Romania Curată

Doamnelor și domnilor viitori miniștri, semnați acum Declarația de Integritate!

Premierul desemnat Dacian Cioloș a prezentat astăzi (duminică) lista de propuneri pentru funcțiile de miniștri (lista o puteți consulta aici). România Curată le solicită tuturor celor propuși să semneze o Declarația de Integritate pe propria răspundere, în forma prezentată mai jos. Criteriile de integritate se regăsesc în solicitarea transmisă președintelui de peste 35 de organizații non-guvernamentale (aici).

Subsemnatul/subsemnata …., propus pentru funcția de ministru în Guvernul României,

Prin prezenta, declar pe propria răspundere că îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele criterii de integritate:

 • Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în comiterea de infracțiuni sau cazuri de corupție, nu am fost condamnat(ă) și nici nu sunt trimis(ă) în judecată pentru astfel de fapte;
 • Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese;
 • Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în migrații politice/ traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice;
 • Nu sunt și nu am fost implicat(ă) în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept;
 • Nu am ocupat funcții de conducere în fostul PCR, nu am fost informator (informatoare) și nu am făcut parte din fosta Securitate, nu sunt și nu am fost ofițer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete;
 • Nu am promovat și nu promovez discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

De asemenea, declar că am cunoștință despre prevederile legale privitoare la falsul în declarații și cele privitoare la efectele legale (penale și civile) ale falsului în declarații. ​


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “Doamnelor și domnilor viitori miniștri, semnați acum Declarația de Integritate!

 1. Speranta Balasa

  In conditiile in care acesti oameni chiar par curati si de buna credinta, demersul pe care il propuneti poate fi perceput ca agresiv si jignitor. Suna ca si cum i-ati banui de la inceput ca nu sint in regula, ceea ce in mod rezonabil nu pare a fi cazul.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Speranta Balasa: e un demers pe care inclusiv unii dintre cei nominalizați l-au solicitat în mod public; nu e nimic agresiv în a le cere să se semneze o declarația că ei înșiși îndeplinesc criteriile de integritate pe care le-au solicitat, și nici de a le cere colegilor lor de cabinet să facă acest lucru

   Reply
 2. Adrian

  Ce înseamnă avantaje nejustificate? Ar fi cazul să detaliați. De pildă, dividende mici către acționari, cheltuieli mari ale companiei – pentru cei care vin din „mediul privat” (de parcă ar fi o segregare)

  Reply
 3. CMC

  Ce-ar fi daca Romania Curata ar analiza modul in care Ministrul Educatiei a ajuns profesor universitar in chiar anul in care si-a dat doctoratul (conform propriului CV)?
  S-ar afla multe despre sistem…nu doar despre ministru.

  Reply
 4. Negrila Corina

  Semnand aceasta declaratie veti arata ca aveti respect pentru poporul roman si e un prim pas spre normalitate

  Reply
 5. emeric torkos

  foarte buna propunerea.
  ref retragere andrei baciu daca motivul real este o poza in costum de baie atunci ………ce tara/societate suntem?

  Reply
 6. CMC

  Ar mai fi de intrebat Ministrul Educatiei unde a lucrat din 1983 pana in 1993. Ca nu apare nimic in CV.
  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2015-11-15-20593615-0-adrian-curaj.pdf
  Si cand a dat concurs pe postul de profesor universitar, in anul 1998 , chiar anul in care si-a sustinut doctoratul.
  Poate ne spune Ecaterina Andronescu cati ani a fost asistent, sef de lucrari, conferentiar (fara doctorat) inainte sa castige concursul de profesor universitar.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ CMC: vezi și răspunsul pt. Alex, faptul că Andronescu încearcă să desființeze UEFISCDI, în timp ce majoritatea cercetătorilor luptă să fie păstrat nu e o bulină neagră

   Reply
   • CMC

    Oare de ce mi se pare ca Romania Curata s-a raliat in spatele noului guvern fara sa isi mai puna nici o intrebare?
    Se raspunde in doi peri si se evita analizele la intrebari directe.
    Daca noi nu suntem cinstiti, atunci de la cine sa mai avem sperante?
    Nu de multa vreme mi s-au cenzurat mesaje in care militam impotriva primirii necontrolate de refugiati. Acum e bine?
    Multe se pot afla daca apar informatii despre locul de munca al ministrului educatiei intre 1983 si 1993.
    Si mai ales despre cum a ajuns profesor universitar in chiar anul in care si-a dat doctoratul.
    De ce va faceti ca nu vedeti aceste probleme?

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ CMC: unele lucruri se pot documenta mai repede, altele mai greu – sistemul actual de învățământ (Bologna) este diferit de fostul sistem – la începutul anilor 90 încă puteai să ajungi conferențiar fără doctorat (fiind doar doctorand)

     Reply
 7. alex

  „”Ne exprimăm consternarea ca urmare a desemnării d-lui Adrian Curaj pentru ocuparea funcției de Ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Sindicatul nostru a demascat în ultimii 3 ani abuzurile, șantajul și amenințările acestuia la adresa cercetătorilor, toate culminând cu tăierile masive de fonduri pentru contractele de cercetare în derulare, cu peste 50% an de an începand cu 2013. Mai mult, Sindicatul a acționat în instanță Ministerul, UEFISCDI și pe Adrian Curaj și Tudor Prisecaru, Președinte al ANCSI. Acțiunile abuzive ale acestora fac obiectul Dosarului 4267/2/2015 aflat pe rolul Curții de Apel București.”, afirmă cercetătorii.”

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ alex: nu sunt ”cercetătorii”, ci Sindicatul Radiația din Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiatiei de la Măgurele; dosarul nu e penal, ci pe contencios administrativ; există și plângere penală, dar plângerea penală nu este dosar de urmărire penală (oricine poate face plângere penală, întemeiat sau mai puțin întemeiat) – am discutat astăzi cu câțiva cercetători de top și opiniile sunt împărțite, dar mai degrabă pozitive legate de activitatea lui la UEFISCDI (organism pe care Ecaterina Andronescu & PSD încearcă să-l desființeze)
   pe RC găsiți mai multe articole despre UEFISCDI http://www.romaniacurata.ro/?s=uefiscdi – mai ”săpăm”, dar faptul că există opinii împărțite despre activitatea lui (pro și contra), un dosar pe contencios administrativ și o plângere penală (cum spuneam, care poate fi întemeiată sau nu) nu înseamnă încălcarea criteriilor de integritate – pt. a înlătura orice dubii, să semneze Declarația de Integritate (că asta implică și consecințe juridice, dacă face declarații false)

   Reply
   • alex

    Mihai Gotiu, in Romania actuala secretul vizavi de agentii sub acoperire este primordial in fata oricarei alte legi, oricine este ofiter acoperit intr-un serviciu secret poate sa-ti semneze declaratia fara nici un fel de probleme deoarece nu o sa i se intample nimic niciodata. Dosarele securitatii sunt si acum dupa 26 de ani la secret.
    Crezi ca o sa apara dosarul lui (…) de la arhiva CIE vreodata pe lumea asta?! Poate doar in cazul unei schimbari profunde de regim altfel nici o sansa!

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ alex: vezi că și ăia din servicii se mai mănâncă între ei ;) și au mai fost unii care se credeau intangibili și uite că nu au fost; dacă vor să-și asume riscul unei declarații false să o facă – din momentul ăla sunt cârpe pentru toți cei care știu că e ”sub acoperire” ;)
     p.s.: scuze că nu aprob comentarii cu nume – cât timp nu pot face o minimă verificare rezonabilă, nu pot lăsa să apară asocieri, chiar dacă, personal, sunt convins 101% că e e adevărat

     Reply
     • alex

      nu ai de ce sa te scuzi, inteleg, nu sunt absurd doar ca debusolarea e totala si incep sa simt furia celui pacalit. Oricum, nu cred ca-i vad bine absolut deloc iar furia strazii o sa explodeze din nou.

 8. cersetor stiintific

  Adrian Curaj este oricum 10 clase peste Andronescu-Costoiu-Cimpeanu in ceea ce priveste managementul cercetarii si educatiei, transparenta utilizarii fondurilor, asigurarea obiectivitatii procesului de evaluare a propunerilor de proiecte de cercetare, promovarea performantei in cercetare si educatie. Dl. Cimpeanu s-a remarcat doar in spalarea de plagiat a lui Ponta.

  Reply
 9. NC

  „România Curată le solicită tuturor celor propuși să semneze o Declarația de Integritate pe propria răspundere, în forma prezentată mai jos. Criteriile de integritate se regăsesc în solicitarea transmisă președintelui de peste 35 de organizații non-guvernamentale”
  Sa ma scuzati, dar un parteneriat social real implica angajamente de ambele parti. Ori aici sunt doar solicitari ale societatii civile de la (noii) guvernanti. Nu ar trebui sa existe si o oferta a acesteia? Niste angajamente din partea societatii civile care sa stipuleze ce vom face noi (diferit sau in plus) ca sa sprijinim activitatea un guvern ai carui membri (probabil pentru prima oara in istoria contemporana a Romaniei) ar indeplini aceste criterii de integritate.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ NC : între cetățeni și guvernanți există un raport pe verticală, nu pe orizontală; noi (cetățenii) suntem angajatorii lor și avem tot dreptul să le solicităm să îndeplinească acele condiții dacă vor să-i angajăm; altfel, nu-i obligă nimeni să devină miniștri

   Reply
   • NC

    Asta ar merge intr-o democratie reprezentativa functionala, in care cetateanul se bazeaza pe reprezentantii alesi sa angajeze cei mai buni guvernanti. Ori, in Romania cred ca alegatorii au iesit in strada tocmai pentru ca nu (mai) au incredere in discernamantul/onestitatea parlamentarilor si de aceea i-au cerut presedintelui sa nominalizeze un premier independent. Asadar, tocmai pentru ca nu cred ca vrem sa lasam viitorul executiv de tehnocrati exclusiv la mana parlamentului (ca angajator legitim) cred ca ar fi cazul sa facem un pas catre democratia participativa si sa incheiem pana la viitoarele alegeri un parteneriat direct intre societatea civila si guvern (șuntând veriga slabă/vicioasă care este actualul parlament).

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ NC : indiferent de formă, parteneriatul e tot pe verticală; nu e treaba societății civile să guverneze, ci să monitorizeze și să controleze guvernarea; altfel am mari îndoieli că cei care au fost miniștri reprezintă voința oamenilor care au ieșit în stradă în ultimii ani (unii s-au ”remarcat” atacându-i pe protestatari) – așteptăm să vedem programul de guvernare, pt. a ști în ce măsură răspunde solicitărilor din ultimii ani ai străzii (p.s.: și nu, nu toți cei care au ieșit în stradă ai cerut guvern independent, ci guvern care să îndeplinească revendicările exprese ale străzii – inclusiv criteriile de integritate – sunt două lucruri diferite)

     Reply
     • NC

      Parteneriatele autentice nu implica o relatie de subordonare (deci nu pot fi pe verticala). Intr-adevar, fix asta este treaba societatii civile: sa ii monitorizeze & sa ii controleze pe cei pe care i-au mandatat (prin vot). Ceea ce nu s-a intamplat (decat intr-o foarte mica masura de catre un nr. mic de ONG-uri specializate).
      Iar guvernarile de pana acum tocmai prin asta au generat nemultumirea alegatorilor, ca intre ele si cetateni a existat o cortina opaca (parlamentul) in spatele careia s-au tras sforile descoperite acum de DNA.
      Cred ca acum este o buna ocazie sa tragem aceasta cortina la o parte pana la viitoarele alegeri. Dar ma tem ca nu ne putem astepta la o altfel de guvernare fara sa schimbam ceva in comportamentul nostru, al cetatenilor (chiar daca influenta partidelor asupra executivului va fi mai mica). De aici ideea unui parteneriat intre societatea civila si guvernanti (peste capul partidelor politice).
      PS Poate ca nu a fost explicita cerinta protestatarilor, dar nu cred ca isi imagineaza cineva ca partidele ar fi fost capabile sa asigure din randul lor ministri care sa indeplineasca toate criteriile de integritate.

     • Mihai Gotiu

      @ NC: după cum se vede, nici un guvern tehnocrat nu poate (sau nu vrea) să asigure miniștri care să îndeplinească toate criteriile de integritate…

 10. Dorian

  Imi cer scuze, dar eu nu inteleg de ce un fost ofiter, agent, angajat sau colaborator al actualelor servicii de sécuritate nu ar avea voie sa devina ministru? Cu asta nu sunt de acord. Restul sunt de bun simt.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Dorian: pt. că nu există un control democratic real al serviciilor de securitate, situație care riscă să rupă echilibrul democratic – serviciile sunt organizate militar, ierarhic, iar miniștrii au de dat socoteală cetățenilor, nu superiorilor lor din servicii

   Reply
 11. puiu ana

  eu cred ca este bine sa semneze(toti ministrii desemnati) aceasta declaratie de integritate pt.ca vor arata odata in plus ca nu au nimic de ascuns.Daca ne amintim bine , atunci cand Romania Curata a solicitat premierului V.Ponta sa semneze „Carta Alba a guvernarii” nu a fost rau – am mai facut un pas catre popoarele civilizate.

  Reply
 12. George

  De ce ne tot învîrtim în jurul cozii ? Ce ar fi dacă s-ar aplica PE ÎNTREG TERITORIUL ROMÂNIEI LEGEA LUSTRAŢIEI,PUNCTUL 8 DE LA TIMIŞOARA ? Observ că se cam vrea ,daaar timid.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *