurosceptic, ceea ce in Romania pare a fi o infractiune cu pedeapsa de ineligibilitate. Si cam atat. Astazi, au mai si zis ca nu-stiu-cine avea “bare de aur” in podea (ceea ce e posibil, in Romania se invart bani multi) pentru campania electorala a lui CG (ceea ce 1. e foarte greu de demonstrat si 2. pare peste mana pentru un public tehnic sofisticat, necesar pentru a influenta pe TikTok). Totul mi se pare justitie stramba si spectacol, exact ca pe vremea lui Kovesi.
cu partea cu spectacolul sunt de acord – Justiția nu se face la televizor și cu spectacol, că riști să ți se întoarcă în ochi; dar din mesajul ăla scos din telefonul lui Potra (și pe care Potra e recunoscut că e real, aseară, la Realitatea TV), rezultă clar că e un samsar populist, nicidecum vreun mare ”patriot” ori ”suveranist” – că nu scoți la mezat istoria și cultura națională ca să faci tu rost de bani de campanie; și mai rezultă nu doar că e eurosceptic, ci că e unul radical, care ne vrea afară din UE, adică exact ce-și dorește Putin, mai ales în contextul în care redevine partener cu Trump;
dacă astea nu sunt penale, ci doar arată că e un aventurier fără scrupule, partea cu finanțarea campaniei cu buget zero e clar penală (fals în declarații publice), și însăși faptul că a cerut bani arată asta, și recunoaște și Potra; și, am mai scris, încă de acum două săptămâni, instigarea la ură și discriminare (cu interzicerea ”soroșiștilor”) e de penal;
pentru restul, da, mai aștept informații, dar e suficient o singură condamnare, nu trebuie șase, că nici Al Capone nu s-a dus la pușcărie pentru crime în serie, ci ”doar” pentru evaziune fiscală
De acord cu exceptia a doua puncte:
– Interzicerea “sorosistilor” pare a fi o alegere politica, similara cu cea a “putinistilor”. Cele doua grupuri sunt similare in perceptie si daca “putinistii” pot fi interzisti, nu vad de ce “sorosistii” nu pot fi.
– La circul pe care au reusit sa-l faca idiotii de la servicii, nu mai poti sa-l bagi la puscarie pe CG. Poti doar sa-l bati la alegeri. Sau sa-l lasi sa fie presedinte, asa cum au fost si altii eurosceptici in Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria.
1. nu le-am luat vreun moment apărarea celor care au blocat-o pe Șoșoacă să candideze (cel mai probabil n-am mai fi avut discuția asta, că ar fi luat suficiente voturi de la CG, să nu ajungă în turul al II-lea, nici el, nici Simion; ar fi fost, cel mai probabil, o finală Lasconi – Ciolacu); dar asta nu înseamnă că n-am fost revoltat că doamna Șoșoacă n-a fost trimisă în judecată pentru declarațiile ei xenofobe și discriminatorii; nu pentru că putinistă, ci pentru că, la fel ca CG, a instigat la ură;
2. mă deranjează tâmpeniile serviciilor, incompetența lor și jocurile pe care le fac; dar asta nu înseamnă CG ”nu poate fi băgat la pușcărie”; evident, ca termen n-are cum să fie condamnat înainte de alegeri, dar omul ăsta trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut (mă refer cel puțin la instigare la ură și discriminare);
3. ”interzicerea soroșiștilor” nu e ”alegere politică”, ci o încălcare a legii și Constituției: că președintele României NU are atribuții să interzică așa ceva (iar omul a promis public că va încălca Constituția dacă va ajunge președinte), iar ”soroșiști” nu există, sunt o ficțiune; și chiar dacă am am accepta că cei care într-un fel sau altul au beneficiat de fonduri ale fundațiilor Soros, nu știu ca în această calitate să fi ucis oameni, să-i fi trimis în Siberia ori în lagăre de exterminare, cum au făcut fasciștii, legionarii, Stalin ori… Putin; relativizarea asta între ”soroșiști” și ”putiniști”/”fasciști” e doar PR toxic; ca în ceea ce s-a întâmplat în 1907, când autoritățile au zis că țăranii s-au răsculat din cauza evreilor (mă rog, ”j***lor”) care dețineau cârciumile din sate, că nu le mai puteau plăti datoriile, nu din cauza moșierilor care i-au ținut în iobăgie pe țărani; culmea e că pe la orașe (ba chiar și pe la sate) mulți au crezut aberația asta, că evreii ar fi fost de vină că țăranii n-au avut bani să le plătească uleiul, făina ori o litră de rachiu luate pe datorie, și după vreo 2-3 decenii s-au înscris în formațiunea aia care s-a apucat să împuște evrei la întâmplare (bine, și români) pe care acum domnul Georgescu o ridică în slăvi
“insusi” faptul… ;)
Daca il condamna dupa ce castiga alegerile, il mai baga la puscarie?
asta judecătorii vor decide
Mie mi-a placut “spectacolul de pe vremea lui Kovesi”, ce voiai, sa nu mai fie nimeni deranjat, niciodata?
Nu uita ca NU s-a dovedit ca ar fi nevinovati – doar au scapat de procese si condamnari din cauza ca au fost contestate PROCEDURILE, nu faptele!
și a prescrierilor pe bandă rulantă…
Credeam ca nimeni nu mai revendica sustinerea lui Kovesi. Bravo, aveti curaj. Insa e curaj pentru o cauza rea, deci nu o virtute, dimpotriva. Notiunea de “justitie” implica aplicarea egala a legii (banda de pe ochii statuii justitiei). Iar “justitia” lui Kovesi era atat de partinitoare incat era de fapt injustitie. Cui ii pasa ca Dragnea a furat cu adevarat un milion daca Basescu a furat un miliard si n-a fost suparat de nimeni, sau daca o mie de aliati ai lui Basescu au furat fiecare un milion si nu li s-a intamplat nimic. Asta e problema cu Kovesi. Nu a facut justitie, ci politie politica stil comunist.
Martir?cum adică martir?un hoț mărunt,un om care nu poate lega 2 cuvinte,unul care este apropiat de clanurile interlope,…nu are o idee de guvernare,un mafiot poate fi martir?doar in schițele lui Caragiale
PSD-PNL-UDMR astia care au marit salariile si fac deficit enorm, vor sa pedepseasca pe acesti oameni care voteaza USR si CG. De ce sa dea atata bani pentru populatie daca ei nu sunt votati? Daca nu primesc ei sefia CSAT?
Pur si simplu trebuie schimbat modelul economic. Consumi cat produci. Iar bugetarii sa primesca salarii egale sau mai mici in comparatie cu privatii.
Cat despre interventia rusesca… nu erau rusii. Cum spunea Putin cand era intrebat cine a bombardat Nord-Stream-ul, trebuie sa vezi cine are cel mai mult interes. Nu cumva unul (sau doi) dintre serviciile secrete romanase care vroiau sa puna mana pe CSAT? Oare erau SUA? China?
sincer, n-aș lăsa totul la mâna privaților sau a modelului corporativ, că n-aș vrea să văd profesori sau medici concediați pentru că nu au răspuns în 5 zile la nu știu ce mail stupid trimis de vreun Musk autohton; dar, desigur, trebuie găsit un echilibru – că una e un antreprenor mic, la început de drum, care dă salarii mici că nu are de unde mai mult până nu-și dezvoltă afacerea, și cu totul altceva sunt salarii mici ori concedieri colective în corporații din care patronii/acționarii fac profit de sute de milioane și chiar miliarde de euro sau dolari
Dnu Gotiu cu tot respectu’ dar cred ca aveti niste idei infantile despre economia privata. Milioanele de profit unde merg? Corporatiile alea de unde au bani? Cine a investit mai mult risc? Ala care baga cateva milioane sau ala care lucreaza pe salar mic?
n-aș vrea să o luați personal, dar parcă citați din manualul corporatistului perfect, care ascultă, execută, nu cârtește ;) ; milioanele alea profit ajung, de prea multe ori în insule cutii poștale, unde plătesc niște taxe egale cu contravaloarea cutiei poștale închiriate; sau se duc în ficțiuni (cum e valoarea la bursă a multor afaceri ori cripto-monedele, ori valoarea aurului etc.); sau se duc sub podelele vreunui mercenar angajat ca pază de corp;
în cazul unor exploatări miniere, cel mai mare risc îi investesc statele, copiii, nepoții, stră-stră-stră… nepoții; căutați, de curiozitate cu Rio Tinto River – unul dintre cele mai toxice râuri din lumea asta (în care pot trăi doar niște bacterii), efectele unor exploatări miniere de acum 5.000 sau 2.000 de ani; la Roșia Montană, nu sunt în stare autoritățile să țină în siguranță niște bălți ceva mai mari, numite tăuri, rămase de pe urma unor exploatări de acum o sută și ceva de ani (pe motiv că n-au bani), dar vor să se lege la cap cu administrarea unui uriaș lac de cianuri, cu un baraj mai înalt decât cel de pe Râul Mare, în care ar încăpea Casa Poporului ori Turnul Eiffel și halde de sterile cât patru munți – ia ghici cine va plăti pe următoarele sute de ani pentru ținerea lor în siguranță?
și riscuri cele mai mari le investesc oamenii ăia de la baza corporațiilor – că dacă afacerea dă faliment, atunci acționarii riscă să piardă miliarde de dolari – uau! am putea exclama, dar arareori ajunge vreunul să facă foamea, că oricum au în conturi alte miliarde; în vreme ce unii care rămân pe drumuri de la companie, câteva luni de șomaj chiar pot să le schimbe viața
când vorbim de afaceri de miliarde (cum ar fi fost mizeria de la Roșia Montană), o marjă de profit 5% (hai să zicem în mod excepțional de 10%) pentru investitori e absolut imorală – la Roșia Montană, la nivelul prețului aurului de prin 2012-2013, valoarea zăcământului vreo 17 miliarde de dolari, la o investiție de sub un miliard de dolari; cu toate artificiile de calcul (taxe și impozite pe 20 de ani, deși era clar că tehnologia le permitea să o închidă în 10 ani; calcularea ca fiind beneficii a faptului că s-ar fi cumpărat energie de 500 de milioane de dolari, de parcă consumul de energie e un beneficiu pentru România, nu un cost suplimentar; cu înființarea unor firme de import pentru utilaje și cianură, pentru a le raporta ca fiind cumpărate din România și alte asemenea abureli) beneficiile României au fost umflate de la un miliard, inițial, la vreo 4 miliarde – dincolo de disproporția împărțirii veniturilor (totuși, statul român e proprietarul, compania doar un administrator al proprietății statului român), nimeni n-a vorbit de costuri – ce ar fi însemnat dispariția veniturilor din creșterea vitelor pentru câteva mii de familii din Apuseni, dispariția resursei de material lemnos pentru vreo 2.000 de locuri de muncă în prelucrarea mobilei la Câmpeni și asta pe zeci și sute de ani
nota bene: Gabriel Resources, cu sediul în Canada avea o subsidiară Gabriel Resources cu sediul în New Jersey, care avea o subsidiară în Olanda, care deținea 80% din subsidiara din România… te las să ghicești de ce (apropo de unde merg profiturile)
bun venit în viața reală, nu în informații de PR plătite de companiile astea