Alina Mungiu-Pippidi

Bucureștiul are nevoie de cooperare, nu de confruntare

Clamate de mai mulți câștigători, alegerile locale pot fi înțelese de abia la proba guvernării.

PSD a câștigat cele mai multe voturi în București la Consiliul General, dar și în aproape toate sectoarele. Pentru Consiliul General al municipiului, ca și în multe alte sectoare, PNL și USR-Plus au împreună o majoritate simplă, dar nu ar putea realiza o majoritate calificată (2/3) nici măcar cu voturile PMP, care a încercat să capete un viceprimar. Anume, pe Mihai Neamțu, promotorul eliminării educației de gen și a referendumului pentru familie, laolaltă cu PSD, care a făcut praf ultima carte a lui Liiceanu pe motivul că e demodat să te referi la Inchiziție drept ceva rău (!). Într-un singur sector PSD ar putea forma o majoritate în Consiliul Local. Primarii ex-PSD ca Piedone sau Negoiță își vor găsi drumul înapoi la PSD, fie ca aliați, fie ca membri- îi oprește doar gelozia Gabrielei Firea, dar după auditurile din Primăria generală Gabriela va fi mai ocupată să se apere în anii care vin decît să-i atace pe alții, pentru că, deși a făcut și lucruri bune la primărie și a fost un candidat performant, a tratat legea și regulile cu o creativitate demnă de Voluntari. Și acum alții umblă în hîrtiile ei și nu mă îndoiesc că vor găsi cauze de scandal perpetuu pe acolo.

Ce înseamnă asta, pe scurt 

Alegerile la nivel național nu au fost câștigate de nimeni. PSD a pierdut supremația de la precedentele, dar atât.

Țara este împărțită, cum a fost întotdeauna, nu atît pe linia urban-rural, cît pe generații și ocupații.

Nu e de mirare că mulți oameni dependenți de stat votează cu stînga, retorica lui Cîțu și Năsui nu poate decît să bage spaima în ei.

O țară obiectiv împărțită nu poate fi condusă de o parte contra celeilalte. Are nevoie de un pact, indiferent cine e la guvernare.

Partidul revoluționar USR tocmai ne-a arătat că sub conducerea băieților cu misiune -Ghinea și înlocuitorul de Ghinea, Barna-, se poartă ca partidul bolșevic: toată diaspora aia care le-a umflat pînzele e călcată în picioare și ei nu vor da înapoi, că rețeaua de influență și fiecare nod al ei este modul de funcționare al acestor oameni. Ei au intrat în partidul alternativă cu gașca pentru a consolida rețele de influență și ne se împiedică de alegerea unuia de către popor- mult le pasă. Folosirea cuvîntului integritate și a unui organism pur politic ca să-și elimine oponenții nu are de ce să ne mire avînd în vedere meritele precedente ale unora care au pus gheara pe partid- sabotajul intern al Coaliției pentru un Parlament Curat în 2004 (la vremea aceea l-am pus pe seama ineptitudinii), plagierea nesimțită și partizană a listelor negre folosindu-l pe Polițeanu, băiatul lor de mingi, manevra de a anunța cu ani de zile în urmă pe presa electronică deținută de servicii ca SRI sau SPP un partid nou pentru a strînge informații (numele tuturor finanțatorilor interesați), ce să mai vorbim, muncă informativă calificată. E greu să scapi de așa o plagă, iar cu toată emoția și talentul unora ca Fritz sau Coliban USR nu va avolua decît prin rupere și pînă să-i rezolve ei pe alții, trebuie să scape din cușca de șoareci care le-a fost oferită ca să se dezvolte. Nu pot rezolva ei problemele orașului și ale țării.

Nicușor are, ca atare, un anturaj redus pentru a rezolva Bucureștiul și o majoritate precară, cu toată victoria lui meritată.

Cum să reformezi radical un oraș în care majoritatea o are partidul cu care te-ai luptat și pe deasupra jumătate din sectoare?

De asta am scris încă din ceasul zero că ne trebuie un referendum la București, în care populația să aleagă direct alegerile dificile de făcut, mai ales privind reducerea numărului de mașini. S-a ratat ocazia la alegeri să se dezbată soluțiile astfel ca lumea să fie informată, dar lumea poate face asta la referendum. Care poate fi online, pe pagina dedicată soluțiilor care necesită sprijin popular.

PSD poate avea altă părere și milita pentru alte soluții – dreptul lor.

La două săptămîni după alegeri, părerea mea este că orașul nu poate fi reformat contra PSD. Ei trebuie să fie parte din acest pact, sectoarele lor trebuie și ele să voteze etc.

Nicușor nu poate guverna cu 50 plus 1, are nevoie de majorități mari, pe fiecare subiect, și va trebui, ca în marile orașe europene, ca la Bruxelles sau la Berlin, să negocieze cu mai multe partide și să adopte soluțiile dificile cu o mare majoritate. Nu îi văd pe Negoiță sau Băluță ca oameni cu care nu se poate negocia. Cert Dâncu e un om cu care se poate vorbi și a făcut gesturi reformiste în trecut. PSD București nu are de ce să mai stea în tranșee. Nu i-a furat nimeni, deși organizarea alegerilor de către liberali a fost suboptimală. Nici ei nu ar fi organizat mai bine- numai bietul Cioloș le-a organizat pe bune și a pierdut spectaculos în 2016. Hai să trecem peste momentele penibile cu saci de voturi în magazii și să explicăm extremiștilor din ambele tabere că fără cooperare nu se poate- mai încet cu scandalul, acuzele și isteria asta imatură. Ceilalți nu pot fi eliminați. Jos bîta! Suntem un oraș și o țară civilizată, care își înțelege diferențele. Dacă vor să lupte cu corupția, politicienii să depolitizeze organismele de control și să lase în pace DNA, și să discute mai multe programe decât integritate. Cuvîntul nu le vine bine la nici unii și iată zilele astea la USR-ul capturat la ce abuzuri poate duce- a devenit lipsă de integritate să-l critici pe Ghinea, dar cînd el îl săpa pe Nicușor Dan, fondatorul partidului, asta era critică legitimă.

Nicușor Dan e un om rațional, care a greșit adesea din lipsă de experiență, din grabă, fiind anturat de securiști din momentul în care s-a văzut că un mic fenomen stă să se dezvolte în jurul lui: un curent spontan de oameni curați care vor să facă lucrurile altfel.

Spre deosebire de Klaus Iohannis, anturat de servicii oficiale al căror patron a devenit de nevoie pentru că nu avea nici doi specialiști ai lui, Nicușor Dan la București nu are de ce să se tranforme într-un șef de campanie militară.

Ludovic Orban e și el un om rațional, care cunoaște orașul- a fost viceprimar- și nu îl dădea din mînă cum a făcut dacă nu realiza că e mai înțelept să fie aliatul cui are șanse decît să piardă tot. 

Bucureștiul are nevoie de un pact, un pact cu majoritatea locuitorilor săi în care să se agreeze deciziile greu de luat. 

Gîndiți-vă doar dacă e rațional ca să existe un viceprimar PLUS, partid niciodată validat singur și sub prag în sondaje, și nici un viceprimar PSD, care are majoritatea relativă în Consiliu și jumătate din sectoare.

Am cîștigat- noi, independenții, noi, societatea civilă, dar nu putem conduce orașul cu unii contra altora. Nu am cîștigat cu două treimi.

Sper ca Nicușor Dan, un om civilizat, care adesea răspunde prost la atacurile contra lui pentru că la logica lui nu înțelege cum alții pot ajunge așa de jos să joace rolul de pacificator și creator ale acestei largi majorități în București. Asta nu trebuie să îl împiedice să îi dea la o parte pe cei are au făcut greșeli în primărie. Doar să pricepem că s-a încheiat campania și orașul are nevoie de o mediere între șoferi și pietoni, între pensionari și studenți, e orașul tuturor, iar împreună trebuie să rezolvăm probleme grele pentru orice capitală care s-a dezvoltat așa de repede ca a noastră și a fost condusă așa de prost de toți cei care vor război pe mai departe, deși cînd au fost victorioși au condus lamentabil. Avem un primar nou, să avem și un spirit nou, indiferent ce aduc alegerile legislative. Acest spirit va ajuta Bucureștiul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Bucureștiul are nevoie de cooperare, nu de confruntare

 1. Dumitru

  Citind articolul imi vine sa rad. AMP ar fi putut sa spuna direct „vreau sa fie bine sa nu fie rau”. Insa, ce sa vezi, pentru un politician din ziua de azi e mult mai ieftin sa joace cartea confruntarii si a segregarii decat pe cea a cooperarii constructive. Alegatorii au fost radicalizati in campanie. Chiar crede cineva ca ND si USR isi vor pierde timpul sa-si de-radicalizeze electoratul?

  In alta ordine de idei, istoric vorbind, episoadele astea de radicalizare cum a ajuns la noi, sau in SUA, se termina cu razboi, care-i ajuta pe toti sa re-inteleaga de ce „care pe care” nu e bine nici macar pentru cei cu pumnul sau cu gura mare.

  Reply
 2. Moromete

  Acea majoritate simplă din Consiliu are doar un singur program: pesedistii la pușcărie iar votanții psd sunt toți unter mensch.
  Ceea ce avem în toată țara este rezultatul a 15 ani de scornire, întreținere și exacerbare a urii unora față de alții. Cu tot respectul, AMP și România Curată au fost parte a acestui mecanism.

  Absolut de acord că e nevoie de dialog și cooperare, nu de veșnic război visceral. Dar nu cred că e posibil.

  Reply
 3. Pinno

  ” Nu i-a furat nimeni, deși organizarea alegerilor de către liberali a fost suboptimală.”
  Pe ei nu i-o fi furat, dar cei care striga hotii au furat, mai ales la sate. Au furat si fura in continuarea acolo unde oamenii se cunosc (comunitatile fiind mici), sunt santajabil iar in sectiile de votare oare cine este cel mai bine „organizat”, PNL, Usr, PMP sau cumva PSD?
  Pe recorder.ro am citit un articol care intr-un fel ne lamuraste asupra a ceea ce se intampla DUPA ce se inchid sectiile de votare. Pe net poti gasi documente tehnice daca cauti ADV (aplicatie privind dreptul de vot) si SIMPV. Cine este cat de cat alfabetizat cu sistemele informatice poate intelege si mai bine ca factorul uman e decisiv pentru corectitudinea alegerilor. Ei numara voturile, intocmesc procesele verbale si le semneaza. PV sunt scanate si transmise. Chiar daca ar exista un bug in sistemul de transmitere a PV, datele referitoare la vot se incarca intr-o BD la care au acces partidele politice si candidatii independenti, dupa cum a recunoscut si Dan Bucura (candidat independent la sect. 1). Si pot dovedi pe baza PV semnate in original ca s-au introdus gresit datele. Analfabetii functionali cred ca scanarea si trimiterea PV „umplu bazele de date” cu numarul de voturi pentru fiecare candidat. NU, date se introduc manual de persoana cu tableta, careia probabil, pentru operativitate, i se dicteaza datele.

  Doar in sectiile de votare se poate utiliza metoda maradona inainte de numarare (dupa ce se fac teancurile cu voturi pentru fiecare, pachete de voturi de la candidatul x merg catre candidatul y). Apoi pot exista stampile suplimentare (chipurile toate cele utilizate in sectii se sigileaza) iar cei versati pot anula printr-o stampila suplimentara buletine de vot valide. Oare cine sunt cei mai versati hoti in alegeri, indiferent de procedurile utilizate? Conform PSD cei mai versati hoti sunt cei de la USR. Cazul candidatului de la alt partid decat PSD (nu-mi amintesc care) care a constatat ca in sectia de votare unde era arondat cu familia NU l-a votat nimeni. Ma rog soacra il ura, nevasta voia sa divorteze, copii (nora, ginere, sau invers) erau nemultumiti de testament si l-au altoit la vot. Dar nici el nu s-a voatat?Nu avea nici un sens renumararea, caci voturile lui precis erau anulate de o a II-a stampila.
  Vad ca sacii cu voturi stau in cladirile primariilor unde oare cine detine cheile, cheile de rezerva de la salile unde sunt depozitati sacii? Probabil cei de la PMP, USR si PNL care au condus in ultimii 4 ani primariile Buc.
  Cu o probabilitate de 60% la sectorul 1 s-a incercat schimbarea voturilor din saci, de-aia se tipa renumarare, ulterior si-au dat seama ca si cu inlocuirile facute nu se poate surmonta diferenta de 1.000 voturi si au cerut anularea, stiind ca daca se accepta vor fi mai bine pregatiti in fraudare. Aceste proceduri au fost implementate incepand cu alegerile din 2019, cand PSD la europarlamentare a avut cel mai mic scor, inca nu erau organizati sa vicieze noile proceduri, dar au recuperat intr-un an.
  Auzi des ca toti fura, probabil exista un adevar in acesta sintagma, dar daca „ceilalti” fura „pe persoana fizica”, cine functioneaza ca un GIO (grup infractional organizat)?

  Reply
  • Dumitru B

   Apropo de votare, iata cateva comentarii bazate pe experienta de votant simplu intr-o alta tara.
   Votez de peste 20 de ani in Canada (Toronto – 2.5 mil.loc.) si iata cateva detalii care ar putea fi aplicate si in Romania si ar elimina multe din cele ce aud si vad/citesc in media din tara.

   Exista 3 tipuri de alegeri: federale. provinciale si locale dar sunt cateva caracteristici:

   1.- Ciclul electoral este de 4 ani cu exceptia caderii guvernului minoritar (n-am vazut aliante intre cele patru partide federale) prin motiune de cenzura,
   2.- Toate alegerile sunt intr-un singur tur (“first past the post”),
   3.- Fiecare cetatean cu drept de vot (min.18 ani) voteaza in circumscriptia electorala (numite riding pentru federal si provincial , ward pentru locale) unde isi are domiciliul,
   4.- Ziua de vot este totdeauna o zi lucratoare, de obicei luni, intre 9:00 AM si 9:00 PM,
   5.- Sectiile de votare sunt in scoli, in sala de sport, unde amenajarile sunt foare simple: mese ordinare cu 4 picioare asezate la aprox.2 m distanta una de alta. Pe aceasta se aseaza o cutie de carton ordinara ($2 – 3, cardboard, maron, ambalaj obisnuit) cu dimensiuni de circa 80x80x80 cm careia ii lipseste peretele dinspre votant; partile laterale, de sus si de jos sunt montate si asigura „privacy” iar votantii din stanga si dreapta nu pot trage cu coada ochiului.
   Simplu si eficace: in 15 minute se pot montat10 mese pentru votare.
   Nu se folosesc cabine cu perdele.

   6.- Buletinul de vot este sarcina Elections Canada (AEP),

   Fiecare votant primeste o scrisoare de la Elections Canada, cu cateva luni inainte, in care se indica sectia de votare si orele de votare, asta si cu scopul de a verifica veridicitatea datelor votantului. Pentru cei care din diverse motive nu pot fi la vot in ziua votarii pot vota in avans intr-o sectie speciala la data si orele indicate in aceeasi scrisoare.

   Cu aceasta scrisoare si un document de identitate (driver’s licence) te prezinti la sectia de votare. Personalul de la aceasta sectie face munca voluntara si este selectat de Elections Canada.

   Esti identificat cu lista transmisa de Elections Canada si ti se da un buletin de vot (introdus intr-un plic) care cuprinde pe o singura pagina numele si prenumele candidatilor precum si partidul/independent. In stanga fiecaruia exista un patrat in care votantul face un “X” cu un mrker special (Sharpie, nu se poate sterge sau modifica).
   Te asezi la una din mesele indicate de personalul (deigur pe un scaun) din sectia de votare si marchezi patratul corespunzator preferinei tale.

   Nu se folosesti stampila !

   Dupa ce ai marcat votul il rentroduci in plic; un voluntar te va asista sa-l introduci in masina de numarat voturi; voluntarul nu atinge buletinul de vot. Plicul este conceput in asa fel incat nimeni sa nu poate vedea votul tau: se poate introduce in masina numai cu fata in jos si se impnge in slotul masinii care il citeste. Votul citit este aruncat automat de masina intr-un sa (care va fi sigilat cand este plin): eventual se poate folosi renumarare.

   Din descrierea de mai sus se poate observa ca din momentul primirii buletinul de vot si pana la introducerea lui masina de numarat doar tu il atingi (vedea continutul) exceptand ultima operatie (de introducere in masina de numarat voturi) la care esti asistat.

   Aceasta masina de numarat voturi este de fapt un computer/scaner cititor (dimens. 1.2 x 1.5 x 1.5 m). Este interconectat la o retea de calculatoare administrate de civili (nu militari din STS cu tablete) si transmite fiecare vot citit la un server securizat.

   In concluzie votul fiecaruia este personal , secret si este citit doar de un computer.

   Nu se compara cu sistemul din Romania (reprezentanti politici in sectia de votare, numarare manuala, personal militar STS implicat in alegeri civile, introduceri manuala de date prin tablete – sursa mare de erori – in loc de citire automata).

   Rezultatele voturilor sunt comunicat in circa 3 – 4 ore in alegeri provinciale si locale si in max. 6 – 8 ore la alegeri federale (sunt 3 fuse orare de la Est la Vest).

   Aceleasi masini de numarat voturi le-am intalnit la toate tipurile de alegeri, la fel si sectia de votare (locuind la aceeasi adresa).
   Scuze pentru lungimea comentariului si a eventualelor typo.
   Sanatate tuturor !

   Reply
 4. JIANU ALECSANDRU

  Sa faceți voi concret pe București, nu va însușiți rezultatele altora ( PSD),,și după aceea vorbit aratindu-va electoratului rezultatele.FĂRĂ SCUZE ȘI ACUZE.TRECEȚI LA TREABA.J

  Reply
 5. Elena Popa

  Prea lung articolul și încâlcit. Cât despre ” bietul Ciolos” las-o jos. Nu e nici un biet, e un prost care linge clanțele pe la toate ușile. A fost de tot râsul când a bătut el cu pumnișorul in masă cu” nu ne târguim”. Nicușor Dan e mai prostovan.
  Dumneata, doamnă Pippidi încerci să ne încurajezi prezentindu-i ca pe băieți deștepți, mulțumesc, dar nu faci bine

  Reply
 6. Base si BoBoru sa salveaze viitoru!

  Majoritatea relativa, evident.
  Insa, de cati traseisti mai au nevoie daca totusi castiga alegerile generale si formeaza guvernul?
  …La A NuL si La multi ani!

  Reply
 7. Geo

  Excelenta ideea, insa nu cred ca e necesar de fiecare data cate un referendum pentru luarea deciziilor. Dar e foarte necesara o alta viziune despre ceea ce ar trebui sa insemne decizia la nivel local. Sunt total de acord asupra necesitatii de a transfera decizia de la „om” la „comunitate” dar prin intermediul unor instrumente testate si practice. In prezent „el decide” ce si cum. Unde se aloca banii si ce se dezvolta. Primarul, presedintele sau Consiliul Judetean, …. 100% decizie umana. Asta trebuie sa se schimbe. Decizie „persoana” 30-40%, calcule-numere, costuri si beneficii, tangibile si intangile, pe termen scurt si pe termen lung -la nivel de comunitate 60-70%. Un singur instrument, care inca nu a fost adus in superficialitate si inca nu a fost pus in practica masiv in Romania…….- Canadian Cost-Benefit Analysis, A Century of Australian Cost-Benefit Analysis…….Cost benefit analysis: the state of the art in Australia…

  Reply
 8. Alexandra

  La cat de prost comunicator este Nicusor Dan,nici o sansa sa reuseasca el o unificare in consiliul general. Nici macar Gabriela Firea care avea ceva experienta n-a reusit sa spuna in campania asta ce-a facut ea 4 ani. O fi facut, dar multi habar n-au ce-a facut. Mie singurul lucru care mi-a placut a fost ca vroia sa testeze, in acelasi timp sunt convinsa ca era acolo o oportunitate de niste banuti de buzunar.

  Tot ce-au facut politicienii romani in ultimi ani, indiferent de doctrina lor politica, in Bucuresti sau la nivel national, au fost lucruri minore in intervale uriase de timp (un podulet, o sina de tramvai, 3 statii de metrou) si nu cred ca acest trend se va schimba. Poate Nicusor Dan e bineintentionat, dar n-are nici o sansa pentru ca cei care vor fi in jurul lui au agenda proprie. Sincer, nu cred ca ne vom face bine vreodata… iar personal entuziasmul meu politic a murit pe vremea CDR-ului.

  Reply
 9. nae girimea

  „fără cooperare nu se poate – mai încet cu scandalul, acuzele şi isteria asta imatură. (…). Jos bîta! ”
  Da’ cu Ceausescu ce facem ? Il trimitem in somaj ?

  Reply
 10. Gabriel Radeanu

  Doamna Mungiu,v-am rugat si cu alte ocazii,sa-i lasati in plata Domnului pe PSD-isti.Partidul asta este mort si ingropat.Parca suntem intr-un film cu zombie!Toata lumea se lupta cu morti vii!Deadman waking-varianta romaneasca!Sunteti varianta soft a obsesiei prezidentiale!
  Localele astea au avut ceva miza,datorita unor interese personale,lupte de orgolii individuale…La parlamentare va fi prezenta la vot doar daca il scot astia pe Dragnea din puscarie si-l inroleaza cu forta in vreo retea de trafic de droguri sau carne vie…”Les jeux sont faits!”…si majoritatea politicienilor stiu asta.Se pregatesc pentru vasalitatea de tip fanariot catre Vest!!!

  Reply
 11. Gabriel Radeanu

  Update imposibil!Alegerea lui Iordache…paradoxală!!!???, având în vedere datele problemei,”cascadoria” încearcă să reactiveze context electoral antipesedist!Off…fff!Of si iara of!Sinucidere(NAȚIONALĂ) curată!…Viitorul României pierdut în ținutul morților vii…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *