Adrian Popescu

9 motive pentru care Onțanu nu trebuia să mai fie demult primar în București

Arestat acum de DNA pentru că a luat șpagă un teren în valoare de peste 4 milioane de euro, Neculai Onțanu are în spate o lungă serie de ”nenorociri” pe care le-a făcut în sectorul în care-l conduce de 16 ani. Cu toate că presa a relatat constant despre afacerile și inițiativele cel puțin dubioase ale primarului, Onțanu a câștigat mandat după mandat și s-a bucurat de o mare apreciere la vârful politicii românești.

Drept dovadă, chiar și după intrarea primarului în pușcărie, liderii partidului pe care l-a condus interimar după retragerea lui Gabriel Oprea, UNPR, au ținut să-l omagieze la congresul care a avut loc sâmbătă pentru alegerea unui nou președinte. ”Domnule primar Onțanu, indiferent unde sunteți să rețineți un lucru: din inima și din sufletul nostru vă iubim, toți uneperiștii vă iubim” a declarat Gheorghe Bica, la congres. (detalii aici)

Un alt ”doctor” de-al lui Oprea

Biografia lui Onţanu lasă să se întrevadă ce este mai urât în politica românească. De la gradul de fruntaş, primit la terminarea stagiului militar în anii ’70, Onţanu a ajuns colonel (2007) printr-un ordin semnat de ministrul Apărării de la acea vreme, Sorin Frunzăverde. Un an mai târziu, Traian Băsescu l-a ridicat la gradul de general de brigadă (2008) şi apoi general maior în rezervă (2009). Aceste grade nu au legătură cu vreo faptă de vitejie, ci pur şi simplu erau o recompensă pentru susţinerea lui Băsescu în campania electorală.

La capitolul studii, Onţanu se mândreşte cu titlul de doctor în ştiinţe militare şi informaţii, însă diploma este suspectată de plagiat, teza de doctorat fiind coordonată de Gabriel Oprea (detalii aici).

În sfârşit, de la muncitor şi maistru în construcţii (1968 -1995), Onţanu a devenit expert parlamentar (1995 -1996), consilier general (1996 – 2000), pentru a câştiga apoi patru mandate la rând de primar în sectorul 2 al Capitalei.

Din 2000 de când s-a instalat la conducerea primăriei sectorului 2, Neculai Onțanu a fost implicat în numeroase afaceri scandaloase. Pentru împrospătarea memoriei, România Curată vă arată câteva dintre cele mai cunoscute.

 

Harta telegondolei lui Ontanu

Harta telegondolei lui Ontanu

*Afacerea ”Telegondola”

Una dintre cele mai trăsnite proiecte ale primarului Onţanu a fost construirea unei telegondole care să lege estul Capitalei (Pantelimon) cu nordul oraşului (Piaţa Presei Libere), pe deasupra salbei de lacuri Dobroieşti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca şi Herăstrău. Proiectul a fost lansat în 2012, trebuia să coste cam 20 de milioane de euro, dar a fost abandonat în cele din urmă, după reacţia negativă a societăţii civile (care a invocat printre altele și infrastructura proastă din sector și gropile din asfalt) precum și din cauza opoziţiei unor arhitecţi. Nu înainte însă de a mânca 150.000 de euro din banii publici, sumă care a fost cheltuită pentru studii și consultanță (detalii aici).

*Monumente istorice demolate

În perioada celor patru mandate ale lui Onţanu, Primăria sectorului 2 a dat în mai multe rânduri autorizaţii ilegale pentru demolarea unor monumente istorice.

Amintim în acest sens distrugerea în anul 2009 a unei case de patrimoniu situată pe strada Maria Rosetti nr. 38, pe locul căreia Primăria sector 2 a dat autorizaţie pentru construirea unui bloc de 9 etaje.

Două clădiri vechi de pe strada Icoanei au fost dărâmate, în mai 2008, deşi un studiu al Universităţii de Arhitectură arăta că trebuie conservate având grad mediu de protecţie. Pe locul celor două case, primăria a dat aviz de construire a unui bloc.

Alte clădiri istorice demolate cu acordul Primăriei sector 2: casă de pe str. Mântuleasa, nr.37; casă de pe str.Tudor Arghezi, nr.2; Casa Simona Lahovary, Dumbrava Roşie, nr.13/A; casă din Calea Moşilor, nr.106; imobil de sfârşit de secol XIX, str. Traian nr. 244 etc.

*Retrocedări ilegale de terenuri

Primăria condusă de Neculai Onţanu a fost implicată şi în retrocedări dubioase de terenuri. Un asemenea caz a fost semnalat de RISE Project şi se referă la iniţiativa Primăriei sector 2, care a acceptat în anul 2010 reconstituirea dreptului de proprietate asupra a 18 terenuri, cu o suprafaţă cumulată de 17.500 de mp, beneficiar fiind renumitul Gheorghe Stelian (zis Stelu), trimis în judecată în dosarele ANRP alături de Alina Bica şi Dorin Cocoş. Pe unul dintre terenurile obţinute în cartierul Floreasca, Stelian Gheorghe construieşte un bloc, avându-l ca partener pe fostul tenismen Dinu Pescariu (detalii aici)

Actualul dosar penal tot de la o retrocedere de terenuri a pornit. (detalii aici)

parcul plumbuita

*Parc de distracţii în Plumbuita

În 2014, Neculai Onţanu lansa un alt proiect controversat, ce consta în ridicarea unui parc de distracţii prin defrişarea a 5.000 mp de spaţiu verde în Parcul Plumbuita. Proiectul a fost stopat parţial prin intervenţia Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”, condusă de Nicușor Dan, care a obţinut în instanţă în anul 2015 suspendarea autorizaţiilor de construire.

*Moara lui Assan

Monument istoric construit în 1853, Moara lui Assan a fost distrusă cu bună ştiinţă de către proprietari pentru ca terenul să fie utilizat în proiecte imobiliare. Victimă a unor demolări fără autorizaţie în prima jumătate a anului 2005, clădirea a ajuns în ruină după două incendii provocate intenţionat în anii 2008 şi 2012. De fiecare dată, primăria lui Onţanu nu a avut nicio reacţie, ba chiar a creat impresia că ar fi de acord cu distrugerea monumentului.

arena nationala

*Arena Naţională

Neculai Onţanu este cel care a semnat în anul 2008 două autorizaţii de construire diferite pentru stadionul Arena Naţională, având acelaşi număr şi aceeaşi dată, dar cu conţinut diferit. Practic, prin această manevră, preţul stadionului a fost mărit artificial. Cazul este cercetat de procurori (detalii aici)

* Afacerea ”Panseluţa”

Primăria condusă de Neculai Onţanu a cheltuit nejustificat sume imense de bani pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Primăria sector 2 a alocat, în perioada 2007-2014, 232 milioane lei pentru spaţiile verzi, multe din contracte fiind acordate fără licitaţie unor SRL-uri.

* Construirea de blocuri pe spaţii verzi

Neculai Onţanu a ieşit în evidenţă cu o altă idee: autorizaţii de construire pentru imobile ridicate pe spaţiile verzi dintre blocuri. Astfel, în cartierul Floreasca, un părculeţ cu locuri de joacă pentru copii care avea şi spaţiu verde, de pe Aleea Luncşoara nr. 2B, a fost distrus pentru a face loc unui bloc de zece etaje.

Un caz asemănător este cel al unui spaţiu verde dintre blocuri situat pe str. Ghiţă Pădureanu nr. 4, unde primăria a dat autorizaţie pentru construirea unei clădiri cu trei etaje.

În martie 2015, în urma protestelor locuitorilor, Primăria sectorului 2 a suspendat autorizaţia de construire pentru ridicarea unui imobil de opt etaje între blocurile de pe Aleea Lunguleţu. Oamenii erau nemulţumiţi că blocul se ridica la câţiva metri de ferestrele lor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “9 motive pentru care Onțanu nu trebuia să mai fie demult primar în București

 1. Vlad

  Problema este si ca in 16 ani nu a avut niciodata un contracandidat veritabil, care sa atraga oamenii… a fost un non-combat al partidelor cand a venit vorba de sectorul 2.

  Reply
 2. Hebert

  Nu stiu ce pedeapsa ar fi pe masura DISTRUGERII cartierului Floreasca! Cum poate plati pentru taierea copacilor din acest cartier, ce odata, era oaza verde a capitalei? Imi mentin afirmatia ca, toti bolnavii de plamani, din acest cartier, ar trebui sa ne constituim parte civila intr-un proces impotriva acestui…individ!

  Reply
 3. Ioana

  Ceea ce nu mentionati in articol sunt programele sociale si pomenile sociale. Datorita lor acest individ a castigat primaria ani la rand. Firmele abonate la lucrari cotizau in bani sau natura la „evenimentele” sociale ale maistrului constructor doctor.

  Reply
 4. Vocea Negustorului

  Vai dar ce saraca este lista dumneavoastra. Nu a-ti mentionat blasfemia si pangarirea monumentului „CRUCE 1877” ridicat pentru Hramurile negustoresti, sfintirea Pietei Obor si marcarea locului ca vad comercial. La acesta s-au sters inscrisurile pentru a fi refolosita ca monument dedicat independentei Romaniei pe lozinca interesului natianal. A tinut in sfidarea legii un incompatibil certat cu legea la conducerea Administratiei Pietelor Sector 2. Cu acesta impreuna a falsificat acte pentru a ceda lui Puiu Popoviciu toata Zona Obor (40.000 mp) pentru care se tot judeca cu Asociatia Frontului Negustoresc Obor. Datorita procesului Mall-ul propus este oprit de la construire … pentru moment. A adunat tot felul de terenuri pentru a le transfera la piete , pe care apoi le-a privatizat pe ascuns. A dat un teren apartinand asociatiei „Vatra Luminoasa” unui functionar pentru a-si construi o vila. A cedat 15.000 mp spatiu verde pentru Mall-ul de la Electroaparataj. Chiar daca era votat de tiganii-romi pana si pe acestia nu i-a iertat. Le stingea tigara pe maini. A desfiintat sarbatoarea crestina a Mosilor de Vara pentru a nu se observa ca Piata Obor nu mai este administrata de Primarie. Acum acolo se prefera campania electorala a „Interesului National”. Comerciantii se roaga la Dumnezeu pentru el, sa poata sa plateasca datoriile acumulate.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *