Cristian Ghingheș

Avocatul Poporului dă dreptate elevei Roxana Șerban și face lumină în cazul fondului școlii de la Liceul Traian din Constanța

Luna trecută, relatam cum membrii asociației de părinți vor să pedepsească o elevă care a avut curajul să dea în vileag fondul școlii la Liceul Traian din Constanța, care se strângea, sub privirile și cu aprobarea conducerii liceului pentru plata unor bunuri și servicii ce trebuie asigurate din bugetul local. Numai că direcțiunea prefera să nu deranjeze autoritatea locală, ci punea părinții la plată pentru consumabile, serbări, medicamente pentru cabinetul școlii, dar și pentru paza instituției de învățământ.

La câteva zile distanță, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, demarând o anchetă la liceu și efectuând demersuri la IȘJ Constanța, respectiv Primăria Constanța, în baza articolelor 49 și 32 din Constituție privind protecția copiilor și tinerilor, respectiv dreptul la învățătură. Rezultatul: o recomandare nr. 135/2019 ce reprezintă o premieră în România și totodată un semnal pentru toți cei care întrețin această dublă finanțare a educației.

Comentariile mele pe baza a ceea ce a constatat Avocatul Poporului în urma controalelor efectuate:

  • reprezentanții liceului s-au făcut că plouă când au fost întrebați de contractul de pază încheiat între asociația de părinți și societatea de pază, recunoscând astfel că nu ar ști ce se întâmplă la ei în bătătură, ceea ce este total aberant;
  • direcțiunea recunoaște că soluția este ca Primăria Constanța să asigure paza prin intermediul Poliției Locale sau cu o firmă specializată de pază, dar la compartimentul din primărie care se ocupă cu unitățile de învâțământ preuniversitar nu există înregistrată nicio solicitare din partea liceului cu privire la paza liceului;
  • e adevărat, primăriile nu au cum să finanțeze servicii sau nevoi care nu le sunt aduse în vedere în scris de către directori, însă ar putea să facă o listă a nevoilor și să le monitorizeze – căci vorbim, până la urmă, de baza lor materială.

Recomandările Avocatului Poporului către conducerea Liceului Teoretic „Traian” din municipiul Constanța sunt clare și cred că ar trebui să ajungă la cât mai mulți directori de unități de învățământ din țară care au toate motivele să se simtă cu musca pe căciulă: renunțați la cotizația Asociației de părinți pentru asigurarea pazei, organzați concursurile necesare pentru ocuparea posturilor de paznic, montați sisteme de alarmă/supraveghere centralizate!

Reacția Roxanei Șerban, eleva care a făcut publică situația scandaloasă de la Traian: A fost nevoie să vin eu și “să le dau cu legea în cap”, cum mi s-a reproșat la penultima ședință de CA, ca să se miște ceva. Foarte bine că ați început demersurile în vederea asigurării pazei!

Roxana este un exemplu atât pentru cei de vârsta ei, pentru reprezentanții elevilor din consiliile de administrație, dar și pentru părinții care aleg să cotizeze fără să întrebe directorii dacă s-au deranjat să depună vreo adresă la primărie pentru asigurarea banilor pe care îi solicită pe aceste căi gri și nelegale.

Cât despre Avocatul Poporului, da, în sfârșit, este al poporului și observ că nu are nicio problemă în a pune la treabă toată structura teritorială.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Avocatul Poporului dă dreptate elevei Roxana Șerban și face lumină în cazul fondului școlii de la Liceul Traian din Constanța

  1. emil

    Guvernul nu e fraier, bugetul merge la pensii si salarii pentru voturi iar banii sunt trasi inapoi prin inflatie, taxe si fonduri scolare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *