Cristian Ghingheș

Luăm statul la întrebări: asigură autoritățile locale resurse pentru paza unităților de învățământ?

Cazul de zilele trecute din Colegiul Spiru Haret din Ploiești, unde un fost elev al liceului şi-a înjunghiat profesoara de matematică, ar trebui să ne facă să vorbim despre felul în care autoritățile locale își respectă obligația de a asigura resursele financiare necesare pentru creșterea siguranței unităților școlare, nicidecum să alimenteze un fals conflict între cadrele didactice și elevi/părinți ori alte părți implicate în actul educațional.

În acest sens, ieri am trimis către Primăria Ploiești o adresă în care îi cerem municipalității să ne spună cum este asigurată paza unităților de învățământ din întreg municipiul și ce resurse alocă pentru această nevoie.

Pe această cale, facem un apel către toate instituțiile în responsabilitatea cărora este realizarea siguranței în unitățile de învățământ să își facă treaba. Conform Legii 35/2007, e vorba de autorităţile administraţiei publice locale, inspectoratelor şcolare, inspectoratele de poliției, inspectoratele de jandarmi și, desigur, de unitățile școlare, cele care trebuie să ceară resursele necesare!

Art. 1 – Siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub coordonarea prefectului şi este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a inspectoratelor şcolare, a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau a inspectoratelor judeţene de poliţie, a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti ori a inspectoratelor judeţene de jandarmerie şi a unităţilor şcolare.

Art. 4 alin. (1) – Consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale alocă, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităţilor de învăţământ, pentru iluminat şi pentru alte măsuri prin care creşte siguranţa unităţilor şcolare, la solicitarea consiliului de administraţie al unităţilor şcolare, cu sprijinul de specialitate acordat de poliţie, conform prevederilor Legii nr. 333/2003privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa: Legea 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ

În școala voastră sau a copilului vostru, paza cum este asigurată? O plătiți voi, din buzunarul propriu, sau primăria își face treaba și alocă fonduri pentru siguranța copiilor?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Luăm statul la întrebări: asigură autoritățile locale resurse pentru paza unităților de învățământ?

  1. Kross

    Si ce va trebui sa facem? Sa facem control ca la aeroport? Probabil ca sant necesare controale psihologice ca sa se stie cu cine ai de a face.Un nebun este un nebun si nu are ce sa caute printer ceilalti.In acest caz a fost un professor,dar la fel de bine putea fi un coleg.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *