Lucian Davidescu

Ce faci când, sub sancțiunea anulării cererii, justiția te somează să achiți „taxa de timbru în cuantum de 0 RON”?

Update: Cum a câștigat România Curată procesul în care i se cere să șteargă articole despre fostul șef SRI


Despre utilitatea nebănuită a monedei de un ban, care costă cât nu face – la propriu

Liberul acces la justiție în România este condiționat de plata serviciului, adică a taxelor de timbru judiciar, potrivit legilor incidente și a mai multor decizii ale Curții Constituționale. Taxele de timbru pot fi exprimate în sumă fixă, de ordinul zecilor sau sutelor de lei, sau în procente din valoarea pretenției. Cine nu are venituri suficiente pentru plata taxei de timbru poate solicita, cu acte doveditoare, acordarea ajutorului public judiciar.
Există însă și cazuri în care acțiunile în instanță sunt scutite de taxă de timbru. Aici intră, de exemplu, litigiile care decurg din refuzul instituțiilor publice de a pune la dispoziție informații de interes public conform legii 544/2001.
Art. 22 alin(5): (5) Atat plangerea, cat si apelul se judeca in instanta in procedura de urgenta si sunt scutite de taxa de timbru.

Ce te faci însă când instanța, sau poate sistemul ei informatic, o ia prea literal și interpretează scutirea drept taxă „0”?
Riști să primești un astfel de răspuns?

Stimată doamnă/stimate domn,
În legătură cu dosarul cu datele de identificare de mai sus, în calitate de Reclamant, vă comunicăm, că în termen de 10 zile de la primirea prezentei comunicări, sub sancțiunea anulării cererii, aveți de îndeplinit obligațiile de mai jos.
C. Obligația de a achita taxa de timbru în cuantum de 0 RON. Reclamantul are posibilitatea de a formula în condițiile legii, cererea de acordare a facilităților la plata taxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile de la primirea comunicării.

Deci, dacă nu achiți „taxa de timbru în cuantum de 0 RON” riști ca cererea să-ți fie anulată… Grea misiune!
Variante de lucru:

a) solicitarea de ajutor judiciar. Matematic, nu prea are sens. În caz de scutire taxa va fi tot zero. În caz de eșalonare, suma de 0 lei poate fi împărțită în maximum 48 de rate lunare a câte 0 lei.

b) strângere de fonduri publică. Este foarte simplu de realizat, este nevoie de un număr oricât de mic sau de mare de persoane care să spună „nu-ți dau nimic”. Chiar și dacă nu există astfel de răspunsuri, suma tot se strânge. Rămâne însă problema dovezii că a fost virată.

c) anunțarea instanței că taxa a fost plătită, însoțită de o coală albă pe post de chitanță doveditoare. Riscul aici este ca instanța să nu fie convinsă asupra faptului că transferul s-a făcut efectiv.

d) ignorarea adresei ca și cum ar fi o glumă. Riscul este, desigur, ca instanța să își fi rătăcit simțul umorului prin arhive, dintr-o eroare materială.

e) încercarea de a convinge Poșta Română să efectueze un transfer în valoare de 0,00 lei și să emită chitanța doveditoare. Are avantajul că, procedural, formele sunt îndeplinite.

Am încercat această ultimă variantă, însă m-am lovit de un mic impediment tehnic, cu toată bunăvoința doamnei de la ghișeu. Sistemul de transfer al Poștei Române nu este racordat la nevoile Justiției, astfel că refuză să proceseze un transfer în valoare de 0 RON.
Sistemul a funcționat însă în momentul în care suma introdusă a fost de 0,01 RON, adică un ban, pe care l-am achitat cu bani potriviți.

În caz că instanța va considera această chitanță drept o tentativă de mituire, vă voi anunța din pușcărie.
În caz că o va accepta, înseamnă că asta e calea de urmat.

Deci, dacă v-ați întrebat vreodată de ce moneda de un ban trebuie prin lege să existe, chiar dacă producerea ei costă BNR mai mult, acesta era răspunsul.


Despre același subiect:

Cum a pierdut România Curată procesul în care i se cere să șteargă articole despre fostul șef SRI

De ce trebuie cenzurat articolul despre frăția Sebastian Ghiță – Sebastian Vlădescu și despre felul în care au fost protejați de serviciile secrete?

Să dispară de pe internet! Cum a cenzurat instanța articolele Riscograma despre Maior și Ghiță – cronologie integrală

De ce oare e secretă condamnarea lui Guccifer? Ca să fie protejate interesele lui George Maior și ale Corinei Crețu?

Did Romanian corruption try to penetrate at the very heart of the European Comission?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ce faci când, sub sancțiunea anulării cererii, justiția te somează să achiți „taxa de timbru în cuantum de 0 RON”?

  1. Razvan

    Întrebarea mea este cine a scris respectiva aplicație și pe ce bani ?
    Pentru că din punct de vedere al unui analist-programator mediocru, sau chiar al unui student în anul 1, este extrem de simplu de tratat excepția respectivă (dacă suma de plată este mai mică sau egală cu 0).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *