Antonia Pup

Bacalaureat obligatoriu pentru asistenții medicali, burse pentru românii de pretutindeni și înființarea Federației Sportului Școlar și Universitar – dezbătute astăzi în ședința Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților

Primul proiect legislativ înscris pe ordinea de zi a ședinței Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților de astăzi, 29 martie, este Plx. 125/2022 – Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.12/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere, inclusiv pentru transportul școlar, gestionat de către autoritățile publice locale. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de ordonanță.

Introducerea Bacalaureatului obligatoriu drept condiție pentru asistenții medicali este o propunere vizată de Plx. 46/2022, inițiată de către un grup de deputați și senatori ai USR, printre care și medicul Adrian Wiener. Dacă proiectul va fi adoptat, camera decizională fiind Senatul, asta înseamnă că, începând cu anul următor, doar absolvenții de liceu care au diplomă de Bacalaureat se pot înscrie la școlile sanitare postliceale. ,,Este un domeniu care necesită bune abilități cognitive, capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant”, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul Wiener.

Consiliul Economic și Social a avizat nefavorabil această inițiativă, deoarece nu este în concordanță cu Cadrul Național al Calificărilor. Potrivit acestui for, proiectul ar introduce ,,o serie de măsuri discriminatorii”, fără a specifica în ce constă această discriminare. Proiectul a primit aviz nefavorabil de la Comisia pentru egalitate de șanse, respectiv aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului. Totuși, este probabil că inițiativa va fi respinsă în Camera Deputaților, Comisia pentru muncă și protecție socială întocmindu-i un raport preliminar de respingere.

Un alt proiect legislativ care va fi dezbătut marți în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților vizează bursele pentru românii de pretitudineni. Inițiatorii doresc ca bursele românilor de pretutindeni să fie acordate în același cuantum cu bursele sociale acordate studenților români, respectiv cu valoarea bursei pentru studenții aflați la studii doctorale. Majoritatea beneficiarilor acestei legi vor fi studenți, tineri români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și alte țări din Peninsula Balcanică, se arată în expunerea de motive semnată de către președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților. La ora actuală, în învățământul superior din România sunt înscriși 4843 români de pretutindeni.

Nu știm care este impactul financiar al acestei inițiative, nefiind menționat în expunerea de motive. Consiliul Legislativ, dar și Consiliul Economic și Social au avizat favorabil inițiativa, care se bucură de un larg suport printre reprezentanții partidelor – deputați PSD, PNL, USR, AUR, minorități naționale și câțiva senatori ai PNL. Totuși, Guvernul nu susține proiectul legislativ, menționând că adoptarea sa ar reprezenta o discriminarea față de cetățenii străini care aleg să studieze în România, având, în același timp, un impact negativ asupra bugetului de stat.

Următorul proiect care va fi dezbătut mâine face referire la sportul școlar, fiind o inițiativă a senatorilor PSD. În numele inițiatorilor, senatorul PSD Bogdan Matei afirmă, în expunerea de motive, faptul că prin acest proiect legislativ se va crește calitatea din toate punctele de vedere și baza de selecție va fi una mult mai mare și mult mai calitativă. Cum își propun senatorii social-democrați să obțină acest lucru?

  • Prin înființarea de cluburi școlare și unități de învățământ preuniversitar de stat cu profil sportiv, clase vocaționale cu profil sportiv (suplimentar sau integrat);
  • Cluburile sportive școlare, unitățile de învățământ cu profil sportiv și clasele vocaționale vor avea acces gratuit în bazele sportive deja existente, dar și de baze sportive proprii;
  • Introducerea posibilității finanțării cluburilor sportive școlare și universitare de către autoritățile publice locale;
  • Înființarea unor federații dedicate, la Ministerul Educației: Federația Sportului Școlar/Federația Sportului Universitar.

Pentru toate aceste propuneri, nu sunt menționate surse de finanțare, dar nici impact asupra bugetului de stat. Atât Consiliul Legislativ, cât și Consiliul Economic și Social au avizat favorabil acest proiect de lege.

Tot săptămâna aceasta, deputații din Comisia pentru învățământ vor dezbate o lege privind aprobarea unei ordonanțe de urgență de pe vremea guvernului Ponta (OUG nr. 21/2012), prin care profesorii din învățământul preuniversitar puteau deveni titulari și fără susținerea concursului de titularizare. Aceeași ordonanță de urgență reglementa pretransferul în mobilitatea cadrelor didactice. Ca urmare a sesizării președintelui României, CCR a admis că prevederi din acea lege sunt neconstituționale.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *