Adrian Popescu

Tirania din USR sau cum oamenii buni sunt daţi la o parte

Gașca care a deturnat partidul lui Nicușor Dan şi încearcă de atunci sa elimine pe toti cei care vin din veritabila societate civilă se mișcă repede să excludă pe toata lumea care are vreo valoare şi care are tupeul să performeze din afara clicii de la conducere. În loc să se consolideze un USR curat pe baza celor care au convins alegătorii, conducerea abuzează de imaginea acestora şi adună voturi pe spinarea unora ca Dominic Fritz sau Allen Coliban ca să împingă în faţă nişte non-valori în alegerile care urmează.

Cel mai recent episod din acest circ s-a petrecut ieri, când un candidat ales cu largă majoritate intern pentru Camera Deputaţilor a fost invalidat pentru că a semnat în urmă cu un an o scrisoare deschisă critică la adresa conducerii. Şi mai ridicol este cum s-a explicat că semnarea scrisorii este o abatere de integritate. Practic s-a abuzat de criteriile de integritate create de Coaliția pentru un Parlament Curat, fără de care nu ar fi existat un electorat pentru o a treia forță şi nu ar fi în politică nici modestul evaluator PHARE care era Dan Barna, nici SNPSA-istul de la comunicarea SAR care era Cristi Ghinea. Sătul ca pe imaginea sa să se comită abuzuri, noul primar al Braşovului, Allen Coliban a denunţat practicile tiranice ale celor din conducerea USR. Reproducem mai jos integral apelul său:

„Azi s-a produs (încă) o nedreptate. Ca-n fotbal, “ne-au furat arbitrii”.

CNArb a mijlocit o decizie eminamente politică (invalidarea câștigătorului alegerilor pentru parlamentare din Diaspora), aplicând o judecată arbitrară și care a încălcat:

– libertatea de exprimare, garantată de Constituție.

– raportarea la criterii obiective în privința judecării integrității.

Nu zic eu toate astea, le-a zis chiar președintele CNArb, în opinia separată consemnată în decizia Comisiei.

Adaug o întrebare: cine e mai în măsură să judece integritatea unui membru pe criterii SUBIECTIVE (nu pe “penali”, traseism etc) decât propria filială? Și cum rămâne cu independența filialelor?

CNArb ar trebui să fie un for care să ia decizii non-politice și care să nu lase loc la dubii cu privire la influența exercitată asupra lor. Justificarea deciziei lor “scârțâie” – face trimitere la definiția integrității (cinste, probitate, incoruptibilitate) pentru ca apoi să analizeze fapte în cheia încălcării unor articole din statut. Să lămurim: dacă semnezi o scrisoare deschisă care semnalează o nedreptate, este acest gest un semn de coruptibilitate sau de necinste? Cum ar putea fi susținerea unui om care a reclamat fix necinstea și coruperea altora, un semn de corupție?

Dacă a identificat CNArb una (sau mai multe) încălcări de statut, de ce nu a aplicat sancțiuni, în conformitate cu prevederile statutului? Dacă a știut Raluca Rusu (și alții?) despre aceste încălcări încă de acum un an de zile, de ce nu le-a raportat încă de atunci? Dacă tot se pretind independenți membrii CNArb, sunt ei dispuși să meargă la testul cu poligraful și să declare cum că nu i-a sunat nimeni (și nici nu le-a scris pe WhatsApp) cu privire la decizia pe această speță? Asta cu atât mai mult cu cât amintesc în decizie fix de “independența justiției” și de pretinse presiuni asupra CNArb.

Ce ar mai fi important de clarificat, consecință firească a deciziei de azi:

– este Cristian Ghinea (&co.) non-integru pentru criticile aduse conducerii (și deciziilor) partidului în 2017, manifestate inclusiv prin scrisori/manifeste publice?

– judecata privind non-integritatea se extinde și asupra lui Stelian Ion, Cristi Ghica, Tudor Benga, Nicu Ștefănuță (SAMD), co-semnatari ai respectivei scrisori?

Rog răspuns de la CNArb, îl voi formula și în scris, cu dosar cu șină, număr de înregistrare și tot tacâmul.

Să trag concluziile, așadar:

– decizia de azi e una strict politică. Elegant era să fie asumată de cei în măsură să ia decizii politice, nu să folosească CNArb drept instrument.

– a fost deschisă poarta invalidării oricărui candidat, prin decizia subiectivă a 6-7 oameni. Nici în 2016, nici la EP, nimeni nu a îndrăznit să facă asta.

– CNArb a greșit grav, în lipsa unor criterii obiective și încălcând Constituția. O zice președintele său. Dacă ar fi vorba doar de o decizie reparabilă, am fi în filmul cu “a greși e omenește”. În cazul de față, (încă) unui om i se blochează abuziv dreptul de a candida și de a fi ales – și aici vorbim despre omul care a câștigat clar alegerile în filiala cu cel mai numeros electorat!

– o primă soluție ar putea fi recunoașterea și repararea greșelii de către CNArb.

– o altă soluție ar putea fi convocarea de urgență a unui CP care să invalideze decizia, convocare promisă de către membrii BN care au invocat constrângerile statutare atunci când au validat avizul CNArb. Dan Barna, ai mai convocat CP-uri din scurt, acum s-ar impune.

– oricare dintre cele două soluții ar trebui aplicată AZI, altminteri va fi prea târziu. Anyone?

– niște demisii ar fi de bun simț. Anyone?”

Sursa aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Tirania din USR sau cum oamenii buni sunt daţi la o parte

 1. CMC

  Partidul Alba ca zapada e necesar doar pana fraieresti votantii.
  Dupa aia stiu sekuristii ce au de facut….
  Se sacrifica ei pentru „interesul national”…
  Vorba sekuristilor catre USRisti: „Noi v-am facut… noi va preluam/confiscam”.
  Chiar daca unii USRisti mai cred ca ei s-au facut…

  Reply
 2. zava

  Articol plin de înjurături la adresa celorlalți (au furat partidul lui Dan, sunt o gașcă, care elimină valorile, clica de la conducere, nişte non-valori )
  Pe la final se pretinde … eleganță din partea clicii, care treia să-și asume execuțiile. I se mai cere ceva lui Barna, șeful clicii, dintr-o dată partener de dialog etc etc.
  Articol care preia, absolut necritic, și cu titlu de scandal, genul ăsta de mesaje
  Comentariile strălucesc prin satisfacție.
  … România curată, ei vezi

  Reply
  • Pinno

   @Zava
   Inca nu v-ati prins ca RC este anti USR si trage din toate pozitiile? Toti sunt securisti (PSD NU are asa ceva doamne fereste!), toti sunt hoti (hai, mai sunt 2, 3 cumsecade!) Un alt articol din RC privind capturarea unui partid (de sus in jos, invers si prin cele doua cai) este interesant ca studiu de caz, dar nu s-a facut niciodata avand drept exemplu PSD.
   Ce-mi place la RC este ca astept cu nerabdare sa vad cum sunt anatemizati unii, si cum li se gasesc scuze celorlati (a se citi PSD). In lipsa de concerte, teatru, intalniri este si studierea articolelor din RC um mod de amuzament si destindere!

   Reply
   • CMC

    Toata lumea stie mizeria PSD-ului.
    Dar sa vinzi securism pe post de cinste e mult mai perfid.
    Isterica voastra de la Primaria Sectorului I nu cere „puscherie” si pentru candidatul USR de la Constanta care a obtinut apartament cu acte false?
    Ba mai mult, USR l-a validat pe ala ca trecand standardele de integritate.
    Neosekurism nu e cu nimil mai bune decat fostul sekurism. Aia macar mai avea bun simt sau frica si nu jefuiau tara ca acum.

    Reply
 3. Vasilica Lazar

  Schema este clasica, datand din anii 90, cand am fost membru PNT-CD. In termeni militari aceasta se numeste „deceptionarea inamicului”, inamicul in acest caz fiind votantii. Dupa castigarea alegerilor in 1996 prezidiul partidului (PNT-CD) a tradat, el insusi avand securisti inflitrati inca din „90. In ziua cand trebuia sa alegem pe cine sa punem in cele mai importante functii, prezidiul a adus un autobuz plin cu securisti de la Bucuresti, (de doua ori mai multi decat noi) prezentandu-i ca mebrii partidului din judet. Toti erau in aceeasi categorie de varsta 35-45 de ani, imbracati in „uniforma civila” adica paltonul negru (ca in caz de rafuila sa nu se bata intre ei) si sa stim si noi cu cine avem de-a face (eventual sa ne fie si frica) si toti grupati pe acelas rand de banci separati de noi. Practic ne-au eliminat din partid. Dupa mascarada de alegeri bineanteles au pus oamenii lor in functiile cheie. Au facut un dezastru de doua ori mai mare decat PSD-ul caci de data asta era facut in numele PNT-CD-ului. Asta ca alegatorii sa se sature de partidele de dreapta. Drept urmare la alegerile care au urmat dreapta a suferit o pierdere catastrofala, dar de fapt tot secu au fost la „sfori”.

  Reply
  • CMC

   Exact aici e problema !
   Distrugerea ideii ca mai poate fi ceva cinstit in Romania.
   PSD-ul e clar ca e un partid clientelar. E considerat necasar, doar atata timp cat e sub control sekurist. Acum e!
   Si e exact ce se vrea: „Trump le-a vorbit sustinatorilor sai de la balconul Casei Albe: „Nu ii putem permite tarii noastre sa devina o natiune socialista” si sekuristii nostri s-au conformat. Tin PSD-ul sub control la max 1/3 din voturi.
   Vine faza a doua: controlul partidelor „de bine”. In PNL s-au varsat sekuristii PD-L. Ba a mai si ramas pentru PMP.
   Urmeaza faza „Partidul Sekuristilor- aripa tanara”. Ca si tinerilor trebuie sa li se dea o speranta sekurista, ca sa-i aplece in jug…
   Si acum e faza cea mai parsiva, cea pe care ai identificat-o si ai docuemntat-o foarte bine. Una e sa te fure PSD-ul – despre care stii ca sunt hoti, si alta e sa te fure cei care credeai ca sunt cinstiti.
   Cam asa am patit eu cu PD-L si cu Basescu. Credeam ca sunt varful luptei anticoruptie si au foar doar coruptia dusa la nivel ultraorganizat.
   Se mai poate crede in anticoruptie „legata la ochi”” cand Dragnea e in puscarie si Blaga in Parlamentul european? Toata lupta asta cu coruptia pare doar o mare caricatura…Si cam asa va fi si la nivel european.

   Reply
   • tot eu

    Schema poate fi numita ROTATIA PARTIDELOR LA PUTERE astfel sa se dea posibilitatea la toti securistii sa se imbogateasca. Dupa ce PNL si USR o sa ne dezamageasca, lumea iar nu o sa mai iasa la vot si iar apare PSD ca mare castigator, si tot asa pana cand …..nu o mai ramanea nimic de furat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *