Bogdan Suditu

Vă rog, nu îmi spuneți că în București mai există autoritate publică! Am întrebat la PMB și ISC care mi-au confirmat asta…

Pasionat de București, dornic de o mai bună calitate a spațiului public, respectiv de respect față de lege, dar mai ales agresat fiind de dezastrul urbanistic provocat de excesul de mijloace de publicitate, am încercat în ultima perioadă să atrag atenția autorităților asupra necesității aplicării normelor existente (atât din perspectiva autorizării amplasării acestora, cât și din cea a controlului legalității celor existente.

De asemenea, profitând de mesajul de deschidere către cetățeni a primarului interimar Sava, i-am solicitat câteva informații cu privire la câteva panouri publicitare care nu mai respectă prevederile legale în vigoare și care făceau reclamă transparenței bugetului capitalei și/sau domniei sale.

Demersul inițiat are legătură cu o istorie de anul trecut, ce mi-a fost povestită de un american care a beneficiat de o bursă Fulbright în România în anii `70, ca tânăr cercetător în geografie economică. Acum, ca proaspăt pensionar, a revenit după 43 de ani în București pentru o pasiune veche a sa, pe care o știa bine reprezentată în București: arhitectură în stil Art-Deco.

Povestea americanului se referă la deziluzia rezultatelor călătoriei, deoarece o mare parte dintre clădirile pe care le-a revăzut erau în stare avansată de degradare, iar altele acoperite de mesh-uri de publicitate, cabluri și alte structuri abandonate! Spunea că nu a meritat să călătorească mii de kilometri pentru a vedea reclame la Pepsi în București! Evident că o astfel de relatare te face să te simți jenat și îți alimentează supărările de cetățean conștient cu privire la realitățile din jur! Te întrebi, cum oare este posibil ca în anul decisiv în care Bucureștiul se luptă (oare, chiar se luptă?) să obțină titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 să ai dezastrul urbanistic-peisager și dezordinea generată de excesul de mijloace de publicitate!

Cu riscul de a mă repeta, oricât de insensibil la ordinea urbană ai fi, când treci pe Bulevardul Magheru-Bălcescu (zonă protejată construită, care cuprinde numeroase clădiri monumente istorice, cu trotuare recent re-pavate distruse de perforările necesare instalării panourilor ilegal amplasate, cu structuri de publicitate sau fundamente de vechi panouri dezafectate și/sau abandonate), nu ai cum să nu simți că este prea mult! Evident, m-am întrebat dacă mai există autoritate publică în această capitală europeană! Și, ca să aflu, am apelat la un instrument legal: accesul la informații publice al cetățenilor… Am scris bănuitelor autorități și am primit răspuns. Nu este de bine…

În 11 februarie 2016 prin intermediul României Curate au fost trimise către Inspectoratul de Stat în Construcții și către Poliția Locală a municipiului București (instituții cu rol de control în urbanism și construcții, inclusiv panotaj publicitar, cf. Legii nr. 50/1991, Legii 350/2001, Legii nr.185/2013, respectiv Legii 155/2010) două solicitări de informații privind:

 1. Numărul contravențiilor constatate (cf. art.51 alin3) în municipiul București, detaliat pe sectoare și fapte contavenționale (cf. art.49, alin.1, lit a-o)
 2. Numărul constatărilor de mijloace de publicitate amplasate fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii emise ilegal (cf. art.51, alin4)
 3. Numărul de adrese de aducere la cunoştinţa autorităţilor administraţiei publice locale (Primăriei generale a Municipiului București, în acest caz) cu privire la controalele efectuate de I.S.C. și a constatările şi măsurile dispuse de ISC (cf. art.51, alin5)
 4. Cuantumul contraventiilor aplicate, în cazul contravenţiilor constatate de către personalul împuternicit din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (cf.Art.51 alin.6 lit.a), detaliat pe sectoare și fapte contaventionale (cf. art.49, alin.1, lit a-o)
 5. Pentru luna decembrie 2015, în perimetrul Bd. Gh.Magheru și Bd.Nicolae Bălcescu (zonă construită protejată, cuprinzând și numeroase monumente istoice de clasa A sau B) și pe clădirile situate de-a lungul acestora, vă rugăm să ne precizați: a)numărul contravențiilor aplicate, b) numărul constatărilor de mijloace de publicitate amplasate fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise, c)respectiv cuantumul contraventiilor aplicate.

Poliția Locală a municipiului București nu a răspuns solicitării în termen legal.

Inspectoratul de Stat în Construcții a răspuns, dar răspunsul (nu) surprinde. Răspunsul ISC

Inspectoratul de Stat în Construcții spune că deși legea îi dă anumite sarcini și responsabilități, nu a făcut niciun control în perioada trecută de la intrarea în vigoare a termenului prorogat al legii, dată de la care, oficial, orice mijloc de publicitate amplasat în spațiul public care nu este amplasat conform prevederilor legale și regulamentului local de publicitate, devine ilegal! Am încercat să îmi imaginez viața profesională de fiecare zi a semnatarului adresei, profesionist al domeniului având instrumente juridice și o armata de inspectori în subordine!

Vine către serviciu și încearcă să parcheze pe străduțele învecinate ale clădirii ISC (realizată prin derogare urbanistică și având blocat accesul din strada Robescu către potențialul, obligatoriul și dificil de crezut existentul spațiu de parcare subteran destinat vizitatorilor și angajaților)! Plec de la versiunea că nu are un șofer personal care îl scapă de grijile cotidiene ale șofatului… În drumul său către serviciu nu vede panouri excesive, nu vede structuri abandonate, semne de circulație și semafoare obturate sau încadrate de panouri publicitare, clădiri monument istoric acoperite de mashuri sau alte situații asemănătoare! Sau vede și își spune că nu acestea nu există până în semestrul II al anului 2016?

b-dul-lascara-catargiu

Să cred faptul că programul ISC de non-combat instituțional și de neaplicare a legii până la 1 aprilie (prima zi a trimestrului II, nu o zi de păcăleală…) este știut și de cei care care desfigurează zilnic Bucureștiul instalând panouri publicitare înfipte ilegal în proaspătul strat de gresie de pe bulevardele centrale (firmele posesoare nu pot fi identificare, deoarece acestea nu au inscripție de autentificare), agățate de fațadele clădirilor interbelice sau de secol XIX astupând detalii arhitecturale remarcabile sau distrugându-le pentru a înfige pironii de susținere a acestor panouri, cu mash-uri peste monumente și altele asemenea?

Să înțeleg că v-au scris și ei întrebându-vă dacă aveți intenția să vă faceți treaba după intrarea în vigoare și a ultimei prevederi a legii și le-ați trimis și lor același răspuns? Proliferarea din ultimele luni nu pare controlată de teama vreunui control sau vreunei contravenții. Chiar nicio autoritate bucureșteană nu este deranjată de această (i) realitate imediată: mijloace de publicitate neautorizate, eludări de taxe, pavaje abia finalizate sparte, cabluri electrice conectate artizanal la rețeaua publică, siguranță rutieră periclitată de reducerea vizibilității indicatoarelor și semafoarelor! Chiar nimeni?

Calculează cineva câți bani se pierd pentru autoritatea publică (pentru școli și spitale, spre exemplu) din neplata taxelor de autorizare (exceptând firmele care sunt autorizate) sau a neaplicării contravențiilor pentru cele 53 de panouri publicitare pe pereții/acoperișul clădirii (mashuri de mari dimensiuni, tip PEPSI de pe clădirea Ciclop etc.), 47 panouri publicitare la sol, șapte cadre de susținere a panourilor publicitare neutilizate și degradate, a celor patru structuri speciale de publicitate abandonate pe trotuare (autorizate în lunile de caniculă pentru răcorirea trecătorilor) sau a sutelor de afișe „Car moloz”, „Forăm puțuri” sau afișe de spectacole care au invadat în prezent orice colț de clădire sau stâlp de pe bulevardul Magheru-Bălcescu?

Dar domnul primar general interimar, ce face, dacă vrea să mai facă și pe viitor administrație? Așa cum  spuneam la început, l-am întrebat pe domnul Sava, printr-o scrisoare adresată PMB, dacă panourile în care apărea în data de 17 februarie 2016 (afișele au dispărut câteva zile mai târziu din tot orașul!…) dacă aceste panouri sunt legal amplasate și cine a plătit!

PMB a răspuns și a transmis toată corespondența internă pe această temă. Direcția responsabilă de comunicare a întrebat și a primit răspuns de la Direcția Financiar Contabilă, respectiv de la Direcția Generală Dezvoltare Urbană. Păcat că nu l-au întrebat și pe domnul Sava! Poate aveau un răspuns, pe când așa, conform răspunsurilor direcțiilor de specialitate, nu există informații despre acele panouri și nu au răspuns la întrebările adresate! Deci cred că am înțeles răspunsul.

Răspunsul Primăriei municipiului București

Al doilea răspuns din partea Primăriei municipiului București. 

Înțeleg din răspunsurile primite că nu este nimic de făcut pentru moment și că autoritatea se derobează de responsabilitățile sale! Lege este, dar aplicarea ei nu se face! Autoritate va exista poate după 1 aprilie sau poate după 5 iunie sau poate după alegerile parlamentare din noiembrie sau poate de la o dată ce ne va fi comunicată ulterior!

***

Citiți și: Domnule Primar General Interimar acest panou de publicitate este ilegal? Dacă este adevărat, cine plătește?…

Avem o lege care reglementează amplasarea mijloacelor de publicitate, dar care nu se aplică! Cum procedăm?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Vă rog, nu îmi spuneți că în București mai există autoritate publică! Am întrebat la PMB și ISC care mi-au confirmat asta…

 1. mircea

  cand oare P_MB si Primariile de sector vor face ordine si disciplina in asociatiile de propietari???
  1-ce se reabiliteaza asociatiile sau cladirea???
  2-ce se asigura obligatoriu imobilul sau unitatile locative??
  3-dupa incidentul ,,COLECTIV” toate autoritatile au tabarat pe localurile publice,dar o singura aruncare de privire in asociatii in spatiile comune:spalatorii,uscatorii, subsoluri,poduri care sunt spatii de depozitare de materiale inflamabile de …….,care nu au nici o responsabilitate,nici acte ca detin aceste spatii in chirie,nici unici propietari,sunt tolerati de administratori care trebuie sa aplice legile ISCIR-,dar ei e niste militieni iesiti la pensie si este fosti colegi cu directorii din primarii

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *