Romania Curată

Miniștrii Cabinetului Cioloș au semnat Declarațiile de Integritate

Miniștrii Cabinetului Cioloș au semnat pe proprie răspundere declarațiile de integritate cerute de România Curată (aici). Acestea au fost semnate joi, la prima ședință de guvern condusă de Dacian Cioloș, declarațiile de integritate figurând pe ordinea de zi. Conform reprezentanților Guvernului, Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, nu a semnat încă declarația, fiind plecat din țară. (update: am primit și atașat și declarația lui Lazăr Comănescu).

România Curată a luat act de aceste declarații și va sesiza autoritățile în drept în cazul în care constată că aceste criterii nu au fost, în fapt, îndeplinite.

Îndeplinirea criteriilor de integritate au fost solicitate în mod public de către 35 de ong-uri printr-o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis înaintea desemnării și numirii noilor miniștri.

***

România Curată vă prezintă textul declarației, iar mai jos declarațiile miniștrilor.

Subsemnatul/subsemnata …., propus pentru funcția de ministru în Guvernul României,

Prin prezenta, declar pe propria răspundere că îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele criterii de integritate:

 • Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în comiterea de infracțiuni sau cazuri de corupție, nu am fost condamnat(ă) și nici nu sunt trimis(ă) în judecată pentru astfel de fapte;
 • Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese;
 • Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în migrații politice/ traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice;
 • Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept;
 • Nu am ocupat funcții de conducere în fostul PCR, nu am fost informator (informatoare) și nu am făcut parte din fosta Securitate, nu sunt și nu am fost ofițer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete;
 • Nu am promovat și nu promovez discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

De asemenea, declar că am cunoștință despre prevederile legale privitoare la falsul în declarații și cele privitoare la efectele legale (penale și civile) ale falsului în declarații.

Click pe fiecare nume pentru a le vedea declarațiile de integritate semnate:

Raul Marius BostanRaducu Carmen AuraCristina Pasca Palmer, Achim Irimescu, Dan Marian Costescu, Vasile Dancu, Sorin Chelmu, Ioan Dragos Tudorache, Vlad Tudor Alexandrescu, Adrian Curaj, Ciprian Bucur, Achimas Cadariu Patriciu Andrei, Claudia Ana Costea, Raluca Alexandra Pruna, Victor Vlad Grigorescu, Petre Toba, Costin Grigore Borc, Mihnea Motoc, Anca Dana Dragu, Victoria Violeta Alexandru, Dan Stoenescu, Elisabeta LipaDacian Ciolos, Lazar Comanescu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Miniștrii Cabinetului Cioloș au semnat Declarațiile de Integritate

  • Mihai Gotiu

   @ Vali Stan: conform reprezentanților Guvernului, Lazăr Comănescu nu a participat la ședință, fiind plecat din țară; mai așteptăm și insistăm

   Reply
 1. Nelu Stiuca

  TOTDEAUNA CEI DE LA PUTERE AU AVUT SI AU SATISFACTIA JOCULUI „PISICII CU SOARECELE” numai ca MEREU ei au fost PISICA.

  Reply
 2. George

  Domnul Dîncu Vasile ,oare respectă punctele impuse de declaraţia în nume propriu,cînd este notoriu faptul că domnia sa a fost un membru marcant al psd . ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ George: condiția de integritate nu se referă la să nu fi făcut parte dintr-un partid, ci să nu fi fost migrant/ traseist (să nu fi schimbat partidele doar pentru a-și păstra funcția ori pentru a obține vreo funcție)

   Reply
 3. alex

  ce valoare juridica au declaratiile si cum pot fi verificate in conditiile unor agenti aflati sub acoperire ai fostelor si actualelor servicii secrete?!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ alex: că ai fost sau ești agent sub acoperire nu e o infracțiune, falsul în declarații este infracțiune – declarațiile acestea nu au fost valoare politică, ci, în primul rând, juridică (oamenii declară inclusiv că știu care sunt efectele juridice ale falsului în declarații) ; într-adevăr, dovedirea unui agent acoperit, colaborator, ofițer etc. e un lucru dificil, dar nu imposibil – până la urmă, mai au și ei colegi cu care, la un moment dat se ceartă sau care, la un moment dat, conștientizează că e prea multă ”securitate” în societatea noastră (ăsta e doar un exemplu) – vezi și tu, în ultimul an, că mitul invulnerabilității unora s-a spulberat

   Reply
   • alex

    Din 1990 si pina acum au fost deconspirati de catre institutiile statului ca fiind agenti secreti in politica si justitie (fapt ilegal) ZERO indivizi, cu toate ca-i cunoaste toata lumea!
    Acum, in conditiile acestei rotatii de cadre ce s-a produs in cazul guvernului, actiunea voastra duce foarte mult cu o actiune de PR in favoarea noilor decidenti si sincer va spun ca nu este cazul. Daca nu ma credeti o sa vedeti ca protestele o sa revina cu mai multa forta si furie impotriva intregii clase politice inclusiv institutia presidentiei de data aceasta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *