Cetățenii și societatea civilă s-au mobilizat împotriva legii care limitează drastic accesul societății civile la justiție în cazul proiectelor abuzive, cele mai multe din domeniul protecției mediului și/sau imobiliare. În doar câteva ore de la lansare, petiția a strâns peste 7.000 de semnături pe Platforma Declic.
Mobilizarea vine împotriva adoptării, joi, în procedură de urgență, a unei legi inițiate de PNL, prin care termenul prin care organizațiile civice pot ataca în instanță autorizații de construire și documentațiile de urbanism suspecte că au fost emise ilegal a fost redus de la 6 luni/ 1 an la doar 30 de zile! Iar aceste 30 de zile se scurg de la data ultimei operaţiuni de publicitate. În plus, termenul de atacare a documentațiilor de urbanism (precum PUZ-uri sau PUG-uri) a fost redus pentru ONG-uri de 5 ori, de la 5 ani la 1 an.
Mai mult, o altă propunere legislativă depusă în această săptămână în Parlament, prevede ca ONG-urile reclamante să plătească o cauțiune de 50.000 de lei pentru procese care cer întreruperea investițiilor. Iar dacă pierde în instanță, consiliul director al asociației este responsabil solidar, cu patrimoniul propriu. Prevederi care nu există, însă, în cazul firmelor.
De limitarea drastică a dreptului de a apela la Justiție a ONG-urilor profită, în special, firmele imobiliare și cele care dezvoltă proiecte cu impact major asupra mediului. În ultimii ani, asociații precum Salvați Bucureștiul, Eco Civica, Declic, Bankwatch, Agent Green, dar și unele cu mai puțină notorietate, dar active în diferite localități, au reușit să demonstreze și să oprească, în Justiție, proiecte care distrugeau parcuri, case de patrimoniu sau întregi arii naturale protejate!
Petiția îi este adresată președintelui României, Klaus Iohannis, să apeleze la prerogativele sale (fie să trimită legea la re-examinare, în Parlament, fie să o atace la Curtea Constituțională), pentru a opri efectele acestei legi profitabile rețelelor și mafiei imobiliare și a celor care dezvoltă proiecte ilegale în arii naturale protejate.
Poți semna și tu petiția și să o dai mai departe, aici:
Opriți atacul asupra societății civile!

Foto: Daniel Vrăbioiu