Daniel Befu

Cât de mult îi datorăm lui Ilie Sârbu. ”Meritele” pentru care l-am pus șef la Curtea de Conturi. Afacerile imobiliare și perpetuarea dinastiei (episodul III)

Ilie Sârbu, celebrul socru al premierului Victor Ponta, se pregăteşte să se retragă din politică. Are 65 de ani, a venit şi pentru el vremea să iasă la pensie. PSD i-a pregătit o retragere spectaculoasă lui tata-socru: vrea să îl instaleze vicepreşedinte la Curtea de Conturi şi, pe post de pensie, să îi ofere un venit lunar călduţ. Poziţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi de consilier de conturi, care fac parte din structura de management din cadrul Curţii de Conturi, sunt remunerate cu venituri de peste 10.000 de lei net pe lună şi sunt „garantate”, conform legii, pentru o perioadă de nouă ani. În 2014, vicepreşedintele Elena Doina Dascălu a strâns la “teşcherea” 141.290 lei. Astăzi (vineri) este ultima zi în care numirea sa la Curtea de Conturi poate fi contestată.

România Curată face acest lucru în felul său: vă prezintă ultima parte a CV-ului care îl ”recomandă” pe Ilie Sârbu pentru această funcție, “meritele” deosebite în câmpul muncii pentru care este răsplătit cu o asemenea ieșire triumfală din prim-planul politicii autohtone. Acest episod este dedicat modului excepţional în care s-a descurcat pe piaţa imobiliară, firmei sale de producere a energiei eco, din cauza căreia împotriva României s-a declanşat o procedură de infringement şi fiicei sale, soră vitregă cu EBA.

Citeşte şi:  

Cât de mult îi datorăm lui Ilie Sârbu. ”Meritele” pentru care vrem să-l facem șef la Curtea de Conturi

 Cât de mult îi datorăm lui tata-socru. ”Meritele” lui Ilie Sârbu, care îl recomandă pentru șefia de la Curtea de Conturi. Episodul I – Ascensiunea

Casa de pe Strada Balta Verde, adevărata problemă a lui Ilie Sârbu

Ilie Sârbu a fost proprietarul unei case de 327 mp într-o zonă semicentrală din Timișoara, pe care a vândut-o în 2003 către trei cumpărători. Prețul primit la acel moment a fost de 291.000 euro (cu aproape 100.000 euro mai mult decât a dat pe vila RAAPPS de lângă kilometrul zero al Capitalei).

Fiind mutați la București, Ilie Sârbu și soția sa l-au împuternicit pe unul din foștii subalterni de la Fangmeier, Vasile Cărpinișan, printr-o procură specială datată în 19.12.2002, să vândă în numele lor locuința de pe strada Balta Verde din Timișoara. Cumpărători au fost trei persoane: Perger Hermann, Perger Michaela și  Păiușan Corneliu Radu. În 2003, la scurt timp după achiziție, cei trei au vândut imobilul de pe strada Balta Verde din Timișoara către Novacov Emilia și Novacov Stoian contra sumei de aproximativ 12.800 euro, adică de 22 de ori mai ieftin decât îl achiziționaseră!!! De ce ar accepta niște vânzători de bună credință să piardă atât de mulți bani într-un an în care trendul prețurilor era exclusiv crescător? Un posibil răspuns constă în identitatea celor care au cumpărat locuința suspect de ieftin. Ei sunt Novacov Emilia și Novacov Stoian, părinții Milianei Popa, soția de la acea vreme a lui Corneliu Popa, șeful Agenției Domeniilor Statului.

România Curată a descoperit că Corneliu Radu Păiuşan, cel care a luat mai scump casa de la Sârbu ca s-o dea imediat după aceea mult mai ieftin socrilor lui Corneliu Popa, împarte din 2007 în buletin aceeași adresă cu Popa. E vorba de o vilă din strada Mircea cel Bătrân, Timișoara. Această tranzacție imobiliară cu casa lui Ilie Sârbu reprezintă practic un cadou de sute de mii de euro către rudele șefului de atunci al ADS. Cine a plătit și pentru ce, nu știm. Cert este că, aflat în închisoare pentru 8 ani, în Dosarul ICA, Corneliu Popa tace.

Despre cumpărătorii și vânzătorii casei lui Ilie Sârbu de pe strada Balta Verde din Timișoara, nu se știu foarte multe. Paiușan și Perger apar împreună în mai multe firme în ultimii ani. Enumerăm: Austrian Agriculture Invest SRL, Internațional Forest SRL (rebotezată în 2014 Banat Investment&Consulting SRL), Perger Bau SRL (care a primit de la ANRM în 2007 licență de explorare a granodioritului din perimetrul Bocșa—Dealul Gurgui – CS, în 2009 o altă licență de explorare a resurselor de diabaz din perimetrul Vârfu Mihoc – AR și o a treia licență de explorare a resurselor de nisip şi pietriş din perimetrul Cerneteaz Nord – TM), Banat Mineral Group SRL (care are cel puțin două contracte de livrare pietriș către Romsilva în 2008 și 2011) și Banat Asphalt Group SRL, firmă acum falimentară, care a sponsorizat PDL în 2012 (AICI) și care a fost furnizor pentru grupul Izometal-Magellan, a lui Georgică Cornu. Doar într-o singură firmă Hermann Perger apare fără român. E vorba de Banat Prospecting Group. La fel și românul Corneliu Radu Păiușan apare separat de austriac în firma S&R Acornion SRL, alături de două personaje anonime, Sârbu Roxana și Sârbu Victor Daniel.

Hermann Perger, unul dintre cei care au cumpărat foarte scump  casa lui Ilie Sârbu, pentru ca la câteva luni distanță să o vândă de 20 de ori mai ieftin către socrii directorului ADS, subaltern al lui Ilie Sârbu, nu a putut fi contactat, la sediile firmelor sale comunicându-se că domnia sa e plecat de mulți ani din România. Radu Corneliu Paiușan, celălalt personaj implicat în cumpărarea casei lui Ilie Sârbu și vinderea ei mult sub prețul pieței, a declarat: ”Nu este ilegal să cumperi mai scump și să vinzi mai ieftin în România”. Traseul casei lui Ilie Sârbu a fost unul foarte alambicat, ajungând în final la Kovacs Zoltan, care a fost patronul trustului de presă Agenda din Timișoara. Ironia sorții face ca fiica lui Zoltan să se fi măritat cu fiul șefului de cabinet al lui Ilie Sârbu, Nicu Bădină.

Vila RAAPPS luată la o cincime din preț și apartament ridicat de șpăgari

Cât a fost ministru, Ilie Sârbu și-a achiziționat o vilă pe trei nivele și 160 mp de curte în centrul Capitalei, lângă Grădina Icoanei, pe strada Sfântul Spiridon nr . 10, cu 200.000 euro, deși valoarea ei de piață era de aproximativ 1 milion de euro conform investigațiilor vremii. Vila de protocol a făcut parte din portofoliul de “bijuterii imobiliare” ale RAAPPS, însă Sârbu a avut delictatețea să nu cumpere vila direct, ci PSD-ul a dat o Hotărâre de Guvern care oferea dreptul ONG-urilor care erau chiriași ai RAAPPS  să cumpere imobilele unde își aveau sediul. După aprobarea H.G.-ului, un ONG cu nume simbolic, “Fundația România”, a achiziționat vila de la RAAPPS la preț de chilipir, iar a doua zi cetățeanul Ilie Sârbu a cumpărat vila de la “Fundația România”.  Românii nu trebuie să-l invidieze pe  socrul premierului, Ilie Sârbu, pentru flerul său imobiliar, care i-a permis să cumpere o vilă ultracentrală la preț de chilipir, deoarece, conform spuselor sale, experimentatul politician și-a cam luat țeapă cu vila de protocol a RAAPPS luată la 25% din valoarea de piață: “Eu nu am cumpărat de la RAPPS. Am luat- o cu 200.000 de euro de la o fundaţie. De acte s-a ocupat nevastă-mea. Casa era o mizerie. Ulterior cumpărării am aflat că, de fapt, fundaţia a făcut cu mine o adevărată afacere pentru că imobilul a fost luat de la stat cu 150.000 de euro , iar mie mi-a vândut- o cu 200.000 de euro!”. Ulterior Ilie Sârbu și-a vândut vila cu 540.000 euro lui Sebastian Bodu și și-a cumpărat un apartament de lux în cartierul Central Residential Park, construit de NIRO în tandem cu Running Total Group Ltd și Meneldil Associated, societăți offshore prin conturile cărora s-au rulat banii de șpagă din Dosarul Microsoft (AICI).

O vorbă şi despre Daciana, fata propulsată în politica mare fără pic de experiență profesională

Daciana Sârbu, fiica lui Ilie Sârbu, e absolventă de drept la privat și, ca Elena Udrea, a Colegiului Național de Apărare. A apărut și ea în pictoriale sebzuale (inclusiv cu trupul înfășurat într-un drapel cu steluțele UE) și are o ascensiune în carieră după același model ca EBA. Ba chiar ambele au același model de mașină, doar că a Elenei e neagră, iar a Dacianei e unturie.

Fiica lui Ilie Sârbu a lucrat toată viața ”în slujba statului român”, excepție făcând o perioadă de câteva luni, când a lucrat ca jurist la un birou de avocatură. Între 2001 și 2003 a fost consilieră în Corpul de Control al primului ministru Adrian Năstase, în subordinea lui Victor Ponta, cu care ulterior s-a și măritat. În perioada iunie 2003 – martie 2004, a fost secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, la Direcția Programe pentru Tineret. În intervalul martie 2004 – decembrie 2004 a fost  președintele Autorității Naționale pentru Tineret. În intervalul 2004-2007 a fost aleasă deputat PSD de Argeș, iar începând din 2007 încoace a reprezentat țara sa, România, din partea PSD-ului, la Bruxelles ca europarlamentar, unde e deja la al treilea mandat.

În scurta perioadă cât a deținut o funcție de demnitar în Guvernul Năstase, Daciana Sârbu s-a remarcat printr-o păstorire plină de controverse a Autorității Naționale pentru Tineret, unde a lucrat în tandem cu Riana Nicolae (fosta soție a lui Șerban Nicolae-PSD, consilierul președintelui Ion Iliescu și avocatul lui Cătălin Voicu), cu Cristian Rizea (alias ”deputatul Ferrari”, tot PSD) și cu Gabriel Ispas (secretar general în Ministerul Educației în Guvernul Ponta, implicat în scandalul albirii lui Victor Ponta de pata ”dottore”). În mandatul său de președinte al ANT, Daciana Sârbu a mărit de aproape trei ori numărul de copii trimişi la Năvodari prin programul de „tabere sociale”, de la 4000 de copii în alţi ani la numărul-record de 11.236 în 2004, însă în loc să-I trimită în taberele din rețeaua proprie a ANT, i-a trimis în proporție de 75% în taberele private ale SIND România SRL. În tot acest timp, taberele din subordinea Autorității Naționale pentru Tineret din stațiunile Eforie Sud, 2 Mai, Eforie Nord, Costineşti au funcționat la subcapacitate. Coincidență, în vara aceluiaşi an, 2004, SIND România SRL a permis desfăşurarea la Hotelul „Delfinul” din Năvodari a ediției cu numărul șapte a taberei de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Socialist European (ECOSY). Organizațorul evenimentului a fost TSD, condus la acea vreme de Victor Ponta, care, conform declarațiilor Rianei Nicolae, era deja într-o relație intimă cu Daciana Sârbu. La tabăra de vară a socialiștilor europeni de la Năvodari a participat și Adrian Năstase. Riana Nicolae, fostă șefă a Agenției Naționale a Taberelor în mandatul Dacianei Sârbu, a declarat în anul 2007 subsemnatului că ea consideră de fapt organizarea evenimentului politic organizat de TSD-ul condus de Victor Ponta în locația SIND a reprezentat o reciprocitate la contractul bănos încheiat de ANT-ul condus de Daciana Sârbu cu SIND.  La acel moment Daciana Sârbu a declarat că n-are nici o vină: “Eu semnam nişte hârtii.Nu ştiu dacă s-au făcut lucruri bune, dacă hârtiile le-a analizat personalul de la ANT şi a considerat că e bine să facem lucrul ăsta, eu am semnat”.

Cel mai grav e însă că acel duium de copilași care au fost trimiși în tabăra SIND de la Năvodari au stat, conform șefei Agenției Naționale a Taberelor din mandatul Dacianei Sârbu, în condiții care nu îndeplineau standardele de salubritate. E vorba de aceeași tabără care în anul anterior (2003) a fost focarul celei mai grave toxiinfecţii alimentare de pe litoral. La acel moment, în urma inspecției Agenţiei Naţionale a Taberelor, s-au constatat grave deficienţe la capitolul salubritate, motiv pentru care Agenţia Naţională a Taberelor a refuzat încheierea protocolului anual de colaborare cu Tabăra Năvodari (AICI).

În aceiași ani de glorie ai Guvernării Năstase, s-au înstrăinat numeroase tabere din patrimoniul ANT către clientela politică, aspect sesizate de Curtea de Conturi (AICI).

Firma de hidroenergie a lui Ilie Sârbu a băgat România în infringement

Ilie Sârbu nu e doar un politician influent la nivelul Romsilva, ci este asociat cu Dănuț Frunză, managerul fabricii de cherestea brașovene Losan, unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din România, profilat pe procesarea industrială a esențelor tari precum fagul și stejarul, spre deosebire de cei de la Holzindustrie Schweighofer, regii rășinoaselor. Ilie Sârbu și Dănuț Frunză (cumpărătorul caprelor buclucașe ale lui Toni Greblă) sunt asociați în SC Elcata MHC SRL, o companie ”eco”, care a început prin a produce energie hidro, prin captarea unui izvoraș din munții Făgăraș, ulterior extinzându-se și pe alte pâraie ale patriei. În vara lui 2015, când Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement asupra României din cauza microhidrocentralelor construite în Munții Făgăraș, printre pâraiele afectate enumerate s-a aflat și cel pe care Ilie Sârbu și partenerii săi și-au construit microhidrocentrala (AICI).

 Are șef de cabinet  pe ”Nicu PSD”, care se înfruptă nestingherit din banii cetățenilor

Cine intră pe pagina de internet a lui Ilie Sârbu, vede la date de contact adresa șefului său de cabinet: nicupsd.timis@yahoo.com , cu varianta nicupsd.timis@yahoo.com . E vorba de Nicu Bădină, care e totodată și cel mai vechi consilier local din Lugoj și vicepreședinte al organizației PSD Lugoj (AICI). Despre Bădină presa locală a scris în nenumărate rânduri că firma controlată de familia sa, Imprest Auto SRL, primește sume uriașe de bani de la companiile de utilități a Lugojului, Meridian 22-apă-canal și Salprest – gunoi (AICI). În plus, de-a lungul anilor și soția lui Bădină a luat alte sume de la aceeași societate de stat, în calitate de cenzor (AICI și AICI și AICI).

Ilie Sârbu se vrea în boardul de conducere al Curții de Conturi. De ce?

În prima zi de toamnă, Ilie Sârbu a decis că e pregătit să înceapă un nou anotimp din viața sa de slujbaș al statului. Iată ce declara jurnaliștilor pe holurile Parlamentului:  „Este un moment în care voi putea face mai multe în altă parte (n.r. Curtea de Conturi). Între mine și Dragnea nu există nicio problemă. Sunt obligat să ies din tot, din PSD, Senat, mă obligă funcția. Dacă tot mai sunt în putere, mi-am spus că trebuie să fac asta. M-am gândit la Curtea de Conturi din februarie, dar am rămas pentru că m-a rugat Victor, mi-a spus că are nevoie de mine” (AICI).

Dar merită el postul? Noi contestăm, dar degeaba. Din păcate nu românii decid răspunsul, ci reprezentanţii lor din parlament. Cei care, în această săptămână, au decis că Ilie Sârbu a făcut destule pentru țară pentru a fi recompensat cu sinecura de la Curtea de Conturi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Cât de mult îi datorăm lui Ilie Sârbu. ”Meritele” pentru care l-am pus șef la Curtea de Conturi. Afacerile imobiliare și perpetuarea dinastiei (episodul III)

 1. -escu

  Ce noroc au unii,unele,cu o facultate de ”ziua a șaptea”ajungi să ocupi niște locuri de muncă super.
  Mă gândesc la copii noștrii care au absolvit studiile superioare la stat,au fost bursieri,,au terminat liciența cu zece,apoi și-au luat și-un master,ce au ajuns ei :unii lucrează în construcții,ca muncitori necalificați în Regatul Unit,Italia,Spania ș.a.m.d.alții ocupă posturi necalificate ce rămân vacante datorită faptului că sunt ignorate.
  Bun;dar pentru ce ți-a trebuit o perioadă a vieții să-ți cadă și părul din cap din cauza stresului în examene ,sau să faci gastrite ? Incomensurabil de făcut comparații cu subiecții actuali.

  Reply
 2. Sgardea Florin

  Ar trebui sa inceapa o noua reforma in modul de ocupare al functiilor in stat. CURTEA DE CONTURI este singurul organism public de control al executiei bugetare in aceasta tara. Curtea de conturi nu are nevoie in fruntea ei de oameni numiti politic. In zilele noastre problemele financiare, infractiunile si frauda sunt de o complexitate si o manifestare incat Curtea de conturi nu are nevoie de repetenti in legislatie.
  De ce un novice in materie de legislatie bugetara si fiscala sa castige de aproximativ 5 ori mai mult decat auditorii Curtii de Conturi care stau pe teren si realizeaza efectiv verificarile institutilor statului? Propun anularea mandatului acestui impostor ? Nu are ce cauta in bord, nu-i asa Domnu Vacaroiu !?

  Reply
 3. Adriana

  Eu am o idee mica si fixa ca a fost pus acolo sa-l saboteze pe Vacaroiu, ca prea scoate rapoarte peste rapoarte in ultima vreme si arata toate problemele cu date si cifre.

  Daniel Befu, zi-mi ca sunt doar paranoica:)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *