Cristian Ghingheș

Campanie CTR şi România Curată: vrem să aflăm cât investesc autorităţile locale în tineri

La sfârşitul lunii ianuarie, am trimis către toate primăriile reşedinţă de judeţ din ţară şi Primăriei Municipiului Bucureşti, dar şi către cele 41 de consilii judeţene o serie de adrese prin care vrem să aflăm cum şi în ce măsură aceste instituţii susţin activităţile tinerilor.

Pe această cale vrem să aflăm de la autorităţile publice locale ce fonduri alocă pentru tineri şi, dacă fac acest lucru, cum sunt cheltuite aceste sume, dar şi dacă procedura este una competiţională. De asemenea, ne interesează ca la nivel local să existe un consiliu consultativ al tinerilor constituit, printre altele, şi pentru gestionarea acestor fonduri destinate lor.

Conform Legii tinerilor nr. 350/2006, lucrurile pe care le monitorizăm şi pe care le-am menţionat anterior sunt obligatorii:

  • existenţa consiliilor consultative la articolul 10;
  • alocarea fondurilor destinate activităţilor de tineret la articolul 28.

De asemenea, Legea tinerilor este completată procedural de Legea 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, act normativ care consacră concursul de proiecte ca variantă exclusivă pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă, indiferent de domeniul de finanţare.

Alături de Consiliul Tineretului din România (CTR), membri ai Alianţei pentru o Românie Curată (ARC), în perioada următoare vom lansa o hartă fondurilor de tineret şi vom scoate în evidenţă autorităţile publice care au înţeles că investiţia în tineri este o condiţie pentru un viitor sustenabil al comunităţilor locale. De asemenea, vom realiza şi o listă neagră cu autorităţile publice locale care ignoră nevoile tinerilor şi implicit legea. Pentru a vă număra printre primii care află despre dezbaterea pe care o vom organiza pentru lansarea monitorizării noastre, staţi pe aproape!

Până atunci, vrem să aflăm de la tine dacă şi în ce măsură primăria şi consiliul judeţean din comunitatea ta susţin tinerii. Descrie-ne situaţia locală în comentarii sau la adresa de e-mail contact@romaniacurata.ro!


foto: Bacău – Capitala Tineretului din România


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Campanie CTR şi România Curată: vrem să aflăm cât investesc autorităţile locale în tineri

  1. Boldea

    Pentru ce sa investeasca? Astia in mare parte nu voteaza deci din cauza aceasta sunt neglijati.

    Par example: pare Ioana Bran un ministru care sa se bata pentru tineri, sa se ia de gat cu pesedistii astfel incat generatia ei sa fie prioritate pe agenda guvernului? Vezi sa nu!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *