Cristian Ghingheș

Pe ce „probleme” se mai autosesizează Parchetul General zilele astea: închiderea școlilor, ca urmare a raportului specialiștilor lui Arafat

Cineva e foarte supărat că suspendarea cursurilor din școli și universități a stricat niște planuri (cel mai probabil politice), altfel mi-e greu să înțeleg dosarul deschis prin autosesizare de către Parchetul General pentru „comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”, cu referire la hotărârea nr. 8 a Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, condus de doctorul Raed Arafat.

Cică, vezi Doamne, apariția în mass-media a informațiilor discutate în grupul tehnic al DSU a creat o „stare de panică și confuzie la nivel național în contextul creșterii răspândirii virusului Covid-19 pe teritoriul România”, zic procurorii. Eu aș zice că de fapt confuzia era în rândul tuturor încă de duminică seara, când, să ne aducem aminte, toată lumea aștepta anunțul privind închiderea școlilor, că era măsura logică și evidentă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dar fără vreun rezultat.

A fost nevoie nu doar de presiune publică (din greu duminică seara) și de apelurile principalelor organizații ale elevilor și părinților + studenților (lansate luni, la prima oră) astfel încât guvernanții -iar acum mă refer la factorul politic- să ia această decizie corectă, ci și de scăparea în presă a concluziilor acestui grup tehnic de la nivelul DSU, format din specialiști.

Fraza cheie din raportul care a condus la suspendarea cursurilor:

Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.

Cu asta pe masă și mai ales răspândită în spațiul public luni după-amiază, Ludovic Orban, Monica Anisie și Victor Costache nu au avut de ales, că altfel ar fi fost crucificați dacă ignorau ce le-au spus specialiștii din grupul tehnic, procedând la anunțarea suspendării cursurilor. Dar se pare nu le-a picat bine faptul că Arafat și grupul de specialiști de la DSU le-au forțat mâna. În fapt, ne-au salvat de multe alte sute de cazuri de Coronavirus, că ați văzut ce a urmat în București și abia suntem la început.

Alex a punctat bine luni: Decizia de închidere a școlilor era în mâna factorului politic, care din rațiuni electorale sau frică de asumare nu dorea să aprobe măsura. A se vedea declarația ministrului Anisie de azi-dimineață sau cea de la prânz a premierului. Așa că Arafat, conștient de impactul pozitiv, a făcut publice recomandările grupului tehnico-științific de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și a pus astfel presiune publică pe decidentul politic. Nice move!

Eu, unul, eram mult mai panicat de inconștiența politicienilor care aveau de gând să țină școlile și universitățile deschise și am explicat aici de ce această măsură a fost necesară. Să-i faci acum dosar lui Arafat sau grupului lui tehnic pentru treaba asta e nebunie curată.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *