Romania Curată

Ce e rău la contracte cu statul? Topul achiziţiilor publice (2-8 septembrie)

Diferit SRL, firma lui Nicolae Petri, fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public, din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, este cunoscută pentru scandalul privind centura Floreşti, un contract pe care l-a câştigat în 2016 şi care încă nu a fost finalizat, deşi trebuia să fie gata în 6 luni. După doi ani în care lucrările nu au progresat, firma a dat în judecată primăria Floreşti şi a cerut bani mai mulţi, argumentând că materialele de construcţie şi combustibilul s-au scumpit şi nu mai pot fi acoperite de suma iniţială. Mai mult, administratorul firmei, Grogore Vădean a fost implicat într-un dosar DNA alături de Horia Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj, condamnat definitiv la 6 ani şi 4 luni de închisoare pentru corupţie. Asemenea întâmplări par să nu descurajeze instituţiile publice, care i-au încredinţat încă aproape 120 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri interjudeţene.

Până în 2012, fostul deputat PNL Ovidiu Ioan Dumitru a fost acţionar la Palex Construcții Instalații SRL, o altă firmă câştigătoare în acest top, cu o lungă tradiţie de contracte publice şi despre care am mai scris în 2016, prezentând implicarea sa în „restaurarea” casei Nanu-Muscel. Adresa lui Ioan Dumitru coincide cu cea a lui Alexandru Paul Dumitru, unul dintre patronii Palex CI SRL.

Şi Conest SA, desprinsă din fostul Trust de Construcții Industriale al Iașului are legături strânse cu primăria. Actualul primar, Mihai Chirica, a fost angajat al firmei în 2002, când Conest a construit casa fostului primar, Constantin Simirad. Acesta a fost ulterior angajat consilier politic după ce Chirica a devenit primar, iar legăturile celor doi sunt cunoscute şi nu se opresc la relaţii de afaceri.

Doi dintre marii câştigători din topul achiziţiilor de la sfârşitul lunii august, PANADRIA SRL şi AQUA PARC SRL se află din nou printre cei mai mari beneficiari de contracte publice după ce le-au fost încredinţate alte reabilitări de drumuri în Slatina şi Galaţi.

Să ai contracte cu statul nu este în sine un lucru de condamnat. Unele firme lucrează numai cu statul pentru că așa este specificul obiectului lor de activitate (spre exemplu, o firmă care doar asfaltează drumuri nu va găsi prea mulți clienți privați). Însă, acolo unde contractele vin pentru că există o legătură politică și nu pentru că firma este chiar cea mai bună, interesul cetățeanului are mereu de suferit. Pe o piață liberă, firmele se întrec în calitate și preț pentru că nu au niciodată garanția că același client va reveni. Atunci când acea garanție există în urma unui aranjament politic, se ajunge la bani mulți dați pe servicii slabe, muncă de mântuială și risipă. Cetățeanul, deci, după ce suportă costul în bani pentru “investiții” rămâne și cu calitatea slabă, care îi poate pune chiar și viața în pericol.

 

Denumire contract Valoare atribuită (RON) Autoritatea contractantă Firme câștigătoare
Contract de furnizare echipamente și aplicații informatice pentru modernizarea infrastructurii hardware și software a sistemului național unic pentru apeluri de urgență (24 luni) 183.698.975 Serviciul de Telecomunicații Speciale ORANGE ROMÂNIA
Modernizare drum interjudetean DJ 104A, DJ105C și DJ105P – format din DJ 104A km 0+000-45+000, DJ 105C km 6+300-3+800, DJ 105P 0+000-3+800 (33 luni) 118.987.104 Județul Brașov DIFERIT S.R.L.
„Modernizarea infrastructurii unităților de învățământ preuniversitar aflate în administrarea Direcției Generale pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar – Sector 2 București pentru aducerea acestora la o stare normală de exploatare care să asigure siguranța, confortul și condițiile igienico-sanitare necesare desfășurării activității, prin execuția lucrărilor de reparații, intervenție, consolidări, PSI, inclusiv furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a dotărilor necesare, precum și serviciile de proiectare aferente.” 117.021.008 Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar PALEX CONSTRUCȚII INSTALAȚII
„Servicii de reparație planificată tip RTG la vagoane de călători”
– împărtită în 4 loturi
49.599.708 SNTFC „CFR CĂLĂTORI” S.A. ATELIERELE CFR GRIVIȚA S.A. / ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A.
Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași (28 luni) 44.091.939 Municipiul Iași CONEST S.A.
Lucrări de execuție pentru proiectele clasificate NATO Security Investment Programe aferente pachetului de capabilităţi CP 9A0996 (63 luni) 42.171.393 Ministerul Apărării – Unitatea Militară 02523 COPRAAG ENTREPRENEUR
Modernizare infrastructură rutieră existentă în Municipiul Slatina (Pitești, Oituz, B-ul Sfântul Constantin Brâncoveanu) județul Olt (18 luni) 35.650.464 Municipiul Slatina PANADRIA S.R.L.
Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de transport regional pe DJ 242 A (24 luni) 30.996.784 Județul Galați AQUA PARC SRL
Extindere și modernizare rețea de canalizare menajeră în Municipiul Gheorgheni 24.271.015 Municipiul Gheorgheni HIDROTRAN S.R.L.
Servicii poștale de distribuire a corespondenței (24 luni) 19.126.604 Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București COMPANIA NAȚIONALĂ POȘTĂ ROMÂNĂ S.A.

Dacă semnalați nereguli în vreun contract de achiziție publică, vă rugăm să ne scrieți la contact@romaniacurata.ro.

Ca să susţineţi România Curată, donaţi aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ce e rău la contracte cu statul? Topul achiziţiilor publice (2-8 septembrie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *