Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: Ciucă se va stinge cum se stinge lampa asta, cine a băgat-o în priză, acela o va și scoate

”Iohannis nu mai are de mult controlul total, și îl are cu atât mai puțin cu cât pare să folosească forța, mai degrabă decât discernământul. Adică face alegeri proaste (prim-miniștrii Cîțu, Ciucă) și pe urmă bate mârțoaga doar-doar o ajunge la linia de sosire, dar mârțoaga crapă pe drum”, a declarat politologul Alina Mungiu-Pippidi, într-un interviu pentru Libertatea, în care a analizat conflictele interne din PNL și șansele unor posibili candidați, anului viitor, pentru funcția supremă din stat.

”Îmi dau seama că există unii care cred în existența lui Nicolae Ciucă. Poate din cauza distanței, eu nu cred că putem vorbi de o persoană autonomă care răspunde la acest nume. Dar poate eu nu exist și există el, și asta e posibil. Din perspectiva mea, Ciucă nu poate fi mai existent sau mai inexistent decât este – el se va stinge cum se stinge lampa asta, cine a băgat-o în priză, acela o va și scoate”, a spus Alina Mungiu-Pippdi despre șeful PNL și (încă) prim-ministru al României.

”Și motanul meu luptă cu cățelul cine e stăpânul canapelei și când vine femeia în casă ajung amândoi afară”, a afirmat despre a eventuală altă candidatură din partea PNL pentru Cotroceni: ”M-aș bucura să existe autonomie în PNL pentru a face o alegere, dar cred că Iohannis va păstra dreptul de a decide în această privință. Se va face lobby la el, vor merge cu sondaje, dar, cum au falsificat de mult și piața de sondaje, și cea de opinie publică, sunt ca unii care au dat găuri la toate bărcile și, când vor să fugă din portul sub asediu, nu știu dacă au mai lăsat vreuna întreagă pe care să o ia”.

Alina Mungiu-Pippidi a fost la fel de tranșantă și legat de posibila candidatură pentru funcția de președinte al partidului a liderului PSD: ”Ciolacu va pierde, dacă nu îi sunt aranjate alegerile. Dar dacă sunt aranjate cu tandemul (Ciucă – Ciolacu, președinte, respectiv prim-ministru), nu m-ar mira ca vreun independent care are capital propriu (Geoană, Mircea Diaconu) să nu încerce să construiască un partid de ultim moment, ca în Franța, un partid prezidențial, cum a făcut Macron când s-a ales prima dată. Lumea vrea o personalitate la președinție, ați văzut ce rezultat a făcut doamna Dăncilă. Dacă Ciolacu vrea să repete performanța ei, e liber să o facă”.

Interviul integral, inclusiv șansele unor lideri de la AUR sau USR, în interviul din Libertatea:

INTERVIU. „Dacă va candida pentru președinție, Ciolacu va pierde, dacă nu îi sunt aranjate alegerile. Ați văzut ce rezultat a făcut dna Dăncilă”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *