Călin Dejeu

Ascultă canalul, este magic!

Mutilarea Țării Făgărașului continuă. ABA Olt are un proiect de distrugere a râurilor Cârțișoara, Porumbacu și Sebeș, un sinistru proiect de regularizare a acestor râuri (știu că regularizare sinistră este pleonasm). Evident că cele mai valoroase elemente ale cadrului natural din Țara Făgărașului sunt râurile limpezi și șopotitoare care coboară dinspre lama zimțată și maiestuoasă a Munților Făgăraș. Trei dintre aceste râuri încă vii vor fi transformate în canale moarte. Nu doar că situl Natura 2000 Piemontul Făgăraș  ( ROSPA0098) va primi o lovitură gravă, dar și turismul va fi grav sabotat. Pe Valea Porumbacului s-au construit multe pensiuni superbe, dar turiștii evident că vor să vadă o albie de râu naturală, cu maluri naturale, nu un canal cu maluri din gabioane.

Un îndemn de la „castelul de lut” este: ”Ascultă râul, este magic!”.

Va trebui transformat în acord cu viitorul cadru natural. Ce poate suna mai groaznic și mai absurd decât: ”Ascultă canalul, este magic”. Așa va trebui să se schimbe lozinca.

Când APM Sibiu a respins solicitarea de acord de mediu pentru microhidrocentrală pe Lotrioara, în februarie 2019, am crezut că este o agenție care a învățat din greșeli și nu mai aprobă crime de mediu. Dar nici poveste!

Proiectul de distrugere a celor trei râuri, numit eufemistic ”Amenajarea complexă a afluenţilor Oltului de pe rama nordică a Munţilor Făgăraş cu potenţial de risc la inundaţii din viituri rapide”, nici măcar nu a trecut prin ședințele de dezbatere publică obligatorii prin lege (trimiterea de e-mailuri nu este o ședință), dar în 15 februarie APM Sibiu a organizat o ședință pe lângă lege, la sediul său, în care funcționarii le-au spus în față reprezentanților societății civile că proiectul celor trei ecocide va primi acord de mediu.

Și iată că, în 26 martie, și-au dus la îndeplinire amenințarea. Spre nenorocirea naturii, a apărut pe site draftul acordului de mediu.

Decizia emiterii lui se poate contesta, evident de formă, până în 6 aprilie.

Nu a fost un proiect care să treacă ”pe ascuns”, la care să poată spune că nu au știut ce fac (cum mai fac APM-iștii, de parcă dacă nu-i trage de mânecă societatea civilă ei nu trebuie să știe care sunt consecințele semnăturii lor). Cu aproape un an înainte de postarea draftului de acord de mediu circula deja pe net petiția împotriva acestei mutilări inutile a naturii, pe bani publici.

S-au trimis din partea ONG-urilor observații pertinente, fundamentate științific, dar nimic nu a putut să deranjeze jocurile demult aranjate.

S-a opus acestui proiect anacronic până și Ordinul Arhitecților din România. Dar statul în stat Apele Române este mai presus de orice. Mai nou repetă presa ca ar fi chiar și deasupra statului în stat Hidroelectrica.

Fundația DALA a făcut și un filmuleț pentru promovarea uneia dintre cele trei văi amenințate.

Și altul cu lucrările ilegale care deja au loc pe Cârțișoara, fără acord de mediu.

În mai începuseră lucrări ilegale pe Porumbacu, fără acord de mediu.

Acest proiect are impact cumulat asupra sitului Natura 2000 Piemontul Făgăraș, împreună cu alte agresiuni mai vechi asupra naturii. Una dintre acestea este reprezentată de microhidrocentrala construită pe Viștea, tragedie zugrăvită foarte original de biologul Alexandru Stermin în articolul ”Microhidrocentralele și apa de pe Marte”, din numărul din octombrie 2015 al revistei Sinteza.

Dar cel mai mare abuz al APM Sibiu îl reprezintă faptul că refuză să țină cont de impactul cumulat asupra corpurilor de apă. Două dintre cele trei râuri sunt deja grav afectate de microhidrocentrale, și nu orice microhidrocentrale, ci chiar din lista scurtă cu care se exemplifică încălcarea directivelor în infringementul INFR(2015)4036. Este vorba de Cârțișoara și Porumbacu.

În țara industriei studiilor false de mediu, modificări legislative aparent benefice pot să aducă mai mult rău. Faptul că studiile de evaluare a impactului asupra corpului de apă au apărut ca obligație expresă în lege nu face decât să blindeze mafiile de mediu cu mai multe documente. Hârtia suportă orice, așa că, oricât de grav ar fi distrus un râu, evaluatorii fără scrupule pot să scrie că impactul este nesemnificativ.

APM Sibiu pare să nu fi auzit nici de schimbările climatice. Nu doar că nu a ținut cont de amprenta de carbon directă și indirectă a acestor lucrări inutile, de distrugerea ecosistemelor care fixau carbon. Dar avem și o rezoluție IUCN căreia proiectul în cauză îi contravine: ”Protecting rivers and their associated ecosystems as corridors in a changing climate”.

Avem, ”în vârful statului”, doi politicieni din Sibiu, președintele Iohannis și vice-premierul Barna, dar din păcate nu vedem din partea lor nicio reacție în sensul protejării patrimoniului natural al județului, încă valoros.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ascultă canalul, este magic!

  1. tempor1k

    Omenirea vrea – more POWER
    POWER inseamna bani, energie consumabila obtinuta cu costuri minime (cu investitii aparent mari dar cu un necesar foarte mare din respectiva energie care se obtine, ulterior investitiei, cu costuri foarte mici)
    HOW IT S MADE
    Intra in joc marketingul cu tehnicile de psihologice de stimulare a comportamentului consumatorului:
    – „aceasta masina Diesel iti ofera totul – consum mic, full electronics, tehnologie incorporata 4-5G, fericire, ….”
    – „acest telefon este ultimul „RACNET”, are 4 si 5G, poate fi al tau, noi ne ocupam de dezvoltarea retelelor 4-5G pentru a-ti SATISFACE pretiosul tau telefon, …., tu exprima-ti numai nemultumirea ca nu ai acoperire 4-5G peste tot, dormi linistit, rezolvam noi PROBLEMA TA, ….!”
    – „ti se pare cumva ca atmosfera terestra este tot mai incinsa?!!! NO PROBLEM, se fac tot felul de experiente de ”echilibrare si racire” a climei terestre!”
    – „ aparut masina electrica, no problem we find more power!”
    – ….
    Care sunt consecintele acestei evolutii logaritmice de dezvoltare a „inteligentei” artificiale create de unii oameni?!
    Evolutia climatica din ultimii ani arata ca omenirea este la un pas de colaps pentru simplul fapt ca omenirea este educata subtil ca nu poate trai fara ceea ce ii se ofera unii (oferte care duc insa la pieirea intregii omeniri!).
    Este necesar tot mai imperios ca interventia omului asupra habitaclului natural (subterana, de suprafata terestra, atmosferica – pana la Centura Van Allen, inclusiv sa fie stopata!) și readusa cu picioarele pe pamant
    la nivelul anilor 83-97.
    Consecintele punerii in aplicare in ultimul deceniu a anumitor experiente si planuri de dezvoltare bazate pe profit maxim sunt tot mai dezastroase si tot mai evidente.

    Reply
  2. Adrian

    Doamna din guvern despre care se susține c-ar fi propus anularea debitelor revenanților studenți pare-a fi din zonă, fostă parlamentară chiar. Poate-o întrebați dacă există direcții de studiu prioritare avute-n vedere, de pildă ingineria mediului.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *